Pomidorų enciklopedija: koks kam tinka?

Nors botaniniu požiūriu pomidorai laikomi vaisiumi, maisto gamyboje esame pratę jį naudoti kaip daržovę. Pirmieji lietuviški pomidorai parduotuvėse pasirodo gegužės mėnesį ir daugelio yra mėgstami dėl universalumo; gryname ore jie švieži gali išbūti iki savaitės, o šaldytuve – net iki dviejų. Paprasčiausios jų veislės labiausiai tinka naudoti padažams, makaronams ar troškiniams.




Jaučio širdies pomidorai

Dar vadinami buivolo širdimi, jie yra dideli, garbanoti ir mėsingi, taip pat ir stangrūs, todėl juos patogu pjaustyti plonais griežinėliais ir naudoti sumuštiniams ar mėsainiams. Jei norite pašalinti odelę, trisdešimčiai sekundžių įmeskite į verdantį vandenį.


Geltonieji Golden queen pomidorai

Šie sultingi pomidorai yra švelnaus skonio, tad tinkami tiems, kuriems įprasti kiek per rūgštūs. Geriausia juos naudoti gaminant salotas ir derinti su kitomis, ryškesnio skonio pomidorų veislėmis.


Vyšniniai pomidorai

Šie maži pomidoriukai paprastai pasižymi ryškesniu skoniu nei didieji. Juos kaip užkandį patogu valgyti vienus, taip pat vytinti žemos temperatūros orkaitėje, o truputį pakepinti alyvuogių aliejuje jie gali tapti puikiu picų ar brusketų pagardu.




Kekiniai pomidorai

Kekiniai pomidorai paprastai yra stangresni nei paprasti, nors jų skonis ir panašus. Jie – sultingi ir malonaus skonio, puikiai tinkantys salotoms.


Žalieji Evergreen pomidorai

Šie pomidorai išsiskiria ne tik savo išvaizda, bet ir skoniu. Galite nesibaiminti – net ir visiškai sunokę jie būna sodriai žalios spalvos. Jie tvirti, tad puikiai tinka kepti, salotoms ir sumuštiniams, be to, jų skonis labai pikantiškai sujungia tiek saldumą, tiek ir rūgštumą.


Slyviniai pomidorai

Šie pomidorai išsiskiria mažu sultingumu, t. y. jų vaisiai yra tankūs ir mėsingi. Ši pomidorų veislė buvo sukurta beveik išskirtinai įvairių pomidorinių padažų gamybai, tačiau pjaustytus griežinėliais juos patogu kepti kepsninėje.



Dryžuotieji  Black zebra pomidorai

Šie ryškaus skonio, sultingi pomidorai pasižymi pagrindinėmis žaliųjų pomidorų skonio savybėmis. Juose truputį mažiau sėklų nei kitose veislėse, o tekstūra ypač tinkama pjaustyti į salotas.


Pantano romanesco pomidorai

Tai ypač sultingų ir mėsingų pomidorų veislė. Dėl to jie ypač tinkami padažų gamybai, o kartu su skirtingais prieskoniais atskleidžia daug įvairių savo skonio savybių.


Vynuoginiai pomidorai

Vynuoginiai pomidorai – turbūt labiausiai vaikų pamėgta veislė: jie ypač išsiskiria savo saldumu, o jų odelė, nors ir tvirta, yra labai minkšta. Puikus pasirinkimas vaisių salotoms.



Ispaniški Montserrat pomidorai

Tai – didelių ispaniškų pomidorų veislė, žinoma dėl savo salsvumo, mažo rūgštingumo bei ypatingo aromatingumo. Ispanijoje populiaru tarkuotą pomidorų minkštimą sumaišyti su trupučių alyvuogių aliejaus, pagardinti druska, pipirais bei trupučiu cukraus ir naudoti kaip šviesios skrudintos duonos užtepą.


IŠBANDYKITE:

Pomidorų salotos su kietuoju sūriu

Pomidorų saotos su mocarela ir avietėmis

Pomidorų ir grietinės padažas prie blynų



Skanaus!