top of page

Mitybos specialistai rekomenduoja, kaip sveikai ir gardžiai maitintis karantino metu

Dėl koronaviruso keliamo pavojaus ir karantino namuose, nebūtina maitintis vien ryžiais ir grikiais. Skyrus laiko planavimui, jūsų šeima gardžiai valgys ne vieną savaitę.


Ruošiantis ekstremaliems gyvenimo atvejams, patartina apsirūpinti maisto produktais dviem savaitėms. Pasak ekspertų, nereikėtų jaudintis, kad prireiks išleisti daug pinigų maistui – pakaks užsipirkti šiokių tokių atsargų.

Esant karantinui, pirmiausia patartina išmesti iš virtuvės spintelių visus produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs. Paskui apsirūpinkite reikiamais produktais: baltymais, pavyzdžiui, konservuota žuvimi ir pupelėmis, šaldytomis ir konservuotomis daržovėmis ir vaisiais, pomidorų padažu, visavertėmis kruopomis, kaip antai, ryžiais, bolivinės balandos kruopomis, taip pat duona, viso grūdo kviečių miltų makaronais, vertingais riebalais – alyvuogių aliejumi, riešutais, įvairių riešutų sviestu.


Galite pasigaminti aštraus troškinio su jautiena, makaronų su padažu, mėsos kukulių ar pan. ir užšaldyti šaldiklyje. Užšaldyti patiekalai suteiks įvairovės jūsų valgiaraščiui, jei teks prabūti namuose pora savaičių.


Pirmiausia suvalgykite šviežius produktus


Mitybos ekspertai pataria pirmiausia suvalgyti šviežius produktus, tik paskui imtis šaldytų patiekalų ir kt. maisto atsargų.


Taigi pradėkite nuo vaisių, daržovių, iš kurių galima pasigaminti gardžių troškinių su svogūnais ir su česnakais, nes jie stiprina imuninę sistemą. Tiesa, nepaisant internete sklandančių mitų, joks maistas neapsaugos nuo ligų ir jų neišgydys.


Švieži ir ilgai galintys išbūti maisto produktai yra ne tik šakninės daržovės, pvz., bulvės, saldžiosios bulvės ir svogūnai, bet ir citrusiniai vaisiai – citrinos, apelsinai.

VMGonline

Sūrio ir kt. pieno produktų buvimo namuose laiką pailginsite, jei po kiekvieno atidarymo juos kuo greičiau suvalgysite. Juk kuo dažniau pakelis atidaromas, tuo daugiau į vidų patenka oro. Kitas svarbus aspektas – galiojimo data, ją visada patikrinkite. Taip pat stebėkite, ar pakuotė sveika, ar nėra gedimo požymių, atidarę pauostykite, paragaukite nedidelį produkto kiekį. Jei kyla bent menkiausia abejonė, meskite produktą lauk.


Turėkite omenyje, kad daugelį produktų galima valgyti ir pasibaigus galiojimo laikui, nors jie ir nebus patys gardžiausi ar šviežiausi. Daugelio mitybos specialistų nuomone, esame kiek apimti paranojos dėl galiojimo laiko – pvz., pusrytiniai dribsniai nebebus tokie traškūs, tačiau sveikatai žalos nepadarys.


Išimtis būtų konservuoti produktai – jei skardinė pažeista, įlenkta ar atidarant pasigirsta pokštelėjimas, šnypštimas, nedelsiant išmeskite.


Druskos vartokite mažiau, verčiau berkite daugiau prieskonių


Jei valgysite daug konservuotų produktų, atsiminkite, kad druska – konservantas, taigi jos nemažai dedama konservuojant.


Nuo per didelio kiekio druskos kyla troškulys, galimas nuovargis, galvos svaigimas ir kt. nemalonūs simptomai, kurių tikrai nereikia, kai sąlygos ir taip ekstremalios.


Galimas sprendimas – prieš valgant, perplauti konservuotas pupeles, daržoves.


Skonio patiekalams suteikite druskos alternatyvomis, t. y. prieskoniais – raudonėliu, baziliku, čiobreliais, rozmarinais, pipirais, malta ciberžole ir paprika. Būna gardžių prieskonių mišinių be druskos.

VMGonline

Nepamirškite vandens ir elektrolitų


Nepamirškite, kad būtina gerti užtektinai vandens. Daugelis ekspertų pataria dienai turėti po 3,5 l vandens kiekvienam žmogui (ir augintiniui).


Puikus variantas – vadinamieji sportiniai gėrimai, jie aprūpins organizmą elektrolitais ir kalorijomis, jei sunegaluotumėte ir netektumėte apetito.


Menkai tikėtina, kad karantino metu nutrūktų vandens tiekimas, bet jei netyčia vandens atsargos taptų ribotos, ribokite druskos. Taip pat stenkite sunaudoti visus turimus skysčius, t. y. sunaudokite konservuotos žuvies, pupelių skystį, sultis iš konservuotų vaisių skardinių.


Galiausiai atsiminkite – mitybos racioną ilgesniam laikui reikia planuoti. Kaupdami šiokias tokias atsargas, pirkite produktus, kuriuos šeimos nariai tikrai mėgsta. Sudėtingų patiekalų geriau neplanuoti – vargu ar juos gaminsite, jei susirgsite ar prasčiau jausitės. Atsargai gerai turėti konservuotų sriubų, troškinių.


Paskutinis dalykas – nepamirškite įsigyti konservų atidarytuvo, jei netyčia neturite...


Unsplash.com nuotraukos

Naujausi įrašai

bottom of page