Mėgstatę balintą kavą? Pirmiausiai išbraukite pieną! (interviu su sveikos gyvensenos gydytoja)

Kaip manote, kodėl pažindęs ir sotus veršiukas nebėga laukais, nors galėtų, o toliau sukiojasi aplink motiną karvę? Tokį klausimą „Alfo didžiojo kulinarinio šou“ laidoje „Alfas Live“ jos vedėjui Alfui Ivanauskui uždavė gydytoja akušerė-ginekologė, sertifikuota sveikos gyvensenos medicinos gydytoja dr. Ingrida Kravčenkienė.

Kava, VMGonline.lt
Unsplash.com nuotr.

Trumpas atsakymas būtų toks: todėl, kad veršiukas laukia kitos pieno dozės, nes… prie pieno įprantama kaip prie narkotiko. Išsamesnis atsakymas į šį ir kitus klausimus apie šiuo metu itin kontroversiškai vertinamą pieną – šiame interviu.

Esate gydytoja akušerė-ginekologė. Ar tiesa, kad kiekvienos į konsultaciją atėjusios moters klausiate, ką ji valgo?

Labai dažnai, nes yra daug ligų, sutrikimų, kurie nulemti mūsų mitybos įpročių. Šiais laikais daug maisto falsifikatų, kurie apsimeta maistu, bet iš tikrųjų yra nuodas. Ar kada skaitėte, ką valgote, kai manote, jog valgote bulvytes fri? Iš ko jos pagamintos? Pasirodo, ne iš bulvių, o iš bulvių masės, kurios sudėtyje yra kokarboksilazės. Ar žinote, kas tai? Jeigu matote etiketėje ingredientą, kurio nepažįstate, padėkite tą produktą į šalį. O jeigu perkate kažką vaikams ir tame produkte yra daugiau nei trys ingredientai, taip pat padėkite atgal į lentyną. Pavyzdžiui, jogurto sudėtyje gali būti tik pienas, bakterijos ir raugas. Braškės ir žemuogės yra pridėtinis produktas, jomis pagardinti turėtume patys. Namuose išsiverdate džemo ar uogienės ir tuo naminiu džemu pagardinate pirktą jogurtą.

Pasak gydytojos akušerės-ginekologės I. Kravčenkienės, dramos dėl pieno prasidėjo JAV. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Pastaruoju metu pienas sulaukia itin daug dėmesio. Ką apie jį manote?

Šiuo metu apie jį daug diskutuojama ir dauguma klausimų bei abejonių yra atėjusios iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur daug žmonių, ypač juodaodžių, visiškai netoleruoja pieno. Tai reiškia, kad pavartoję pieno ir jo produktų žmonės blogai jaučiasi, viduriuoja, jiems pučia pilvą, skauda jį, gali kankinti alergijos, o ypatingo netoleravimo atvejais – net ištikti mirtis.

Mes, šiaurės šalių žmonės, esame mutantai tiesiogine to žodžio prasme. Žmogus, kaip individas, išsivystė taip, jog pasiekęs tam tikrą amžių pieno turėtų netoleruoti. Tačiau šiaurės šalyse šalta, gamtoje maisto atsargos ribotos, žmogui reikėjo kažkaip suktis, kad išgyventų. Tad prieš daugybę tūkstančių metų žmogus pradėjo jaukintis gyvūnus, auginti karves ir naudotis jų duodamomis gėrybėmis. Ilgainiui organizmai prie jų prisitaikė, įvyko mutacija ir dabar net ir vyresnių nei trejų metai žmonių organizmai geba gaminti fermentą, kuris skaido pieno cukrų – laktozę – todėl gali pieną įsisavinti. Tačiau tai nereiškia, kad pieną reikia gerti.

Kodėl? Ar jis yra… nuodas? Yra žmonių, kuriems pienas yra nuodas, t. y. išgėrę vos vieną stiklinę, jie labai rimtai serga. Tai – žmonės, kurių organizmai negamina laktozę skaidančių fermentų. Tačiau tai – dar ne viskas. Pieno sudėtyje dar yra pieno baltymo, vadinamo kazeinu. Kazeinas yra dviejų rūšių. Pieno baltymas karvių mutančių – taip jas vadinu, nes jos yra specialiai išvestos, kad duotų labai daug pieno, taigi, jų baltymas vadinamas A1. Ir yra kelios karvių rūšys, kurių kazeinas yra kitoks ir vadinamas A2. Jų pienas yra kur kas lengviau virškinamas ir sukelia mažiau problemų, tačiau tokių karvių yra labai nedaug. A2 tipo kazeinas dominuoja ir ožkų piene.