Lenkiškos ar lietuviškos? Maisto technologė Raminta Bogušienė pataria, kaip rinktis braškes

Štai ir prasidėjo braškių sezonas. Iš tolo visos uogos atrodo gražiai, o priėjus arčiau visos gardžiai kvepia. Ir visi prekeiviai sako, kad tai geriausios uogos šioje žemėje.


Kaip iš geriausių išsirinkti pačias geriausias? Pirkti lenkiškas ar lietuviškas? Kaip suprasti, kad uogos kokybiškos? Į rūpimus klausimus atsako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, portalo www.sveikataipalankus.lt įkūrėja, maisto technologė Raminta Bogušienė.

braškė, VMG receptai
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Kaip išsirinkti tikrai šviežias uogas?

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės R. Bogušienės, norint nusipirkti tikrai kokybiškas uogas, ypač turguje, privalote neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia, iš visų pusių apžiūrėkite uogų pilną indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų.

Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. Uogų šviežumą taip pat rodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos – braškė šviežia. Būtinai pauostykite. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus.

Tačiau jeigu braškės yra ypatingai gražios ir visos vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurios išlaiko uogos spalvą, neleidžia jai gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio.


Lenkiškos ar lietuviškos

R.Bogušienė patikina, kad mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl jų šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau nemanykite, kad jos yra aukštesnės maistinės vertės, kažkaip kitaip užaugintos. Tiek Lietuva, tiek Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai.

Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl to skiriasi sultys ir parsinešus uogas namo, jos ima greičiau gesti.

Pirkdami uogas teiraukitės, kada jos skintos, kokia jų veislė. Atsakymai gali padėti nuspręsti, ar uogos parduodamos ūkininko, ar perpardavinėtojo, taigi šviežios ar nelabai. Šviežumas vienas pagrindinių faktorių renkantis uogas, nes kaip tik tai lemia uogos maistinę vertę. Lietuviškos dažniausiai būna skintos iš vakaro arba ryte, o lenkiškos gali būti skintos net prieš savaitę, laikytos šaldytuvuose.