Nijolė Pareigytė-Rukaitienė apie vaikystės skonius: dievino juodą duoną su cukrumi ir mamos želė
- 2018-11-06
- 2 min. skaitymo
Atnaujinta: 2020-01-10

Grupės „69 Danguje“ narė, TV laidų ir renginių vedėja Nijolė Pareigytė-Rukaitienė sako, kad mėgsta visus maisto produktus, bet iš jos prisiminimų niekaip neišnyksta mamos ruoštas želė tortas ar netgi vandeniu sudrėkinta duona su cukrumi! Tiesa, pastaruoju metu ji stengiasi naudoti kuo natūralesnius produktus, tad sužinojusi, kad guminukuose yra naftos produktų, jų nusprendė atsisakyti. Dėl kitos priežasties dainininkei teko atsisakyti net ir kavos!
Nijole, pradėkime nuo apsipirkinėjimo maisto parduotuvėse. Ar visuomet pasiruoši ir susidėlioji reikiamų pirkinių sąrašą?
Dažniausiai mano shopping listas yra daromas tris, kartais net keturias dienas. Per savaitę jį vis papildau. Nes jei tuo metu neužsirašiau kelių smulkmenų, tokių kaip rankšluostinis popierius, o kartais net aliejus, apie juos tiesiog galiu pamiršti savaites, kartais – ir mėnesių mėnesius!
Žinoma, atsiradus vaikeliui, dažnai apsipirkinėjant, krepšelyje atsiranda ir visokie neplanuoti saldainukai, sausainukai… Arba koks kruasanas įšoka (juokiasi). Ypač iš „Lidl“! Juk norisi nustebinti, palepinti. Vis dėlto, pastaruoju metu stengiuosi rasti kuo daugiau sveikesnių skanumynų – viso grūdo, natūralios kilmės ar su mažiau cukraus. Taip pat neseniai atsisakėme guminukų, nes sužinojau, kad juose gausu naftos produktų. Teko Patricijai paaiškinti, kodėl mes nebepirksime „Haribo“ (juokiasi).
Grįžkim į nostaligiškąją vaikystę. Ar savo prisiminimuose nešiojiesi kokį mamos šventinį patiekalą ar desertą?
Taip! Mama ruošdavo želės pyragą su naminėmis uogomis ir vaisiais! Net ir dabar mūsų šaldytuve yra tas tortas (juokiasi). Iš tiesų, man labai patinka želė, o ją uošvienė ruošia ypač skanią. Ji tiesiog išnyksta nuo desertų stalo!
Trys produktai, kuriuos visuomet rastume tavo šaldytuve – nesvarbu, kokia diena tai būtų.
Manau, visuomet bus kiaušinių, be abejo, natūralaus jogurto ir sviesto!
Ar yra produktų ar patiekalų, kurių paprasčiausiai nemėgsti?
Augdami tam tikroje socialinėje erdvėje, tam tikrose šeimose įgauname ir tam tikrus įpročius. Gyvenome tikrai paprastai, mano vaikystės desertas būdavo tiesiog juoda duona, kurią pakišdavau po tekančiu vandeniu ir užsibarstydavau cukraus. Ir man tai buvo kažkas tokio! Bet, pavyzdžiui, mano vyras, augdamas kitoje aplinkoje – jo mama kulinarė – nuolat ieško estetikos lėkštėje.
Tam tikrus produktus ir patiekalus renkuosi dažniau, kitus kiek rečiau, bet nuoširdžiai manau, jog aš tikrai užtektinai valgau ir mėgstu absoliučiai viską. Šiuo metu stengiuosi ieškoti to tikro ir natūralaus maisto.
Kokie tavo santykiai su užkandžiais? Ar užkandžiauji žiūrėdama filmus, serialus ar skaitydama?
Stengiuosi neįsivelti į serialus, mieliau skaitau knygas. Jas galima užversti, sustoti, palikti, labai patinka popierinės, jų kvapas… O užkandžiai ir filmai ne visuomet dera, labai priklauso, ką tuo metu žiūriu. Juk įtempto filmo metu užkandžiauti nelabai ir norisi. Senokai buvau kine, bet paskutinį kartą, žiūrėdama „Rūtos“ filmą, daugiau praverkiau, nei valgiau tuos popkornus! O jei žiūriu kokį „Seksą ir miestą“, tuomet renkuosi sūrį, keptą duoną (juokiasi).
Ar rytais geri kavą? Kokiu ritualu pradedi dieną?
Papasakosiu tokią trumpą istorija apie tą kavos gėrimą. Kai 29-erių pastojau, organizmas, lyg perspėdamas apie energijos trūkumą, mane paskatino bent kartą per mėnesį pasimėgauti balinta kava. Tačiau pagimdžiusi kavą ir vėl visiškai pamiršau.
Po gana ilgo laiko tas noras vėl nelauktai atsirado, o dar šalia atsidarantys kavos namai… Prieš koncertus retkarčiais ieškodavau energijos kofeine, tačiau greitu metu pastebėjau, jog pradedu kimti. Maniau, jog tai sukelia pienas, galbūt kiti maisto produktai, todėl net bandžiau gerti juodą kavą be cukraus – situacija nesikeitė. Vėliau gydytojai paaiškino, kad kavos sukeliamos rūgštys sėda ant balso stygų, ir kavą man tiesiog uždraudė! Dabar ja mėgaujuosi ypač retai. Rytą pradedu su šiltu vandeniu, obuolių actu ir medumi. Gerai išbudina!