Sausainių kepimas yra meditacijos forma. Kai tik nuotaika pasidaro slogesnė ar už lango pasirodo lietus, eikite į virtuvę ruošti tešlos, formuoti apvalių kamuoliukų ir kepti, kepti, kepti įvairiausių sausainių, kad vėliau, ištiesę kojas, versdami knygos puslapius, lėtai gurkšnodami arbatą ir kramsnodami dar šiltus sausainius, suprastumėte, koks nuostabus yra gyvenimas!
Šiandien, gegužės 15-ąją minima #chocolatechip diena, todėl privalu išbandyti fantastišką sausainių su šokolado gabaliukais receptą. Tai amerikietiška klasika virtę ir nostalgiškus vaikystės filmus primenantys sausainiai, kurių tikrai trūko jūsų gyvenime... Išorėje traški, o viduje minkšta saldi sviestinė tešla ir ooey-gooey konsistenciją suteikiantys šokolado gabaliukai sukuria tobulą sausainį, kurio neatsisakys nė vienas.

12–14 sausainių
20 min. gaminimo
45 min. tešlos šaldymo
15 min. kepimo
Reikia:
125 gramų kambario temperatūros sviesto
85 gramų rudojo cukraus
65 gramų baltojo cukraus
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 kiaušinio
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
180 gramų miltų
2 1/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
200 gramų kokybiško juodojo (70% ar daugiau) šokolado | 150 gramų reikės tešlai + 50 gramų sausainių viršui
Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite rudąjį ir baltąjį cukrų bei druską. Elektriniu plaktuvu viską išplakite iki purios masės – užtruksite apie 5 minutes.
Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą viską gerai išplakite.
Į kitą dubenį išsijokite miltus ir kepimo miltelius. Per kelis kartus sausąjį mišinį įplakite į tešlą – tai užtruks iki minutės. Svarbu neperplakti tešlos.
Galiausiai sukapokite juodąjį šokoladą ir 150 gramų jo suberkite į tešlą, likusį šokoladą pasilikite sausainių viršui. Šokoladą įmaišykite į tešlą.
Sausainių tešlą perdėkite į švarų dubenį, uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą 45 minutėms. Tešlą galite laikyti ir šiek tiek ilgiau – tai padeda stabilizuoti sausainį ir jis įgauna gražesnę, tolygesnę formą kepdamas.
Iš šaldytuvo išimkite tešlą. Didesniu šaukštu ar ledų kaušeliu pasemkite tešlą ir suformuokite kamuoliukus. Jei norite vienodų sausainių, pasverkite kiekvieną tešlos kamuoliuką. Idealiausia, jei vienas tešlos kamuoliukas sveria apie 50 gramų.
Standartinę skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant skardos išdėliokite sausainių kamuoliukus palikdami didelius tarpus: į vieną skardą tilps 4-5 sausainiai. Kiekvieno kamuoliuko viršų lengvai spustelėkite. Ant skardų netilpusius tešlos kamuoliukus įdėkite atgal į šaldytuvą.
Sausainių kepimas. Sausainius kepkite 14-15 minučių 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija). Galite iš karto kepti dvi skardas sausainių. Po 8–9 minučių išimkite skardas ir kelis kartus lengvai patrankykite į stalviršį – tai leis sausainių tešlai gražiai ,,susėsti". Grąžinkite sausainius į orkaitę ir kepkite dar 6–7 minutes.
Kai tik ištraukiate iškepusius sausainius iš orkaitės, išdėliokite likusius šokolado gabaliukus ant jų viršaus ir apibarstykite žiupsneliu druskos: šokoladas gražiai ištirps ir papildys ooey-gooey tekstūrą.
Leiskite sausainiams atvėsti ir tuomet perkelkite į lėkštę. Ypatingai šie sausainiai skanūs su šalto pieno stikline. Jei sausainių nesuvalgote per pirmą dieną, perdėkite juos į sandariai uždaromą indelį.

PATARIMAI:
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros! Kitu atveju, įmušus kiaušinį, jis šiek tiek atsiskirs nuo sviesto.
Šiame recepte naudojamas dviejų rūšių cukrus. Rudasis suteikia sausainiams drėgnumo ir tuo pačiu minkštumo, o baltasis, atvirkščiai, traškumo. Cukraus kiekius galite reguliuoti pagal tai, kokius sausainius mėgstate labiau, bet mano patirtis rodo, kad būtent šis cukraus santykis išgauna tobulą sausainių konsistenciją.
Būtinai išsukite sviestą iki purumo, o miltus persijokite – tai užtikrins geresnę sausainių tekstūrą.
Naudokite kokybišką, aukštą kakavos kiekį turintį šokoladą - kadangi jo šiame recepte daug, tai užtikrins skanesnius sausainius.
Jei mėgstate eksperimentuoti, į tešlą galite įmaišyti šaukštelį brendžio, žiupsnelį cinamono ar pusę šaukštelio tirpios kavos miltelių.
Sausainių tešlą būtina šaldyti šaldytuve. Kitu atveju rizikuojate gauti netolygius, negražius sausainius.
Suformavę kamuoliukus, tešlą galite ir užšaldyti, o prireikus iš karto išsikepti. Tešlą šaldymo kameroje laikykite iki 3 mėnesių.
Kepdami sausainius nepamirškite po 8–9 minučių ištraukti skardų ir padaužyti į stalviršį. Tai privers pakilusius sausainius šiek tiek nusileisti ir išsiplėsti, užtikrinant gražesnę jų formą.
Jei iš karto kepate dvi sausainių skardas, praėjus pusei kepimo laiko, jas apkeiskite vietomis.
Jei sausainių nesuvalgote iš karto (nors ir kaip sunku jiems atsispirti), prieš patiekdami įdėkite juos į orkaitę kelioms minutėms. Sausainiai vėl taps šilti, o šokoladas aptirps.
Sausainius kelias dienas galite laikyti sandariai uždaromame inde: tai neleis sausainiams sudrėkti.

Rubriką MAISTO KALENDORIUS rengia, t. y. kepa, fotografuoja ir viską užrašo, tinklaraščio wavykitchen.com ir Instagram blogo autorė Banga Mudėnaitė.
