Kad charizmatiškoji mūsų eurovizinė viltis, geltonuoju virusu visus apkrėtusi grupė „The Roop" ir jos lyderis Vaidotas Valiukevičius yra nepriekaištingai disciplinuoti, dabar žino visa Europa. Ir ta neabejotinai didina sėkmės šansus, nes, žinia, sėkmė yra ne dovana, o sprendimas.
Prieš keletą metų Vaidotas priėmė rimtus sprendimus ir savo mityboje.
Esate pusryčių ar vakarienės žmogus? Galite pradėti dieną nepusryčiavęs?
Jeigu reikia, dieną galiu pradėti visaip, bet šiaip pusryčiai man patinka, nes tai yra geros dienos pradžia. Atsikeliu, pasimankštinu, prie pusryčių sėdu apie pusę devynių.
Kokie tie tradiciniai Vaidoto pusryčiai?
Turiu ratelį patiekalų, kurie vis „sukasi". Mano pusryčiai skanūs ir nors skamba labai paprastai, bet jie yra nepaprasti. Papasakosiu.
Pavyzdžiui, grikių neperverdu, svarbu, kad jie išlaikytų stangrumą. Ant viršaus dedu supjaustytą avokadą, smulkintus pomidorus, plėšytus šviežius bazilikų lapelius, pašlakstau alyvuogių aliejumi, nubarstau lukštentomis kanapių sėklomis.
Avižų košei perku ne greito paruošimo, o normalias. Pirmiausia pasiruošiu sausą avižų mišinį su kokosų drožlėmis, kakavos milteliais, cinamonu, druska, šiek tiek ciberžolės ir smulkinta imbiero šaknimi. Tada šitą sausą mišinį užpilu karštu vandeniu ir palieku brinkti. Kol brinksta, pjaustau vaisius: bananus ar obuolius, mangą ir pan. Kai košė išbrinksta, jos viršų patepu riešutų sviestu ir sudedu vaisius. Jeigu norite, kad būtų dar skaniau, reikėtų rinktis gerai prinokusius bananus ir juos pakepti keptuvėje su kokosų aliejumi – bananai karamelizuojasi.
Gaila, kad sorų kruopos yra pamirštos, nes jos yra labai fainas dalykas. Išverdi, galima su šiek tiek ciberžolės, kad būtų dar geltoniau, įdedi truputį alyvuogių aliejaus, kad turėtų riebaliuko, gerai sumaišai, o ant viršaus dedi pomidorus, agurkus, kurie suteikia traškumo, žalios cukinijos gabalėlių, alyvuogių ir žalėsių – baziliko arba petražolių, svogūnų laiškų, dar prieskonių ir viskas! Sorų kruopas galima pasigaminti ir saldžias: ant viršaus tada pilu kokosų jogurto, užberiu šaldytų arba šviežių uogų.
Mėgstu gaminti maistą. Mano Deimantė vis sako, kad nė vienas restoranas nėra toks geras kaip namų.
Rytais geriate kavą?
Taip, bet geriu ją su sojų pienu prieš pusryčius, o ne pusryčiaudamas: kitaip per daug skonių susimaišo. Kavą susimalu pats, namai iškart pakvimpa. Tai mano ritualas. Išgeriu kavą, o tada jau gaminuosi pusryčius. Pusryčiaudamas geriu žaliąją arbatą.
Kava suteikia jaukumo rytui.
Ką valgydamas veikiate? Žiūrite ryto žinias, skaitote portalus, klausotės muzikos?
Jokios foninės muzikos, jokių ekranų, televizorių, stengiuosi net į telefoną nelįsti. Pasitraukiu kėdę prie lango ir geriu kavą žiūrėdamas į Vilniaus senamiesčio stogus ir bažnyčias.
Muzikiniai pusryčiai: kokie jie būtų?
Tai būtų muzika, kuri nuteikia pozityviai, įkvepia, dovanoja lengvumo jausmą. Esu įsitikinęs, kad toks, koks esi ryte, būsi ir vakare. Ryte man reikia pabūti su savimi, nieko nesiklausyti, o jeigu kažko klausausi, tai tik pozityvo.
Pusryčiai prieš dešimt metų ir dabar: didelis skirtumas?
Prieš tiek metų aš nežinojau tiek daug apie maistą. nebuvau tiek skonių atradęs. Bet jau buvau vegetaras. Dabar mano mityba tik augalinė, požiūris į maistą ir racionas labai prasiplėtęs.
Ar einate, tiksliau, eidavote pusryčiauti į miestą? Kur ir kokie geriausi?
Nelabai. Man pusryčiai yra namai. Kartais išeidavau, bet tada viską darydavau kitaip, palepindavau save blynais ar bandelėmis, kurios nėra sveikiausias maistas, tačiau kartais sveika pasilepinti.
Ar savaitgalio pusryčiai kitokie? Gal vėlesni, gal net lovoje su knyga?
Lova man yra švaros sinonimas, trupiniai joje manęs nedžiugina, Knyga ir lova man tinka, labai fainai, bet maistas ir lova – ačiū, ne. Iškart matau, kaip apsitrupinu, o tada įsitempęs geriu kavą, nes galiu viską išversti. Romantika realybėje greitai baigiasi.
Savaitgaliais esu išsaugojęs tradiciją kepti blynus.
Pusryčiai vaikystėje. Kokius prisimenate?
Sekmadieniais būdavo blynų diena, juos labai dažnai kepdavo tėtis. Prisimenu didžiulį sąstatą lietinių blynų lėkštėje ir mes valgome juos su įvairiausių uogienių įdaru.
Skanių pusryčių!
Jurgos Urbonaitės nuotr.