top of page

Neeilinis Pi dienos iššūkis: VMG komandos profesionalai pagamino 4 patiekalus, kurių kiekvienas kain

Šlovė ne tik ikonoms, bet ir matematinėms konstantoms! VMG komanda matematikos mėgėjų Pi dieną nusprendė atšvęsti dar neregėtu būdu – prigamino pilną vaišių stalą patiekalų, kurių kiekvienas kainavo lygiai 3,14 Eur: nuo ypatingų Agnės Jagelavičiūtės salotų su juoda duona iki pavasariškų Alfo Ivanausko bulvinių blynų visai šeimai.

Pi – iracionalusis skaičius, kurio apytiksli reikšmė yra 3,14. Šią dieną gimė ir reliatyvumo teorijos kūrėjas Albertas Einšteinas. Matematikos mėgėjų Pi diena švenčiama kovo 14 d., ją 1987 m. sugalvojo fizikas Larry Shaw iš San Francisko (JAV). Šią dieną tiksliukai ir jiems prijaučiantys dažniausiai švenčia kepdami pyragus (angliškai raidė Pi ir tariama kaip pyragas), o VMG komanda nusprendė šios matematinės konstantos dieną atšvęsti netikėtu kampu – gaminant patiekalus, kurių kiekvieno kaina siektų lygiai 3,14 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Pi dienos patiekalas pagal „Virtuvės mitų griovėjų“ vadą Alfą Ivanauską

Bulviniai blynai su grūdėtąja varške ir ridikėliais (4 asm.)

Reikės:

1,1 kg bulvių (0,26 Eur)

300 g svogūnų (0,07 Eur)

2 kiaušinių (0,19 Eur)

200 g grietinės (0,99 Eur)

200 g grūdėtosios varškės (0,93 Eur)

200 g ridikėlių su žaluma (0,70 Eur)

Druskos, pipirų

Aliejaus (kepti)

Kaip gaminti:

  1. Bulves nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir apkepkite.

  2. Sumaišykite bulves su svogūnais ir kiaušiniais. Pagardinkite druska ir pipirais. Iškepkite bulvinius blynus.

  3. Sumaišykite grietinę ir grūdėtąją varškę. Patiekite su bulviniais blynais. Papuoškite pjaustytais ridikėliais.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Pi dienos patiekalas pagal žurnalo „AŠ IKONA“ vyr. redaktorę Agnę Jagelavičiūtę

Skumbrės ir agurkų salotos su juoda duona (2 asm.)

Reikės:

300 g karštai rūkytos skumbrės (1,86 Eur)

270 g agurkų (0,38 Eur)

150 g juodos duonos su grūdais (0,42 Eur)

80 g majonezo (0,28 Eur)

15 g krapų (0,20 Eur)

Kaip gaminti:

  1. Iš skumbrės išimkite kaulus ir nulupkite odą. Suplėšykite gabalėliais. Agurkus supjaustykite šiaudeliais. Duoną supjaustykite kubeliais ir iškepkite įkaitintoje orkaitėje (apie 10 min. 160 °C).

  2. Lėkštėje sluoksniuokite duoną, agurkus, skumbrę ir kartokite. Ant viršaus uždėkite majonezo ir krapų.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Pi dienos patiekalas pagal VMG kulinarijos studijos vadovą, VMGonline.lt portalo rubrikos „VMG valgo“ kulinarą Paulių Janušą

Dešrelės su lęšiais (2 asm.)

Reikės:

300 g šviežių dešrelių (1,16 Eur)

150 g mėlynojo svogūno (0,09 Eur)

250 g morkų (0,05 Eur)

15 g česnako (0,03 Eur)

100 g pievagrybių (0,20 Eur)

15 g kalendros (0,99 Eur)

400 g konservuotų lęšių (0,62 Eur)

Druskos, pipirų

Aliejaus (kepti)

Kaip gaminti:

  1. Dešreles apkepkite iš visų pusių, pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite šiek tiek vandens arba sultinio ir patroškinkite.

  2. Daržoves ir grybus supjaustykite kubeliais. Apkepkite svogūną, morkas, česnaką ir pievagrybius. Pagardinkite druska ir pipirais. Baigiant kepti sudėkite pusę kiekio smulkintos kalendros ir lęšius. Patroškinkite dar 2 min. ir patiekite su dešrelėmis.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Pi dienos patiekalas pagal žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorę Elžbietą Monkevič

Riešutiniai keksiukai (12 vnt.)

Reikės:

200 g miltų (0,16 Eur)

1 šaukštelio kepimo miltelių (0,01 Eur)

150 g cukraus (0,09 Eur)

200 ml kefyro (0,2 Eur)

100 ml aliejaus (0,3 Eur)

2 kaimiškų kiaušinių (0,38 Eur)

50 g sviesto (0,5 Eur)

80 g smulkintų graikinių riešutų (1,2 Eur)

1 šaukštelio cinamono (0,0005 Eur)

1 didelio šaukšto medaus (0,3 Eur)

Kaip gaminti:

  1. Keksiukų formeles išklokite popieriniais sijonėliais, orkaitę įkaitinkite iki 185 °C.

  2. Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir 100 g cukraus. Kitame – kefyrą, aliejų ir kiaušinius. Abudu mišinius sumaišykite.

  3. Sviestą ištirpinkite, sumaišykite su smulkintais riešutais, likusiu cukrumi ir cinamonu.

  4. Dalį tešlos dėkite į formeles, pripildydami jas ne daugiau nei iki pusės arba net 1/3 aukščio. Dėkite riešutų įdaro ir ant viršaus dar tešlos. Likusį įdarą dėkite ant keksiukų viršaus.

  5. Kepkite apie 20–25 min. Patikrinkite, ar iškepę keksiukai, mediniu iešmeliu.

  6. Ištirpinkite medų su šaukštu vandens. Medaus sirupu apliekite keksiukus.

header.all-comments


Naujausi įrašai

bottom of page