Kiaušiniai, kiaušiniai! Kada dar, jei ne per Velykas valgysime tiek kiaušinių? O kad jau turime kiaušinių, tad reikia ir majonezo. Galima nusipirkti, o galima ir pasigaminti. Prieš jus - naminis majonezas ir kelios idėjos, kaip jam suteikti naują veidą. Užtruksite vos 10 minučių.
NAMINIS majonezas
~200 ml
Reikia:
1 trynio
1 šaukštelio garstyčių
½ šaukšto cukraus
½ didelės citrinos sulčių
Aliejaus (apie 120–130 ml)
½ citrinos nutarkuoto geltonosios žievelės sluoksnio
Druskos, pipirų
Aliejų supilkite į ąsotėlį su snapeliu, kad būtų patogiau pilti.
Trynį, garstyčias, cukrų sudėkite į aukštą plakimo indą, įberkite žiupsnelį pipirų. Trynį su priedais išplakite trintuvu aukštu kotu, sumažinkite greitį ir plona srovele pilkite, beveik lašinkite, aliejų.
Supylus maždaug pusę aliejaus majonezas gerokai sutirštėja. Tada supilkite citrinos sultis, suplakite ir tuomet supilkite likusį aliejų. Pabaigoje suberkite citrinos žievelę ir pasūdykite.
ANAKARDŽIŲ majonezas
Reikia:
100 g anakardžių
50 ml šaukštų obuolių acto
50 ml šaukštų sojų padažo
100 ml aliejaus
20 ml agavų sirupo
1 skiltelės česnako
1 šaukštelio ciberžolės
Druskos, šviežiai grustų juodųjų pipirų
1 šaukštelio garstyčių
vandens
Anakardžius užpilkite vandeniu ir mirkykite ne trumpiau nei 4 val.
Po to nupilkite, riešutus sudėkite į trintuvo indą, ir sutrinkite iki trupinių, sudėkite visus likusius produktus, trinkite iki norimos tekstūros, o vandenį pilkite pagal poreikį – reguliuokite norimą tirštumą.
Majonezas su GRAŽGARSTĖMIS ir MIGDOLAIS
Reikia:
200 g pieniško majonezo
30 g migdolų
10–15 g gražgarsčių
1 šaukštas citrinos sulčių
Sutrinkite gražgarstes su migdolais ir sumaišykite su majonezu. Paskaninkite citrinos sultimis.
PIENIŠKAS majonezas
Reikia:
200 ml aliejaus (geriausiai – neutralaus kvapo)
80 ml pieno
1 šaukštas Dižono garstyčių
30 ml citrinos sulčių
1 šaukštelis šviesaus DANSUKKER sirupo
Druskos
Visus produktus sudėkite į aukštą trintuvo indą ir pradėkite plakti, laikydami trintuvą su kotu apačioje (iš pradžių).
Po minutės pradėkite sistemingai trintuvą tai kelti, tai nuleisti (panašiai, kaip dirba stūmoklis).
Kai sutirštės, paragaukite. Jei reikia, paskaninkite.
Ajoli su UGOGOMIS
Reikia:
6–8 orkaitėje iškeptų česnako skiltelių
100 g alyvuogių aliejaus
1 šaukštelio neaštrių garstyčių
6-8 aviečių
½ citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
1 šaukštelio šviesiojo cukraus sirupo
Ajoli padažui išspauskite česnako skiltelių minkštimą.
Sudėkite česnaką, aliejų, sirupą ir garstyčias į plakimo indą. Plakite, kol padažas sutirštės – iš pradžių laikydami plaktuvo kotą labai žemai, o kai padas pradės tirštėti, galima palengva kelti trintuvo kotą. Pabaigoje suberkite uogas. Sutrinkite kartu.
Majonezas su SPANGUOLĖMIS
Reikia:
200 g pieniško majonezo
1 šaukštas spanguolių (šviežių arba šaldytų)
½ skiltelės česnako
2–3 šakelės krapų
Nuskabykite krapų lapelius, sutrinkite juos. Kartu sutrinkite spanguoles ir česnaką, o po to sumaišykite su majonezu.
Majonezas su DŽIOVINTAIS POMIDORAIS
Reikia:
200 g pieniško majonezo
1 šaukštelis pomidorų tyrės
3 džiovintų pomidorų puselės
1 skiltelė česnako
1 šaukštelis šviesaus DANSUKKER sirupo
Citrinos sulčių (pagal skonį)
Kartu sutrinkite pomidorų tyrę, džiovintus pomidorus ir česnaką. Sumaišykite su majonezu. Paskaninkite sirupu ir citrinos sultimis.
Majonezas su OBUOLIAIS
Reikia:
200 g pieniško majonezo
2 obuoliai
1 šaukštelis baltųjų krienų
Obuolius nulupkite ir iškepkite arba patroškinkite. Pertrinkite per sietelį. Jei masė labai skysta, truputį ją nuvarvinkite. Sumaišykite su majonezu ir krienais.
Taip pat majonezą gardinkite:
Keptu česnaku ir keptomis paprikomis
Avietėmis ir mėta
Peletrūnu, laiškiniais česnakais, žaliosiomis citrinomis, petražolėmis
Gardžių kiaušinių!