Kur dėti nuo švenčių likusį maistą ir nepanaudotus produktus? Šis klausimas, praūžus Kūčioms ir Kalėdoms, įkyriai sukasi galvoje, stumdamas į neviltį. Net neabejojame, kad ir jūs svarstėte, jog paprasčiausias būdas išsivaduoti iš tokios nevilties yra… maisto išmetimas. Tačiau gaila ne tik nesuvalgytų likučių, bet ir laiko bei pastangų, be kurių neapsiėjo nė vienas šventei ruoštas patiekalas. Kad šio būdo griebtis neprireiktų, turime pasiūlymą – mes pateiksime skanių idėjų, o jūs suteikite nesuvalgytam maistui antrą šansą!
OMLETAS
Kitos dienos po šventės pusryčiai turi būti tingūs, sotūs, nereikalaujantys didelių pastangų ir greitai paruošiami, tad kodėl gi tam nepanaudojus vakarykščių likučių ir neiškepus omleto su įdomiu įdaru? Jam galite rinktis praktiškai viską: paukštieną ar raudoną mėsą, įvairius sūrius, mėgstamas daržoves (patartina be padažų). Jeigu dar nuo Kūčių turite likusių grybų, galite juos panaudoti gamindami omletą su grybais ir šonine.
SALOTOS
Vienintelės salotos, kurių negalima pagerinti – klasikinė baltoji mišrainė, kurios po svečių antplūdžio kažin ar liko. Visas kitas, kurios neturi sodraus skonio padažų, drąsiai galima tobulinti likusiais ingredientais. Net neabejojame, kad bent vienas paukštienos patiekalas puošė jūsų kalėdinį stalą, tad kodėl gi paukštienos gabaliukais nepagardinus paprastų salotų lapų ir nepagaminus populiariųjų Cezario salotų? Galite rinktis ir kitokį variantą, pavyzdžiui, salotas su vištiena ir avinžirniais. O jei Kalėdų dieną kepėte būtent vištienos sparnelius, kitą dieną galite išbandyti žaliąsias salotas su vištienos sparneliais. Šaldytuvas lūžta nuo žuvies atsargų? Išbandykite salotas su rūkyta žuvimi. O gal susigundysite gaiviomis ir spalvingomis lašišos salotomis su apelsinais?
BRUSKETOS
Jei skrandžiai dar neatsigavo po šventinės apgulties, tačiau kažko užkrimsti vis tiek norisi, išbandykite brusketas. Jos puikiai tiks ir sulaukus svečių. Dar turite vištienos likučių? Sujunkite juos su džiovintais pomidorais ir pamatysite – šis užkandis nuo stalo dings nespėjus mirktelėti. O jei šaldytuve liko savo šlovės valandos nesulaukusios silkės, suteikite jai šansą paruošdami brusketų su silke, pomidorais ir grūdėta varške.
SUKTINUKAI
Lavašo suktinukai yra pats geriausias užkandis, kurį galite pagaminti iš praktiškai bet kurio likusio produkto. Tereikia lavašą aptepti mėgstamu (pomidorų, „harissa“, pesto) padažu, majonezu ar lydytu sūreliu ir paruošti įdarą. Keli variantai: kepintas faršas, morkos (virtos, šviežios arba troškintos), smulkinti porai ir raudonosios paprikos, šiam įdarui labiausiai tinka naminis pomidorų arba „harissa“ padažas. Kitas būdas – smulkintos virtos krevetės, konservuoti kukurūzai, tarkuoti agurkai ir virti ryžiai, viską galima gardinti kiekvienuose namuose randamu majonezu. Trečiam variantui panaudosite vakarykštę keptą vištieną, smulkintą gabalėliais, saulėje džiovintus pomidorus, raudonąsias paprikas ir juodąsias alyvuoges su pesto padažu.
AGUONOS
Metai iš metų pastebime tendenciją, kad nuo švenčių lieka ne viena nepanaudotų aguonų sauja. Vietoj to, kad paliktumėte jas pamirštas kokioje nors atokioje virtuvės lentynoje, verčiau išpeškite iš jų naudos – išsikepkite kukurūzinių keksiukų su aguonomis, aguonų keksą ar aguonų vyniotinį. Be to, aguonas galima panaudoti nebūtinai saldiems tikslams! Galite pasigaminti, pavyzdžiui, sluoksniuotos tešlos kvadratėlius su svogūnais ir aguonomis.
Jeigu pagal likusius produktus nerandate jums tinkamo pagaminti patiekalo, išbandykite VMGonline.lt paieškos sistemą: suveskite likusio patiekalo pavadinimą ir neabejojame, kad atrasite kažką, ką galėsite pagaminti iš likusių produktų. Nepamirškite eksperimentuoti ir patys, nes tik tokiu būdu gimsta kulinariniai šedevrai!
コメント