top of page

Meilę sūriui įkvepianti lietuvės „Instagram“ paskyra


sūriai
Unsplash.com nuotr.

Jei ir jūsų malonių nuodėmių sąraše pirmoje vietoje puikuojasi įvairių sūrių ragavimas, tuomet tikrai norėsite išgirsti apie Indrę Klyvytę. Pati teigia, kad paprasčiausiai bando pažinti gamtą ir pasaulį keliaudama bei tyrinėdama vietines kultūras, o šiuo metu linksta prie agrokultūros. Tačiau taip pat Indrė yra kūrusi desertus, vėliau dirbo su sūriais – būtent kaip sūrių ekspertė, ji, ko gero, žinoma geriausiai. Taigi, apie sūriškus atradimus su Indre ir pasikalbėjome, mat jos „Instagram“ paskyra @indre.klyvyte būtent jais ir nuspalvinta.



Indrės ir sūrio meilės istorija prasidėjo taip, kaip prasideda visos geros meilės istorijos – visai netikėtai: „Dar dirbdama konditere Lietuvoje susidomėjau fermentacijos procesu kepant duoną, ir netrukus atradau panašius procesus sūrio gamyboje. Viename renginyje susipažinau su šauniu sūrininku, kurio įkvėpta panorau išmokti pati sūrį ir pasigaminti. O toliau sekė kelionės į Prancūziją ir Italiją, kur gaminau sūrį vietinėse sūrinėse.“




Savo asmeninėje „Instagram“ paskyroje Indrė dalijasi viskuo, kas tik žavi ir įkvepia. Kadangi dirba su įvairiausiais sūriais, taip pat kuravo sūrininkų kompanijos paskyrą, gali pasidalyti įdomiais sūrio pristatymais. Kiekvienas sūris turi savitą istoriją, susijusią su žmonėmis, vieta, tradicijomis ir daug kitų aspektų, kurie figūruoja sūrio gamyboje.

„Kalbėdama apie sūrį ir ne tik, stengiuosi atkreipti žmonių dėmesį į atsakingą vartojimą – tikiu, kad tvari maisto kultūra (tiek gamybos, tiek vartojimo) yra ypatingai svarbi siekiant išsaugoti aplinką ir galbūt net jai padėti“, – mintimis dalinasi pašnekovė.




Na, o šiuo metu sūrių ekspertė vieši vienoje Sicilijos fermų, kurioje praktikuojama ekologinė agrokultūra. Čia sukurta spalvinga ekosistema, skatinama bioįvairovė. Pati ferma yra visai netoli Etnos ugnikalnio, kuris padeda sukurti unikalų mikroklimatą vietiniams vaisiams ir daržovėms – auginami raudonieji apelsinai, alyvuogės, granatai, migdolai ir daug kitų augalų rūšių.

„Planuoju ir toliau taip keliauti – savanoriauti skirtinguose ūkiuose, – nes tokiu būdu ne tik keliauju, perprantu vietines subtilybes, bet ir susipažįstu su puikiais žmonėmis bei pasisemiu naujų idėjų, o visai tai sujungia maisto kultūra“, – patirties kaupimo receptą atskleidžia Indrė.





Naujausi įrašai

bottom of page