Menininkės Nomeda Marčėnaitė ir Gražina Liaudginienė siūlo margučius puošti tradiciniais metodais (jos tai daro vašku) ir pinti velykinius vainikus. Kaip sako Nomeda, „mano tradicija – tradicija“. Taip pat menininkė pataria kiaušinius dažyti svogūnų lukštais, kuriais išgausite natūraliai sodrias spalvas, o kiekvienas margutis nusidažys unikaliai.
Patarimai, kaip išgauti spalvas iš natūralių produktų:
MĖLYNA. Burokine tarka sutarkuokite dvi raudonųjų kopūstų galvas, tarkius užpilkite 500 ml vandens, įpilkite 6 v. š. baltojo acto. Virkite 15 min. Nuovirą atvėsinkite iki kambario temperatūros, pamerkite į jį žalius kiaušinius ir virkite dar 15 min. Nuovire kiaušinius palikite mirkti per naktį.
GELTONA. Į karštą vandenį įberkite 3–4 šaukštus ciberžolės miltelių, užvirinkite, kad spalva būtų ryškesnė. Nuovirą atvėsinkite, tada sumerkite į jį kiaušinius, pavirkite dar 15 min. ir palikite per naktį.
ROŽINĖ. 2 puodelius tarkuotų burokėlių užpilkite vandeniu, įpilkite 1–2 v. š. acto, virkite 15 min. Į atvėsusį nuovirą sudėkite žalius kiaušinius ir virkite dar 15 min. Kiaušinius nuovire palikite per naktį.
TAMSIAI RUDA. 3 v. š. kavos tirščių užpilkite vandeniu, įpilkite 1 v. š. acto ir pavirkite 15 min. Į atvėsusį nuovirą sudėkite kiaušinius ir virkite dar 15 min. Kiaušinius nuovire palikite per naktį.
RAUDONAI RUDA. 12 juodosios arbatos pakelių užpilkite karštu vandeniu, įpilkite 1 v. š. acto, pavirkite 15 min. Į atvėsusį nuovirą sudėkite kiaušinius (kad skystis juos apsemtų) ir virkite dar 15 min. Nuovire kiaušinius palikite per naktį. Arbatos pakelius galima prakirpti.
ORANŽINĖ (OCHRA). 4 puodelius raudonųjų svogūnų lukštų užpilkite vandeniu, įpilkite 1 v. š. acto ir virkite 15 min. Į atvėsusį nuovirą dėkite kiaušinius ir virkite juos 15 min., galima ir ilgiau. Geriausia kiaušinius nuovire palaikyti per naktį.
Kiaušinius dažykite natūraliomis medžiagomis. Mėlyną spalvą išgausite iš raudonųjų kopūstų, geltoną – iš ciberžolės, rožinę – iš burokėlių, oranžinę (ochra) – iš raudonųjų svogūnų lukštų.
Vainikams pinti naudokite džiovintas gėles, žoleles, kitus augalus. Derinkite vainikus prie margučių.