Mėgstate valgyti riebiai? Sužinokite, kokia daržovė visuomet turėtų būti jūsų lėkštėje
- 2017-09-07
- 2 min. skaitymo
Oranžinis, bet ne apelsinas. Tai – daržovė. Ne, ne moliūgas. Moteriškos giminės. Paprika? Ne, valgomoji dalis bręsta po žeme. Gali būti įvairių spalvų. Tai – morkos!
Taip, visi girdėjome (ir džiūgaujame, kad tas laikas jau praėjo): „Valgyk morkas – akims sveika“. Kam siūlė mažas morkytes, kam sultis spaudė, kam smulkiai tarkavo, dar, būdavo, ir baltojo cukraus žiupsnio nepagailėdavo, kad skaniau būtų. Saldiklis atleistinas – juk viskas dėl sveikatos. Pasirodo, kad ir riebus maistas nebe baubas, jei kartu (ar jo sudėtyje) valgysime morkas.
Saliero, pankolio ir pastarnoko sesuo morka turi beta karoteno, virstančio vitaminu A. Tam, kad pasisavintume šį elementą, specialistai pataria jo turinčius produktus derinti su riebalais. Taigi morkos, moliūgai, kopūstai, pomidorai ir špinatai yra puikiausi mėsainių, kebabų, šašlykų ir kitų malonių nuodėmių lėkštės kompanionai.
Morkų valgytoją pažinsi iš veido
Kaip tai? Dėl jau minėto beta karoteno, vieno iš 600 karatinoidų, morkos yra ryškiai oranžinės, tad tų, kurie šios gėrybės padaugina, oda siunčia signalą keisdama spalvą. Oranžine spalva veidas nenusidažo (kaip kad nuo makiažo priemonių), tačiau įgyja geltonesnį atspalvį. Žinoma, tiems, kurie ribos neperžengia, morkos padeda palaikyti gražią ir tolygią odos spalvą, apsaugo odą nuo nudegimų. Morkų nemėgstantieji, sukluskite! Jei vien nuo minties apie morkas jums darosi bloga, geriausia išeitis prieš miegą (ne prieš darbo susitikimą) yra pasidaryti veido kaukę. Oda kaipmat įgys gyvesnį ir ryškesnį atspalvį.

Valgome tai, kas buvo pašaras gyvuliams
Anksčiau morkos apskritai nebuvo oranžinės. Taigi, jei sakytume „morkinė spalva“ ar norėtume valgyti mums įprastą šakninę morkos dalį, protėviai mūsų nesuprastų. Priežastys paprastos – iki XVI a. morkos buvo violetinės, kartais baltos ar geltonos, o valgymui buvo vartojami lapai. Šakninė dalis, kurią valgome dabar ir kuri Lietuvoje yra antra populiariausia daržovė po svogūnų, senovėje atitekdavo gyvuliams. Už oranžinę spalvą turėtume dėkoti Nyderlandų karališkajai šeimai, kurie XVI a. sukryžmino morkų rūšis ir gavo mums puikiai atpažįstamą morkinę spalvą.
Prevencijai – penkios morkos per dieną
Be beta karoteno šiose traškiose daržovėse gausu įvairiausių vitaminų (C, B, B2, B6, PP, E, K) ir mineralinių medžiagų (kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, geležies). Morkos skatina atsparumą infekcijoms, apsaugo nuo mažakraujystės. Morkos mažina riziką susirgti plaučių, krūties ir storosios žarnos vėžiu. Per dieną sukremtant 5 morkas, vėžio rizika sumažėja iki 40 proc. Reguliariai valgydami oranžines gražuoles sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje, pagerės širdies sveikata, išvalysite toksinus ir pagerės virškinimas. Viena morka per dieną sumažinsite insulto riziką. Morkas valgyti tikrai apsimoka! Tačiau tie, kurie vaikystėje sakė, kad jos gerina regėjimą, klydo. Deja, turimų dioptrijų nesumažinsime. Ši fantastiška daržovė padeda tik palaikyti bendrą akių sveikatą.
Visus fantastiškiausius morkų receptus rasite ČIA.