Mokslininkas paaiškino, ko reikia suvartoti po 50 gramų kasdien, kad imunitetas atsigautų

Nusilpusį organizmą po gripo ar kitų ligų dažnai bandome atgaivinti papildais ir vitaminais, pamiršdami gamtos dovanas. Štai sveikatos specialistų ir mokslininkų teigimu, riešutai – tikras vitaminų lobynas, padedantis atkurti imunitetą persirgus virusinėmis ligomis.


riesutai, anakardziai, datules

Kodėl riešutai – taip sveika?

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto mokslo darbuotojo, mitybos specialisto, biomedicinos mokslų dr. Mariaus Baranausko, imuninei sistemai ypač svarbu fiziškai judėti ir visavertiškai maitintis, kad mūsų organizmas gautų visų reikalingų medžiagų.

,,Lietuvos gyventojų mityba nėra visavertė ir jų mityboje dažnai pritrūksta vienų ar kitų medžiagų. Įrodyta, kad riešutų vartotojai geriau organizmą aprūpina vitaminu A, C, folio rūgštimi, kalciu, geležimi, magniu ir imuninę sistemą stiprinančiomis medžiagomis cinku ir selenu“, – komentuoja M. Baranauskas. Remiantis JAV Nacionaline medicinos biblioteka (NLM), migdolai, žemės ir lazdynų riešutai yra puikus vitamino E – antioksidanto – šaltinis, svarbus infekcijų prevencijai bei stipriam imunitetui.

M. Baranausko teigimu, riešutai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, padedančiu organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais. Dažniausiai pasitaikantys – tai migdolų, žemės, lazdynų, graikiniai, pistacijų, anakardžių, karijų, kedro, makadamijos ir bertoletijų riešutai. Tačiau pagal savo maistinių medžiagų sudėtį, M. Baranausko teigimu, riešutai skiriasi ir jų poveikis gali būti skirtingas. „Riešutuose yra daug naudingų mitybinių elementų – skaidulinių medžiagų, folio rūgšties, mineralinių bei imuninę sistemą stiprinančių medžiagų. Antra vertus, riešutuose yra nedaug sočiųjų riebalų rūgščių, nemažas organizmui reikalingų polinesočiųjų (omega 3) riebalų rūgščių kiekis“, – vardija pagrindines vertes M. Baranauskas.


Verdu Kepu riešutai

Bertoletijų riešutai – seleno karaliai

Kaip vienus vertingiausių, mitybos specialistas išskiria bertoletijų riešutus. Juose randama mažiau angliavandenių nei kituose riešutuose ir daugiau magnio, vario ir cinko, tačiau jų sudėtyje mažai geležies. Seleno didelis kiekis randamas tik bertoletijų riešutuose.

Kodėl svarbus selenas? Pasak M. Baranausko, Lietuvos gyventojai su maistu negauna pakankamai seleno, kuris svarbus imuninės sistemos ir skydliaukės veiklai, taip pat jis lėtina senėjimo procesus, svarbus vyrų vaisingumui. Pašnekovas pabrėžia, kad seleno Lietuvos dirvožemyje praktiškai nėra, tad įprastai vartojamame maiste jo mažai. O seleno turinčių produktų – žuvų, jūrų gėrybių, grūdų Lietuvos gyventojai valgo per retai, ne visada racioną papildo seleno turinčiais maisto papildais.

Jei bertoletijų riešutas gali turėti iki 400 mg seleno, tai kiti riešutai tik 1 mg šios mineralinės medžiagos, o maisto papildų dienos dozėje seleno randama 10–100 mg. Šie riešutai turi daug seleno, nes Brazilijos riešutmedžiai sukaupia jo iš Amazonės regiono dirvožemio. Klinikinių studijų rezultatai patvirtina, kad kasdien vartojant po 45 g bertoletijų riešutų, seleno koncentracija kraujyje reikšmingai padidėja.

migdolai