top of page

Nuo žygio pėsčiomis iki kelionės lėktuvu – kokie užkandžiai padės išlikti sveikiems ir energingiems?



Nors netrukus prasidės paskutinis vasaros mėnuo, dauguma iš mūsų tik ruošiasi poilsiui ir kelionėms. Kad ir kur vyktumėme – ar į Lietuvos pajūrį, ar į svečią šalį, o gal į žygį – visais atvejais svarbu pasirūpinti savo mityba. Tuomet ir savijauta visos kelionės metu bus puiki, ir energijos užteks ilgam. Kokius užkandžius su savimi pasiimti į kelionę, kad išliktume sveiki ir energingi, pataria „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė, Vilniaus universiteto žygeivių klubo pirmininkas Lukas Matijošaitis ir mitybos specialistas, treneris Andrius Pauliukevičius.

Kokie užkandžiai pravers skrydžio metu?

Išsiruošus į kelionę lėktuvu, pasak Ingos Aukštuolytės, draudžiama į lėktuvo saloną su savimi neštis bet kokius geriamuosius skysčius. Išimtis taikoma, kai lėktuvu keliaujama su mažais vaikais ir kūdikiais. Tuomet leidžiama su savimi turėti pieno buteliuką ir specialiai kūdikiams skirtą maistelį. Kadangi vanduo ar kiti gaivieji gėrimai keliaujant lėktuvu būtini, jų rekomenduojama įsigyti lėktuve arba jau praėjus patikrą, oro uosto parduotuvėje.

Pasak I. Aukštuolytės, maistui tokie griežti apribojimai netaikomi, tad užkandžių galima įsidėti patiems arba jais pasirūpinti lėktuve. Nereikėtų rinktis riebaus, greitojo maisto ar saldumynų, nes lėktuve nėra galimybės pasivaikščioti, sėdima ilgą laiką, tad gali sutrikti virškinimas ar pradėti pykinti.

Žygis – išbandymas ne tik kojoms, bet ir skrandžiui

Lukas Matijošaitis, organizuojantis įvairius žygius pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis Lietuvoje bei žygius į kalnus Gruzijoje, teigia, kad energiją papildantys užkandžiai būtini, išsiruošus į žygį pėsčiomis.

Į daug jėgų reikalaujančią kelionę svarbu pasiruošti ne tik pasirūpinant tinkama apranga, avalyne, bet ir turėti bent 2 litrus vandens žmogui. Jei numatoma, kad žygis truks kelias dienas, ryte geriau neapsunkinti skrandžio ir pasigaminti lengvą košę. Visgi žygiuodami užkandžiauti norime kur kas dažniau, tad gali kilti pagunda prisivalgyti per daug arba ne itin sveiko maisto.

Kokio maisto vengti, o kokiu pasirūpinti išsiruošus į kelionę?

Andriaus Pauliukevičiaus teigimu, kad keliaujant išliktume sveiki ir energingi, visų pirma, reikėtų vengti cukraus – saldumynų, konditerinių ir baltos duonos gaminių bei transriebalų.

„Ruošiantis žygiui, į keliautojo kuprinę verta įsidėti konservuoto tuno, daržovių, viso grūdo duonos, ryžių paplotėlių ir riešutų sviesto – tai bus ir skanus, ir maistingas užkandis, atstojantis saldumynus“, – pataria A. Pauliukevičius. Keliautojo kuprinėje vietos turėtų rasti ir riešutai. Juose esantys baltymai, angliavandeniai, monosotieji ir polinesotieji riebalai yra naudingi mūsų organizmui bei suteikia energijos ir sotumo jausmą.

Pašnekovas dalijasi ir žmonos Ilkos Adams gaminamų sausainių receptu. A. Pauliukevičius pabrėžė, kad avižiniai sausainiai – mėgstamas ir dažnas užkandis ir jų namuose, ir kelionių metu. Juos gardinti galima ne tik šalavijų, moliūgų sėklomis, džiovintomis spanguolėmis, bet ir kitais mėgstamais džiovintais vaisiais.

Avižiniai sausainiai su sėklomis

Reikės:

  • 200 g avižų

  • 2 v. š. medaus arba rudojo cukraus

  • 150 g viso grūdo kvietinių miltų

  • 4 v. š. moliūgų sėklų

  • 2 v. š. šalavijo sėklų

  • 1 v. š. cinamono

  • 1 a. š. kepimo sodos

  • ½ a. š. kepimo miltelių

  • ½ a. š. jūros druskos

  • 200 ml obuolių tyrės

  • 2 v. š. kokosų aliejaus

  • 4 v. š. džiovintų spanguolių

  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių

  • 1 v. š. vanilės ekstrakto

Gaminimas:

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišome avižas, medų, miltus, sėklas, cinamoną, kepimo sodą, kepimo miltelius ir druską. Tuomet į mišinį įmaišome obuolių tyrę, kokosų aliejų, kiaušinius, vanilės ekstraktą. Beriame sausus ingredientus į skystus, kol masė taps visiškai vientisa. Tuomet į mišinį įmaišome spanguoles, moliūgų sėklas. Paruoštoje kepimo skardoje šaukštu iš tešlos suformuojame norimo dydžio sausainius. Kepame iš anksto įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių, kol sausainių kraštai šiek tiek paruduoja.

Comentários


Naujausi įrašai

bottom of page