Po įtemptos sūrių apžiūros ir degustacijos, aiškinantis, kas yra sūris, o kas ne, savo receptoriams per naktį leidusi atsipūsti „Sūrių festivalio 2017“ komisija šeštadienį dar kartą atsikando šešių sūrių finalistų. Taip Druskininkuose buvo paskelbta, kam atiteko šių metų „Grand Prix“. Nugalėtoju tapo – „Varinio puodo“ (Audrius Jokubauskas, Giedrius Tėvelis) sūrinės puskietis karvės pieno sūris „Viržinis (jaunas)“. „Viržinis (jaunas)“ savo išvaizda, tekstūra, aromatu ir skoniu pralenkė savo kitus 26 rinkimuose dalyvavusius konkurentus.
Valerijos Stonytės nuotr.
„Nežinau kaip mums pavyko, bet buvo įdėta daug darbo, žinių ir ryžto. Nesitikėjome, kad jis bus geriausias. Visų sūriai yra labai geri. Geriausias – yra pakankamai subjektyvus. Mūsų sūris yra geras savo tekstūra. Ar daug jo suvalgėme? Ne, kaip ir batsiuviai nenešiojame penkių porų batų, taip ir mes paragaujame. Bet tai tikrai geras sūris. Jis bus dar geresnis po laiko. Švęsim šią pergalę eidami melžti karvių. Antradienį ar trečiadienį pasidarysime festivalio aptarimą ir darysime dar geresnius sūrius“, – sakė vienas iš sūrio gamintojų Giedrius.
Valerijos Stonytės nuotr.
Sūrius vertino tarptautinė šešių asmenų komisija. Anot komisijos pirmininku praminto sūrių gamybos technologo Mindaugo Vizgaičio, sūrių lyderiai kaip reikiant išsiskyrė nuo kitų sūrių:
„Rinkimai šįmet koncentruotesni, su mažiau dalyvių, bet matosi progresas. Sūriai eina tobulėjimo keliu. Išsigrynino tobulėjančių gamintojų ratas ir pasiklydusių ieškojimuose. Mana, kad tai padėjo daug lengviau apsispręsti. Galbūt komisijai buvo sunkiausias pirminis vertinimas, bet paskui, manau, įsivažiavome ir matėme gana aiškius lyderius. Lyderiai kaip reikiant atitrūko.“
Valerijos Stonytės nuotr.
Lietuviškų sūrių įvairovę ir pažangą pastebėjo ir iš Prancūzijos atkakęs sūrių gamybos ūkiuose konsultantas Hubertas Hironas, turintis ypač aštrią akį ir uoslę sūrių rinkimuose:
„Susidūrėme su tikrai didele sūrių įvairove. Tai buvo didelis malonumas išmėginti tiek sūrių tipų. Man išrinkti geriausius savo kategorijose nebuvo sunku, nes esu įpratęs vertinti sūrius, bet daug sunkiau yra išrinkti geriausią iš visų kategorijų. Rinkimai – tai puiki proga tobulėti, bet tai nėra mokslinis procesas. Tai yra susiję su skoniu ir kultūra. Taigi, jei sūris tau patinka, jis ir yra pats geriausias. Visi turime savo skonį, todėl svarbiausia atskirti tinkamai pagamintus sūrius nuo netinkamai.“
Valerijos Stonytės nuotr.
Tuo metu „Čiop Čiop“ virtuvės šefas Angelo Labatte pastebėjo, kad vienas lietuviškas sūris kaip tik kelia prancūziškus prisiminimus:
„Manau, kad lietuviški sūriai yra nuostabūs, tik kartais gamintojams pritrūksta daugiau patirties. Degustacijoje paragavau daug gerų sūrių, bet kitiems sūriams dar reikia augti ir augti labai daug. Kai tu dirbi, tu dirbi labai sunkiai ir nori kai ką pasiekti, matosi, kad taip daro ir lietuviai. Jie užsispyrę. Tarp šešių finalistų atradau tikrai du dieviškus sūrius ir vienas jų priminė tikrą prancūzišką minkštą sūrį.“
Valerijos Stonytės nuotr.
Geriausiais sūriais savo kategorijose išrinkti:
Geriausias karvių pieno sūris ir geriausias puskietis sūris – „Viržinis (jaunas)“, sūrinė „Varinis Puodas“ (Varėnos raj.).
Geriausias ožkų pieno sūris ir geriausias brandintas rūgštinis sūris – „Ožka pataluose“, Laužėnų kaimo sūrinė (Švenčionių raj.).
Geriausias saldaus pieno sūris – „Kurmio namas“, Jurga Stoškutė (Varėnos raj.).
Geriausias tradicinis sūris – „Močiutės“, Dalia Baranauskienė (Varėnos raj.).
Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – „Gelmė“, Vaida Genienė (Alytaus raj.).
Valerijos Stonytės nuotr.
Visi kalbinti vyriškosios sūrių komisijos nariai, išskyrus svečią iš Prancūzijos, pripažino, kad šiuos sūrius mielai įsigytų ir pjaustytų savo peiliais. Hubertas didžiausios mūsų sūrių mugės nesureikšmino: „Nemanau, kad apsipirkinėsiu sūrių mugėje, nes Prancūzijoje mes turime labai daug sūrių.“
Nugalėjusios sūrinės „Varinis puodas“ produkcijos galima rasti: Kaune (ūkininkų turguje prie Kauno pilies, šeštadieniais 8–13 val.), Vilniuje (sūrių turguje, salotų bare „Mano Guru“, Vilniaus g. 22, sekmadieniais 10–13 val.) ir Druskininkuose (vasaros metu prie restorano „Velvetti“, šeštadieniais 13–17 val.).
Dvejus metus iš eilės geriausio sūrio titulą buvo gavęs ūkininkų Birutės ir Giedriaus Prakapavičių iš Molėtų rajono gaminamas avių pieno sūris „Ūta“. Šiemet į konkurso finalą taip pat pateko Varinio Puodo sūrinės gaminamas „Viržinis“ (Varėnos raj.), Roberto Grigo „Šatrija“ (Palanga, abu – karvių pieno) ir net keturi Laužėnų kaimo sūrinės (Švenčionių raj.) gaminami ožkų pieno sūriai – „Ožka pataluose“, „Mygtukas“, „Bučkis“ bei „Ratukas“.
Festivalio programą rasite ČIA.