Ar prisimenate tuos šiltus penktadienius ir šeštadienius, kai pasimėgauti maistu lėkdavote į Užupyje esantį Tymo turgų, kur susipindavo vienas už kitą gardesni aromatai bei gerą nuotaiką kuriantys muzikos garsai? „Open Kitchen Vilnius“ jau ruošiasi naujam sezonui ir atskleidžia pirmojo pasimatymo šiais metais datą – tai balandžio 5-oji. Papasakoti apie žadamas naujoves VMGonline.lt sutiko „Open Kitchen“ komunikacijos ir renginių vadovė Daiva Gylytė.
Renginio sumanytojai patikina, kad naują sezoną dar didesnis dėmesys bus skiriamas maisto kokybei ir skonių įvairovei. Pirmą kartą tuo rūpinsis specialiai pasamdytas maisto ekspertas Jonathanas Rollandas. Trumpai supažindinsime – jis maisto versle sukasi jau ne vienerius metus, yra tokių žinomų vietų, kaip „Le Butcher“, „Vasaros terasa“, „Rhum Room“, bendraturtis. Prancūzas aplankys visus restoranus dar prieš organizatoriams patvirtinant jų galimybę dalyvauti iniciatyvoje.
Valerijos Stonytės nuotr.
„Jonathanas rūpinasi, kad mūsų renginiuose nebūtų per daug tos pačios virtuvės patiekalų. Pirmenybė teikiama maistui, ruošiamam iš šviežių lietuviškų produktų. Taip pat jis tikrina, ar visos vietos pasiruošusios tiekti maistą, nenaudojant plastiko, mat pernai „Open Kitchen“ įvedė draudimą jį naudoti“, – sako pašnekovė.
Restoranai, kurie dalyvavo pernai ir nori prisijungti šiemet, organizatorių teigimu, skatinami sugalvoti naujienų: „Prašysime būti kūrybingais, pavyzdžiui, patiems gaminti duoną ar turėti pačių ruoštą limonadą.“ Tikimasi praplėsti ir sveikesnių alternatyvų pasiūlą. Renginio sumanytojai atskleidžia, kad prekiaujantys gėrimais, kurių 100 ml yra daugiau nei 7,5 g cukraus, bus apmokestinami „cukraus mokesčiu“, o iš to surinktos lėšos keliaus Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijai.
Valerijos Stonytės nuotr.
Tačiau naująjį sezoną lankytojai bus kviečiami ne tik pasimėgauti maistu, bet ir įsitraukti į kitus renginius – diskusijas bei dirbtuves. Kaip aiškina Daiva, taip siekiama populiarinti tvarų gyvenimo būdą: „Diskusijose kalbėsime apie vartojimo įpročius ir kaip paprastai galime juos keisti, apie santykį su mus supančia aplinka, ekologiją, šiukšlių rūšiavimą.“ Kas laukia dirbtuvėse? Čia organizatoriai kvies visus norinčius išmokti pasisiūti pirkinių krepšį iš nenešiojamų džinsų ar kitų kelnių. Dirbtuves planuojama rengti ir maisto auginimo namuose tematika.
Dar viena idėja – greitųjų pasimatymų vakarai. „Mūsų gera emocinė būsena yra svarbi tvaraus gyvenimo būdo dalis, juk rūpintis reikia ne tik aplinka, tačiau ir savimi. Tam šie renginiai ir skirti – susipažinti, atrasti, smagiai praleisti laiką“, – pristato pašnekovė.
Valerijos Stonytės nuotr.
Daiva atskleidžia, kad veiksmo Tymo turguje netruks ir šeštadienį. Bus organizuojamos „Šakės ir Šakutės“: „Viskas vyks panašiu principu kaip penktadienį, tik šįkart įsikurs kelios virtuvės su šefais, jų komandomis. Tad jei penktadieniai dedikuoti gatvės maistui, o šeštadieniai bus lėti, sveiki ir gurmaniški. Siekiame, kad patiekalai būtų gaminami iš vietinių, Vilniaus apylinkėse esančių ūkininkų gėrybių. Tokiu būdu norime paskatinti vietinio verslo ekosistemą bei burti bendruomenę.“
„Open Kitchen Vilnius“ vyks įprastoje vietoje – Aukštaičių/Maironio g. esančiame Tymo turguje.
Penktadienį lankytojų bus laukiama nuo 11 valandos iki vėlaus vakaro. Šeštadieniais nuo 13 valandos iki vėlaus vakaro vyks „Šakės ir Šakutės“, skirtas šeimoms ir draugų susibūrimams.