top of page

Veganiškų ledų paslaptis – pienas

Nesuklysime sakydami, kad vienas populiariausių vasaros desertų – ledai. Jų pasiūla ir skoniai šylant orui progresyviai auga. Tik spėk ragauti. Todėl pro VMGonline.lt akis nepraslydo ledai, kokių Lietuvoje matyti dar neteko. Jų paslaptis slypi piene. „Kodėl pasirinkote avių pieną?“, – buvo pirmasis klausimas, kurį ištarėme Vaidotui Vyšniauskui, rankų darbo ledų fabrikėlio „Sweet Morello“ įkūrėjui ir ledų gamintojui. Ko gero, kai kurie šio jo autobusiuką bus įsiminę iš „Open Kitchen Vilnius“ ar veganiškos mugės „Vegfest“.

Joana Burn nuotr.


Vaidotai, kaip ir kada kilo mintis gaminti kiek neįprastus ledus iš avių pieno? Turi būti kažkokia istorija.

„Sweet Morello“ jau skaičiuoja 4 metus, vis bandome klasikinius derinius ir naujoves. Buvome pirmieji, pradėję gaminti veganinius ledus – jų išsiprašė patys veganai. Veždavome jiems pabandyti ir paragauti.

Avių pieno ledus pamėginti taip pat pasiūlė ūkininkės, su kuriomis susipažinome, nes vykstame mokytis ganyti avių su savo turimu šunimi borderkoliu. Rudenį pabandėme – gurmaniškas, kartu paprastas rezultatas labai patiko.

Papasakok, kas tos ūkininkės?

Viena ūkininkė Airida Kasilauskaitė, gyvenanti kiek už Kauno, buvo idėjos sumanytoja ir paprašė išmėginti, mat jai seniai knietėjo sužinoti, ar gautųsi geri ledai iš jos avių pieno. Kita ūkininkė, „Laimingi sūriai“ gamintoja Laima Stankeviča, gyvenanti Damononių kaime už Vilniaus ir gaminanti sūrius, jogurtus, taip pat kartais tieks pieną. Ledų bus galima įsigyti ir pas ją Tymo turgelyje. Be to, ji gamina dievišką naminę karamelę, kurią naudojame žemės riešutų ledams pagardinti. Reikės išmėginti sujungti ir su avių pienu. (Šypsosi).

Ūkio avys, iš kurių pieno Vaidotas suka ledus. Joana Burn nuotr.


Ar avių pieno ledų gamyba techniškai kažkuo skiriasi nuo ledų iš karvės pieno?

Gamyba labai panaši, tiesiog avių pienas toks riebus, kad net nereikia grietinėlės. Ledai puikiai išsisuka. Gaunasi klampūs, tiršti, tikri gelato! Kiti procesai tokie patys.

Joana Burn nuotr.


Ar be skonio ir tekstūros šie ledai dar kaip nors skiriasi nuo įprastų?

Kaip ir ožkos pieno produktai, taip ir avies, jie turi šiek tiek savito kvapo ir skonio. Jį ypač mėgsta gurmanai ir tikrų skonių ieškotojai. Bet tikrai nėra nemalonaus kvapo, nes gyvūnai ir procesas kruopščiai prižiūrimi. Vizualiai ledai šilkiniai, ryškiai balti.

Avių pienas, lyginant su karvės arba ožkos, turi daugiausiai mineralinių ir kitų gerų medžiagų. Kai kurie žmonės, alergiški karvės ar ožkos pienu, gali vartoti šį.

Šią fotosesiją Vaidotas apibūdino: „Sangailės vasara“, ledai ir avys“. Joana Burn nuotr.


Naujuosius ledus gaminate dviejų rūšių – plombyrą ir pieniškus su kokybiška vanile. Turi omenyje, Madagaskaro?

Ledų gamyboje naudojame kokybišką, prabangią ir natūralią vanilės pastą iš Madagaskaro. Jos dedame šiek tiek poskoniui išgauti.

Istorija su avimis prasidėjo nuo Vaidoto šuns, kurį veždavosi mokyti ganyti avių. Joana Burn nuotr.


Kokį dar pieną esi mėginęs ledų gamybai? Papasakok apie bandymų užkulisius. Gal buvo kokių juokingų situacijų?

Daugiausiai mūsų eksperimentų buvo su augaliniais pienais. Pavyzdžiui, pernai išbandėme kanapių pieną, kurį gaminome patys. Bandymų užkulisiuose neretai būna tinkamai neišsisukusių ledų arba tokių, kai galvojau, jog du skoniai tobulai derės, bet rezultatas visai priešingas. Vienas juokingiausių eksperimentų buvo dar pačioje pradžioje, kai ledai su tamsiu alumi gavosi prarūgusio skonio. (Juokiasi). Bet kitąsyk vieno baro gimtadieniui gaminti viskio ledai buvo visai neblogi.

Joana Burn nuotr.


Joana Burn nuotr.


Ar avių pieno ledų kaina skirsis nuo įprastų?

Kadangi avių pienas kur kas brangesnis, tai ir ledus turėsime kiek pabranginti. Įprastų ledų porcija mūsų ledų autobusiuke ar dviratyje kainuoja 2 Eur, augalinių arba avių pieno – 3 eur. Dedame sotų kaušelį. (Šypsosi).

Joana Burn nuotr.


Perskaičiau, kad avies pieno leduose yra mažiau kalorijų. Ar tiesa? Gal skaičiavai, kiek jų yra jūsiškiuose?

Avių pienas kur kas riebesnis už karvės, visgi šiuo atveju ledams pagaminti nenaudojame grietinėlės, tad galutiniame rezultate ledai riebesni tik šiek tiek, penktadaliu. Įmanoma pagaminti ir liesesnius, viskas priklauso nuo to, ar naudojamas naminis pienas.

Joana Burn nuotr.


Ar gali būti, kad vasarai bėgant atsiras daugiau avies pieno ledų skonių? 

Pradžioje, kaip minėjome, pabandysime įprastinį plombyrą ir avių pieno ledus su vanile, vėliau galbūt su šokolado gabaliukais, namine karamele. Jei bus norinčių, su pistacijomis. Nesinori pernelyg užgožti paties avies pieno skonio.

Šios vasaros naujieji – pieniški žemės riešutų su sūria karamele, mėlynių su kanapių pienu ir vaisiniai braškių-rabarbarų. Tai – tik pradiniai mūsų bandymai, turime ir daugiau minčių. Netrukus pradėsime plakti ir ledų kokteilius!

Tęsime ir visų kitų pamėgtų ledų gamybą – klasikinės pistacijos, mango, šokolado, aviečių, juodųjų serbentų. Taip pat trečius metus gaminsime ledus su augaliniu pienu, pavyzdžiui, pistacijų su ryžių pienu ar mango su migdolų.

Komentarai


Naujausi įrašai

bottom of page