Meteorologai vasaros pabaigą bent jau kol kas žada tikrai šiltą, kai kurie mano, kad net per daug. Atgaivinti gali ne tik vėsus dušas ar šuolis į ežerą, bet ir, žinoma, vanduo ir tam tikras maistas. Pripažįstame, kad karštomis dienomis valgyti norisi žymiai mažiau, tačiau kai kurie produktai mums būtini vien tam, kad būdami saulėkaitoje nedehidratuotume. Išlikti gaiviam ir žvaliam karštą dieną visai nesunku, tereikia prisiminti kelias taisykles ir žinoti, ką valgyti bei gerti.
KODĖL KARŠTĄ DIENĄ REIKIA DAUGIAU SKYSČIŲ?
Ilgiau pabuvus saulėkaitoje pradeda kankinti troškulys. Tai – normali organizmo reakcija. Sušilę mes daugiau prakaituojame, kūnas taip vėsinasi ir kartu su prakaitu pašalina mums būtinus skysčius, tad jų atsargas reikia nuolatos papildyti. Troškulys – ne vienintelis požymis, kad jums trūksta skysčių. Be išsausėjusios burnos gali kankinti ir galvos skausmas bei svaigimas, pradeda sausėti akys, atsiranda noras daugiau miegoti, be to, patamsėja šlapimas. Tai rimti ženklai, kad jums gresia dehidratacija, jų ignoruoti nevalia.
Dehidratacija yra itin pavojinga ir ne tik dėl skysčių praradimo. Jos metu iš kūno pasišalina ir būtini vitaminai bei mineralinės medžiagos, todėl pajutus jos požymius neužtenka vien atsigerti vandens – organizmą reikia papildyti būtinomis medžiagomis, kurias paprasčiausia gauti su tinkamais maisto produktais.
1. Arbūzas
Jei būtų renkamas vasaros vaisių karalius, arbūzą tikriausiai tektų karūnuoti po pirmojo balsavimo turo. Tai pats geriausias maisto produktas vasarai. Jį sudaro net 92 % procentai vandens, t. y. 150 gramų arbūzo atitinka net pusę stiklinės vandens. Arbūzuose taip pat yra žmogui būtinų mineralų, tokių kaip vitamino C, vitamino A ir magnio. O dėl mažo kaloringumo šis vaisius tinka net ir dietų besilaikantiems žmonėms. Arbūzas bus geriausias desertas vasaros metu, o jei saldumo neužtenka, išbandykite arbūzą su ledinukais!
2. Persikai
Šie saldūs tropiniai vaisiai kartais yra vadinami vasaros obuoliais. Persiką sudaro 89 % vandens, tad šis, kad ir itin saldus vaisius, tikrai papildys jūsų organizmą reikiamais skysčiais. Viename vidutinio dydžio persike yra 60 kalorijų, todėl toks desertas talijai tikrai nepakenks. Be to, valgydami persikus sukaupsite reikalingų antioksidantų, kurie užkerta kelią ligoms. Taip pasiruošite net ir artėjančiam rudeniui bei peršalimų sezonui. Jums ir jūsų svečiams tikrai patiks brusketos su persikais ir itališku kumpiu – šis tas naujo ir gaivaus.
3. Agurkai
Jei arbūzas – vasaros vaisių karalius, tai agurkas, neabejotinai, – daržovių. Tai vitamino K, magnio ir kalio bomba, kuri padės jūsų kūnui kovoti su saule ir perkaitimu. 95 % vandens turinti daržovė tinka visur: ir prie mėsos patiekalų, ir į salotas, ir vandeniui gardinti, ir kokteiliams gaminti, taigi į savo mitybą juos įtraukti išties lengva. Jeigu norite savo kūną tikrai stipriai papildyti skysčiais ir atgaivinti, išbandykite šaltą agurkų ir avokadų sriubą.
4. Cukinija
Kaip tik prasidėjusiu cukinijų sezonu ypač džiaugiasi gydytojai. Ši daržovė, reguliariai valgoma, gali atstoti vaistinėje perkamus vitaminų ir mineralų kompleksus imunitetui. Viena stiklinė tarkuotos cukinijos sudaro daugiau nei 90 % vandens ir maždaug 35 % žmogaus vitamino C dienos normos. Cukiniją itin rekomenduojama duoti vaikams, deja, ne visi šią daržovę mėgsta, todėl vaikus nustebinsite išradingai ją patiekdami, pavyzdžiui, supjaustydami ją itin plonai tarsi spagečiai. Angliškai vadinami zoodles cukinijų makaronai pasaulyje ypač populiarėja, o jūsų vaikui tokia alternatyva tikrai patiks. Žinoma, su cukinija visada galima iškepti senus gerus blynelius.
5. Paprikos
Paprika yra visapusiška vasaros ir kaitrios saulės daržovė. Nepaisant to, kad 90 % paprikos svorio sudaro vanduo ir jų valgymas padeda išvengti dehidratacijos, daržovėse taip pat yra karotenoidų – medžiagų, gerinančių regėjimą, stiprinančių kaulus ir… skatinančių įdegį! Tad jei dar nepasirūpinote vasarišku odos atspalviu, į salotas šiandien įpjaustykite paprikų. Norintiems kažko įdomiau, rekomenduojame iškepti paprikas ir patiekti jas kaip garnyrą.
6. Kokosų vanduo
Jei nemėgstate gerti vandens, pamėginkite kokosų vandenį. Jį specialistai rekomenduoja gerti ne tik karštomis dienomis, bet ir po treniruočių, kadangi jame esantys elektrolitai veikia kaip raumenines ląsteles atkurianti medžiaga. Tie, kurie po treniruočių paprastai renkasi „sportinius“ gėrimus, turėtų žinoti, jog dažnai jų pagrindą sudaro būtent kokosų vanduo, tačiau juose dar papildomai yra įvairiausių dažiklių ir cukraus, kurie organizmui nieko gero neduoda. Todėl tiek karštą dieną, tiek po intensyvių treniruočių rinkitės natūralų kokosų vandenį.
7. Pomidorai
Maistingas ir skanus raudonskruostis pomidoras – vasaros simbolis. 94 % pomidoro svorio sudaro vanduo, tad tokia daržove galima ne tik pavalgyt, bet ir numalšinti troškulį. Organizmas jums padėkos, jeigu karštą dieną jau pusryčiams pasigaminsite pomidorų salotų – didelis kiekis skaidulų greitai suteiks soties, o iš pat ryto sukaupti skysčiai neleis kūnui taip greit pašalinti vandenį. Jei nesugalvojate, kaip skaniau pomidorų salotas paruošti, pamėginkite jas ruošti su skrebučiais ir sūriu.
8. Greipfrutai
Greipfrutai vasarą būna pamiršti vaisiai, ypač kai apstu kitų gėrybių, tačiau tiems, kuriems dažnai trūksta skysčių, juos turėtų įtraukti į meniu. Šiuose vaisiuose yra net 88 % vandens, viename vidutiniame greipfrute yra beveik stiklinė vandens. Greipfrutai yra rekomenduojami ir širdies bei kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms, mokslininkai yra įrodę, jog šiame vaisiuje esančios medžiagos mažina blogojo cholesterolio kiekį, sureguliuoja kraujospūdį ir cukraus lygį kraujyje. Norėdami atsigaivinti, pasigaminkite greipfrutų ir ciberžolės gėrimą, karštą dieną jį patiekite su ledukais.
9. Natūralus jogurtas
Kad ir kaip netikėtai skamba, jogurtas irgi pasižymi kūną drėkinančiomis savybėmis, tad per karščius nebūtina valgyti vien vaisių ir daržovių. Šis baltymų užtaisas suteiks soties ir energijos, ko kartais, kai termometro stulpelis pakyla gana aukštai, pritrūksta. Rinkitės tik natūralų, o ne saldintą, jogurtą be jokių pridėtinių dalių. Saldinti, vaisiniai jogurtai pasižymi cukraus pertekliumi. Natūralų jogurtą skaninkite vaisiais, uogomis, juo gardinkite salotas. O jei darže dar turite vėlyvųjų braškių, šeimai paruoškite braškių ir jogurto sriubą.
KAIP DAR GAIVINTIS KARŠTĄ DIENĄ?
Nepamirškite, kad joks maisto produktas vis tik nepakeis vandens – maistas tik papildys vandens poveikį. Net jei ir labai sunku prisiversti, karštą dieną būtina išgerti 7–9 stiklines vandens, galite gardinti jį vaisiais, uogomis, porą tų stiklinių išgerti gazuoto vandens. Jei vis pamirštate gerti vandenį, pravers telefone esanti žadintuvo programėlė: kas valandą priminkite sau, jog reikia pailsėti ir atsigerti. Iškart negerkite didelio kiekio: stenkitės atsigerti tiek, kiek tuo metu norisi.
Karštomis dienomis geriau pamiršti kavą – ji pagreitina kraujotaką, todėl gali dar labiau mušti karštis ir prakaitas. Tai kūnui, ir taip įkaitusiam, ne į naudą. Senas mitas, kad karštą dieną reikia gerti karštą arbatą vis tik yra tiesa, todėl jei jau labai nesinori vandens, puikiai suveiks žalioji arbata.
Kaipgi Jūs gaivinatės vasaros metu? Galbūt turite receptų, kurie padeda numalšinti troškulį? Pasidalinkite su mumis rašydami mums VMGonline.lt „Facebook“ paskyroje!
Comments