Koldūnai nusipelnė daugiau nei tik grietinės ar sviesto. 5 naminiai padažai koldūnams.
MOLIŪGŲ PADAŽAS SU ŠALAVIJAIS
400 g išvalytų moliūgų
1 mažas svogūnas
2–3 šalavijų lapeliai
žiupsnelis cukraus
1 šaukštas lydyto sviesto arba aliejaus
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą arba įkaitinkite aliejų ir pakepinkite susmulkintą svogūną, sudėkite plonais šiaudeliais supjaustytus šalavijus ir dar viską kartu pakepinkite.
2. Moliūgą stambiai sutarkuokite, sudėkite į keptuvę ir patroškinkite. Jei trūks skysčio, įpilkite vandens. Tinka ir grietinėlė.
3. Pagardinkite druska ir cukrumi.
MARGAS DARŽOVIŲ PADAŽAS
1 vidutinio dydžio morka
½ baltos poro dalies
½ nedidelio pastarnoko
150 g šaldytų žirnelių
1 šaukštas lydyto sviesto
100 ml grietinėlės
žiupsnelis cukraus, druskos
žiupsnelis džiovintų krapų
1. Daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais, pabarstykite cukrumi, išmaišykite.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite daržoves ir kepkite 5 minutes, kol jos truputį suminkštės, bet dar bus traškios. Suberkite žirnelius (neatšildykite, berkite šaldytus) ir pakaitinkite pamaišydami dar 1–2 minutes.
3. Supilkite grietinėlę, įberkite krapų ir kaitinkite, kol grietinėlė truputį sutirštės. Pagardinkite druska.
FETOS PADAŽAS SU ŠPINATAIS
50 g šviežių špinatų
50 g fetos
200 g neriebios grietinėlės
žiupsnelis tarkuotų muskatų
1 šaukštas lydyto sviesto druskos
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite špinatus, įberkite muskatų ir trumpai patroškinkite – tol, kol špinatai atrodys kaip apvytę. Į keptuvę supilkite grietinėlę, užvirinkite, sutrupinkite sūrį, maišykite, kol sūris išsilydys.
2. Paragaukite. Nors feta gana sūri, bet gali trūkti druskos.
POMIDORŲ PADAŽAS
6–8 vyšniniai pomidorai,
½ nedidelio svogūno
2 šaukštai aliejaus
1 skiltelė česnakų
1 maža skardinė pomidorų savo sultyse
druskos žiupsnelis, cukraus
½ šaukštelio džiovintų bazilikų
1. Svogūną smulkiai supjaustykite. Pomidorus savo sultyse sutrinkite trintuvu.
2. Vyšninius pomidorus supjaustykite puselėmis, česnakus tiesiog susmulkinkite.
3. Į keptuvę sudėkite svogūną ir česnakus, trumpai pakepinkite su žiupsneliu cukraus, kol švelniai apskrus, tada sumeskite vyšninius pomidorus ir kepkite 3–4 minutes (žiūrėkite, kad pomidorai neprarastų formos, bet apkeptų).
4. Supilkite trintus pomidorus ir patroškinkite su bazilikais, kad padažas sutirštėtų.
GRIETINĖS PADAŽAS SU ŠONINE IR GRYBAIS
6–8 riekelės karštai rūkytos šoninės
1 šaukštas aliejaus
½ svogūno
6–8 nedideli pievagrybiai
100 g neriebios grietinės
druskos žiupsnelis
džiovintų mairūnų
1. Šoninę supjaustykite nedideliais gabaliukais, pakepinkite ją keptuvėje su trupučiu aliejaus – geriau ištirps šoninės riebalai.
2. Svogūną supjaustykite kubeliais, o pievagrybius – plonomis riekelėmis. Kai šoninė pakeps, į keptuvę suberkite svogūną ir grybus. Kepkite, kol gražiai apskrus.
3. Įdėkite grietinės, greitai išmaišykite, pakaitinkite. Jei reikia, įberkite druskos.
Skanaus!
Comments