Prekybos centrai dažnai mus lepina nuolaidomis lašišinėms žuvims. Ir ne ką dažniau, stovėdami prie tos žuvies, pagalvojame: „Na, gerai, išpjausiu filė, o ką toliau darysiu?“ Išmesti uodegą? Išmesti galvą? Visai ne!
Kaip išdoroti lašišą ir ką su ja daryti, patars Honorata Lyndo, daugelį metų keliuose Vilniaus restoranuose dirbusi vyriausiąja šefe, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė, daugelio Lietuvos ir tarptautinių gastronominių konkursų laimėtoja ir laureatė, IKA kulinarinės olimpiados aukso medalio laimėtoja, knygos „Kaupiame atsargas“ bendraautorė, virėjų komandos „Gintarinis aljansas“ narė, šiuo metu dirbanti vienos didžiausių pasaulyje šalių ambasados Lietuvoje virtuvės šefe.
Kokia turi būti žuvis?
Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, nebent jūros ir jodo. Žuvis, stipriai kvepianti žuvimi, yra įtartina, tad tokios geriau nepirkti.Šviežios žuvies akys yra iškilusios, švarios, blizgančios, ragena skaidri.Žiaunos – nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti, nesusiklijavę.Oda blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiūvę, raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų.Žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina.Šviežia žuvis skęsta vandenyje.Neskrostų žuvų vidaus organai neištižę, nesusilieję ir gerai matyti, juos galima laisvai atskirti.
KĄ DARYTI?
Stenkitės pirkti visą šviežią žuvį, o ne supjaustytą gabalais.Geriau pirkti visą žuvį, o ne išdorotą. Jei nenorite doroti žuvies, geriau nusipirkite neišdorotą ir paprašykite pardavėjo, kad išdorotų, o jei prekybos centras tokios paslaugos nesiūlo – tuomet pasinaudokite mūsų patarimais.Jeigu perkate žuvį, supjaustytą gabalais, rinkitės tvarkingai ir lygiai supjaustytus gabaliukus, o ne plėšytus.Įsitikinkite, kad gabalai neapdžiūvę, nepatižę, oda natūraliai drėgna.Minkštimas turi būti tvirtas, neplėšytas tarp raumenų.Gabalai turi atrodyti šviežiai supjaustyti.
Nusipirkote visą šviežią žuvį ir nežinote nuo ko pradėti? Pristatome jums 12 žingsnių:
Pradėdami nuo žiaunų, nupjaukite galvą. Filė pjaukite laikydami peilį lygiagrečiai stuburo.
Stuburą nupjaukite taip pat laikydami peilį lygiagrečiai paviršiaus.
Dvi filė, stuburas ir galva.
Būtinai pašalinkite žiaunas.
Būtinai pašalinkite akis.
Vienos pusės kaulus galima nupjauti visus iš karto.
Nupjaunama papilvė. Ji bus sumalta. Faršą galima naudoti maltiniams, įdarams, paštetams, kukuliams.
Nuimama oda.
Ašakas pašalinkite pincetu arba specialiomis žnyplėmis.
Formuojamas lygus filė gabalas.
Viskas gražiai aplyginama. Nuopjovas bus galima sumalti kartu su papilvėmis ir uodegine dalimi.
Galva, stuburas ir uodega. Naudojama sriuboms, sultiniams, užpiltinėms. Nuopjovos nuo uodegos ir papilvė – malti. Maži kepsneliai.Visa suformuota filė su oda.
Comments