Kvepia rudeniu: kitoks obuolių pyragas

Jei užsimerktumėte ir pagalvotumėte apie rudenį, nosis greičiausiai iškart prisimintų ką tik iš orkaitės ištrauktą, kvepiantį ir karštą močiutės obuolių pyragą. O gal mamos? Juk išties šis pyragas lietuvių šeimose kepamas metai iš metų, ir visai ne be reikalo: klasika yra klasika, ir ji įtinka visiems. Pasitikdami rudenį šįkart siūlome kitokio obuolių pyrago variaciją iš VMG idėjinio lyderio Alfo Ivanausko knygos „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“, pripažintos antra geriausia Europoje  TV laidų vedėjo knyga, kurios slapti prieskoniai – riešutai ir šlakelis konjako.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.


Kitoks obuolių pyragas

(8-10 asm.)

Jums reikės:

  • Tešlai:

  • 300 g miltų

  • 200 g šalto sviesto

  • 50 ml labai šalto vandens

  • 1 kiaušinio (aptepti)

  • 2 šaukštų miltelinio cukraus (patiekti)

  • Įdarui:

  • 4–5 obuolių

  • 50 g sviesto

  • 100 g cukraus

  • šlakelio konjako

  • 40 g kakavos

  • 100 g kepintų riešutų (migdolų, lazdynų)

  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo

  1. Sviestą sukapokite su miltais ir druska iki smulkių trupinių. Supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie pusvalandį.

  2. Tuo metu nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius.

  3. Sudėkite juos į keptuvę su sviestu, cukrumi, konjaku ir troškinkite apie 10 min.

  4. Įmaišykite kakavą, riešutus ir kukurūzų krakmolą. Atvėsinkite.

  5. Išimkite tešlą, padalinkite į 2 nelygias dalis ir iškočiokite.

  6. 22 cm skersmens kepimo formą išklokite didesniu tešlos gabalu ir sudėkite įdarą.