Kur skaniausi cepelinai ir didžiausias valgymo džiaugsmas pagal Alfą Ivanauską


Jeigu nežinote, kur skaniai papietauti, ieškokite asmeninių rekomendacijų. VMGonline.lt kaip tik tai ir daro.

Šįkart apie pietų metą ir geriausias vietas valgyti klausiame žmogaus, kuris turbūt kaip niekas kitas gerai išmano ne tik visos Lietuvos, bet ir pasaulio gastronominį žemėlapį. Tyrinėti restoranus (kasmet aplanko apie 150!), valgyti vis naujoje vietoje, atrasti ir kurti naujus skonius, ieškoti įkvėpimo maisto srityje ir juo dalytis su kitais – kasdienis populiariojo „Alfo didžiojo kulinarinio šou“ vedėjo, kulinarijos virtuozo, 9 knygų ir įvairiausių su maistu susijusių projektų autoriaus Alfo Ivanausko darbas.

Ar dažnai namuose valgote pusryčius, pietus ir vakarienę? Štai Aistis Mickevičius mano, kad šiais laikais namuose valgo tik mamytės ir namų šeimininkės...

Jeigu tik neturiu ankstyvų darbo susitikimų, pusryčius visada valgau namuose. Man tai yra būtinybė. Geriau mažiau pamiegosiu, bet skaniai ir neskubėdamas pusryčiausiu. Pusryčių metas man kur kas intymesnis nei vakarienė, todėl kad ir kur būčiau – viešbutyje, sodyboje, lėktuve, pusryčiai man yra šventas dalykas, aš jais lepinuosi. Trumpai tariant, esu griovėjas, kuris griauna ir mitą, esą šiais laikais tik namų šeimininkės valgo namuose. Jei nepusryčiaučiau, būčiau piktas vilkas.

„Alfo didžiojo kulinarinio šou“ laidose „4IN1“ ir „1MIN“ gaminate tai, kas pasigamina greitai ir iš mažai ingredientų, tai tarsi skubantiesiems subalansuoti receptai. Ar ir pats namuose mėgstate gaminti greitai ir paprastai?

Šios rubrikos ir atsirado kaip tik dėl to, kad nors labai mėgstu gaminti, bet dar labiau mėgstu gaminti trumpai. Nemėgstu ilgų žaidimų virtuvėje. Jeigu reikėtų iškepti penkių skirtingų sluoksnių tortą su įmantriais pertepimais ir dar papuošti, man tai tikrai nepatiktų. Atsižaidžiau vaikystėje ir paauglystėje, nebeturiu tiek kantrybės. Šiandien iš nekantrumo ir, žinoma, dėl laiko stokos gimsta įvairiausios idėjos, ką daryti, kaip pakeisti receptūrą, kad gaminti pavyktų greičiau. Rezultato man reikia čia ir dabar. Tai pasakytina apie viską, ką darau.

Esate 9 populiarių kulinarinių knygų autorius, netrukus pasirodys ir dešimtoji – laužanti kulinarinių knygų ir turinio, ir vaizdo standartus. Nuolat eksperimentuojate su maistu, skonių deriniais – taip pat. Koks labiausiai vykęs ir nevykęs eksperimentas?

Vykusių eksperimentų yra tikrai daug. Džiaugiuosi, kad prieš šešerius metus mano atrastas silkės su avokadais ir mėtomis derinys užkariauja Kūčių stalą, daugelyje šeimų gaminti kaip tik šį patiekalą jau tampa tradicija. Kitas kūrinys nauji saldainių „Sostinė“ ir „Vilnius“ skoniai, kurie smaližiams tiko ir patiko, nors yra gana drąsūs ir netikėti: pirmuosiuose iš Japonijos kilusi yuzu citrina suderinta su rozmarinais, o antruosiuose juodieji pipirai stojo į porą su juodaisiais serbentais. Tai, kad žmonėms patinka gana keisti deriniai, įkvepia kurti dar daugiau įdomių dalykų.

Kita vertus, visiems sunku įtikti. Štai silkė su pusžaliais bananais vieniems patiko, o kitiems nelabai, ir aš suprantu. Nors tai išties puikus derinys, tačiau daugumai žmonių psichologiškai sunku per save perlipti: „Silkė ir bananai? Ačiū, ne.“ Visgi dėl tikrai ypatingo skonio šis receptas yra įtraukas į knygą „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“, tik svarbu, kad gamindami pagal jį žmonės naudotų pusžalius, o ne prinokusius bananus.

Iki šiol iš praeivių gatvėje sulaukiu komplimentų mano kurtiems „McDonald’s“ burgeriams, žmonės sako, kad jų ilgisi... Tokie dalykai skatina dar daugiau kurti ir ryžtis netikėtiems projektams.

Ar jūsų šaldytuve visada yra pakankamai produktų, iš kurių, jeigu liekate valgyti namuose, visada galima ką nors skanaus sukurti?

Mano šaldytuve dažniausiai būna labai daug produktų, ypač tokių, kurie gali stovėti ilgą laiką. Tačiau kiaušinių ir sūrio taip pat visada yra. Tiesa, šaldiklyje nėra daug šaldytų produktų, bet aš labai mėgstu visokias kruopas ir džiovintus produktus. Manau, kad užsidaręs namuose mėnesiui ar dviem puikiausiai išgyvenčiau tik su tuo, kas šiandien yra šaldytuve ir spintelėse. Ne veltui pagal gimimo metus esu žiurkė. Nors pagal nosį – irgi...

Ką šiandien valgėte pietums?

Dar turėjau pomidorų iš tėvų daržo, tai valgiau agurkų ir pomidorų salotas su svogūnais, gardinau jas trupintu varškės sūriu, alyvuogių aliejaus ir puse arbatinio šaukštelio ypatingų, sveikų prieskoninių žolelių mišinio, kurio receptu būtinai pasidalysiu savo kulinarinio šou laidose. Tie prieskoniai yra tarsi energijos ir probiotikų bomba, kuri kasdien man padeda būti energingam.

Konsultuojate daugiau nei 50 restoranų Lietuvoje ir užsienyje, kuriate ne tik meniu, bet