„Išmokant neuždaryti restorano, kartais žmones reikia paskatinti jų neatidaryti“, – taip internete pasklidusią antraštę, jog per dieną jis gali išmokyti neuždaryti restorano per 9 mėnesius, komentuoja virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Ta vienintelė diena, kuri jums parodys, ar verta merkti koją į restoranų verslą, yra lapkričio 15 d. Jos metu būkite Lietuvos konferencijų ir parodų centre „Litexpo“ vykstančiame pirmajame „Lietuvos gastronomijos forume 2017: restoranų verslo iššūkiai ir plėtra“, kurį organizuojantis žymusis virtuvės šefas žada paskatinti gastronominę evoliuciją šalyje.
„Manyčiau, jog tokių specializuotų renginių tokiam dalykui, kaip gastronomija, restoranų verslas, iki šios dienos dar nebuvo. Pagalvojau, kad šią dieną, kai susidomėjimas restoranų verslu yra toks didžiulis, ir yra nemažai žmonių, kurie, pavyzdžiui, yra medikai, advokatai, ir staiga nusprendžia, kad jiems reikia turėti restoraną. Pamaniau, kad būtų neprošal surengti renginį ir pradėti kalbėti apie tai, kas visgi yra tas restoranas. Su kuo jis valgomas ir kas tai per gyvis, kur reikia laikyti ir kuo jį maitinti“, – apie sumanymą rengti forumą kalbėjo L. Čeprackas.
Restoranas, anot jo, yra visa ko pradžia ir gastronomijos nešimo įrankis, todėl renginyje bus pasirūpinta, kad visi iš jo išsineštų jiems reikalingą informaciją ir savo srities profesionalų patarimus:
„Mūsų pagrindinė žinutė ir noras, kad žmonės, kurie ateis, gautų reikalingą informaciją tolimesniems žingsniams, jei jie nuspręs turėti restoraną, o galbūt po forumo jie pasakys, kad nenori turėti restorano. Ir motyvuosime, ir padėsime sutaupyti pinigų bei priimti sprendimą abejojantiems. Gink Dieve, nenoriu pasakyti, kad mes transliuosime blogą turinį ar bandysime atkalbėti, mes tiesiog norėtume, kad atėjęs žmogus pamatytų, kiek laiko atima restoranas ir tai, kad jis nėra tiesiog patalpa su penkiais stalais ir dvidešimt kėdžių.“
Valerijos Stonytės nuotr.
Forume kalbės ir savo mėgstamiausius patiekalus gamins žymiausi Baltijos šalių virtuvės šefai: Martynas Praškevičius („Stebuklai“ ir „Džiaugsmas“), Vytas Samavičius („Momo Grill“, „Monai“), Egidijus Lapinskas („Time“, „Dine“, „Somm“, „Rise“), Tonis Siguras (antrojo geriausios restorano Taline „Noa“ šefas) ir Janis Martinsas (populiaraus Rygos restorano „Bibliotheka“ šefas).
Taip pat bus skaitomi su restoranų verslu keliomis plotmėmis susipynę pranešimai: apie aptarnavimo kultūrą kalbės someljė pasaulio čempionų treneris Sorenas Polonius, kaip restoranams komunikuoti socialiniuose tinkluose, atskleis Modestas Švoba iš reklamos agentūros „Ketchup“, Lietuvos restoranų istorija pakerės profesorius Rimvydas Laužikas, apie profesionalų maisto derinimą kalbės Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ir keturių restoranų bendraturtis Arminas Darasevičius, daug naudingos informacijos apie popierizmą restoranuose suteiks Martynas Rimavičius. Galiausiai, kaip atrodo sėkmingo restorano meniu, analizuos ir maisto kritikas Andrius Užkalnis.
Nors šis forumas bus pirmasis, jau galvojama apie jo tęstinumą – forumas turėtų vykti kas dvejus metus taip paskatinant restoranų verslą Lietuvoje žengti toliau ir sau išsikeltus klausimus bei uždavinius paliekant atsakyti jau kito forumo metu.
Bilietų prekyboje ieškokite nuo spalio 10 d.
Nuotraukos – asmeninio archyvo.
Comments