Vilniaus turgų žemėlapyje atsirado naujokas. Vasario 2-ąją Ukmergės gatvėje duris atvers modernus vakarietiškas turgus. Kalbama, kad vietoje buvusios centrinės ūkininkų turgavietės per 9 mėnesius iškilęs Pietų Europos stiliaus „Benedikto turgus“ – išskirtinis, esą tokio Lietuvoje dar nebuvo. VMGonline.lt suskubo ten apsilankyti pirmieji – dalijamės naujausia medžiaga iš įvykio vietos.
Likus dienai iki atidarymo turguje verda veiksmas – prekybininkai krauna ir dėlioja prekes, atlieka paskutinius darbus. Šis sujudimas, tikėtina, tęsis visą naktį. Penktadienio rytą turgaus centrinėje aikštėje prekiautojai susiburs į krūvą ir bendraus su lankytojais, supažindins bei nemokamai vaišins savo produkcija.
Turguje bus galima paragauti populiariųjų burbulinių vaflių. Valerijos Stonytės nuotr.
Anot Jolitos Krickės, naujosios prekyvietės direktorės, griausmingos atidarymo ceremonijos su garsenybėmis, koncertu ir juostos kirpimu nebus. Jos manymu, turgus yra erdvė žmonėms. Norima, kad atidarymas būtų paprastas.
„Kalimeroje“ suksis graikas. Valerijos Stonytės nuotr.
„Norėjome, kad mūsų turguje lankytojai galėtų ne tik nusipirkti produktų, bet ir praleistų laiką – užsuktų pavalgyti, praleisti laiko su šeima. Taip, kaip yra Vakaruose ar mums artimesnėse šalyse, Lenkijoje, Vokietijoje“, – dėsto ji.
Valerijos Stonytės nuotr.
Dėl šios priežasties turgavietėje savo produktus siūlo ne tik 50 prekybininkų, bet ir veikia kavinės bei bistro, kurių patiekalus lankytojai galės skanauti bendroje valgymo erdvėje. Turgaus asortimentas susideda iš kokybiškų lietuviškų produktų ir gurmaniško maisto. Direktorė pasakoja, kad dalį esamų prekiautojų iki šiol buvo galima rasti tik internete, todėl jie mažiau žinomi, antri, kaip „Stake supply“, „Borsch“ ar „Assorti“, yra žinomi, tačiau turguje jų mažuma. Į naujojo turgaus bendruomenę įsijungė ir kai kurie buvusios prekyvietės veikėjai („Kadaginė“, „Skonio ritmu“ ir kiti).
Sūriais prekiaus „Sūrio džiazas“ iš Jurbarko rajono. Valerijos Stonytės nuotr.
„Benedikto turgus“ dirbs kasdien iki 21 valandos. Tokiu būdu siekiama prisitaikyti prie tų, kurie nori kokybiško maisto produktų įsigyti po darbo ar tiesiog užsukti vakarienės.
Turgavietėje veiks „Assorti“ bistro ir krautuvėlė. Valerijos Stonytės nuotr.
Viduje veikiantys bistro ir kavinės siūlo platų pasaulio virtuvių spektrą. Čia bus galima paragauti Azijos virtuvės („Eat More Chinese“, „Ramenas ir pagaliukai“, „Mr. Fox“, sušių), graikų („Kalimera“), ukrainiečių („Borsch“), europietiškų troškinių, burbulinių vaflių, „Piestro“ pyragų ir kitų patiekalų. Viršuje esančiame balkone įsikūrė sulčių ir ledų („Ice Dunes“) barai. Kava prekiauja „16i“, alkoholiniais gėrimais – „Maukas“, kurį atidarė baro „Prohibicija“ kompanija.
Valerijos Stonytės nuotr.
Turgaus eksterjeras primena Ispanijos turgus, o viduje susipina kelių skirtingų šalių motyvai – plytelėse ir turėkluose atkartojami ispaniški akcentai, Pietų Europos senamiesčiams būdingos arkados, natūralaus akmens ir kalvių pagaminti elementai. Interjerą turgui specialiai kūrė bendrovė „Incanto solutions“.
Valerijos Stonytės nuotr.
Nuo turgaus idėjos iki šiandien matomo galutinio rezultato prabėgo vieneri metai. Balandį prasidėjusios statybos buvo baigtos gruodį. Visa tai kainavo 3,7 mln. eurų.
Valerijos Stonytės nuotr.
J. Krickė žada, kad turgaus neaplenks šventės ir renginiai. Nenorėdama išduoti visų sumanymų ir jų detalių, kol kas ji užsimena apie Užgavėnių šventimą, Kaziuko mugę ir grilio čempionatą, tačiau priduria, kad renginių šiame turguje netrūks.
Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.
Adresas: Ukmergės g. 259A, Vilnius
Darbo laikas: kasdien 9:00–21:00
„Facebook“ paskyra ČIA.
Comments