Tikriausiai kiekvienas yra patyręs nesėkmę lupdamas kiaušinį, kai jo paviršius lieka ne glotnus, o veikiau primena Mėnulio kraterius. Ne visada padeda ir tai, jei ką tik išvirę kiaušiniai pakišami po šalto vandens srove.
Ką reikia įsidėmėti – lengviau nulupsite ilgiau šaldytuve pastovėjusius kiaušinius, o ne neseniai padėtus. Šviežumą paprastai patikrinsite įdėję kiaušinį į vandenį: jei jis dugne gulasi ant šono, vadinasi, jis labai šviežias. O ilgiau šaldytuve pastovėję kiaušiniai vandenyje stojasi ant savo smailiojo galo. Netinkamas vartoti kiaušinis plūduriuos paviršiuje. Kiaušinio galiojimo terminas – 28 dienos, tačiau norėdami jį tiek išlaikyti, laikykite šaldytuve ir įsigiję iškart neplaukite. Ant kiaušinio lukšto yra natūrali plėvelė, apsauganti nuo mikrobų patekimo. Specialistai pataria kiaušinį drungnu vandeniu nuplauti prieš pat vartojimą – kepimą, virimą ir pan.
Šviežius kiaušinius įveiksite, t. y. gražiai nulupsite, jei juos virsite ne įprastu būdu, o garuose. Tam galite panaudoti daržovių troškintuvą ar paprastą metalinį kiaurasamtį, kurį reikės įdėti į puodą su trupučiu vandens ir uždengti dangčiu. Garuose virti kiaušinį tenka gerokai ilgiau nei įprastai, t. y. 20–22 min. Ir būtinai po to jį palaikykite lediniame vandenyje! O įprastai, jei kiaušinį dėsite į verdantį vandenį, užtruksite 8–10 min.