Kitokie pusryčiai su Julija Steponavičiūte: „Rytas tikrai protingesnis už vakarą!"

Šią seną kaip pasaulis tiesą viename savo instagramo įraše dar kartą patvirtina ir modelis, maisto tinklaraštininkė, kulinarinės knygos autorė Julija Steponavičiūtė. Kaip prasideda jos rytas ir kas suteikia jėgų priimti sprendimus dėl to, ką svarstė iš vakaro?

Koks bus jos Kalėdų rytas?


Julija Steponavičiūtė, vmgonline.lt, Kitchen Julie

Julija, dabar, kai visi vėl griežtame karantine ir kiekviena diena prasideda ir baigiasi namuose, šiokiadieniai ir savaitgaliai tampa panašūs, o gal net visiškai vienodi, ar pavyksta Tau kažkaip tas dienas atskirti, padaryti kitokias. Jeigu taip, kaip?

Karantino metu šiokiadieniai nuo savaitgalių mano gyvenime skiriasi tuo pačiu principu kaip įprastai – savaitgaliais nedirbu, išskyrus išimtinius atvejus. Neatidėlioju darbų savaitgaliui. Geriau daugiau atliksiu savaitės eigoje, šiek tiek anksčiau kelsiuosi nei šeštadienio popietę sėdėsiu prie kompiuterio. Savaitgaliais taip pat mėgstu pasigaminti lėtus brunch stiliaus pusryčius. Dažnai tai būna miksas tarp blynų, kiaušinių patiekalų, vaisių. Skaitau, važiuoju pasivaikščioti atokiau į gamtą, žiūriu filmus, kartais eksperimentuoju virtuvėje – mokausi naujos technikos arba tiesiog medituoju pjaustydama ingredientus.


Tobulas pusrytis savaitgaliui?

Greitam variantui siūlau susitepti kruasano sumuštinį (būtinas tik geriausios kokybės, šviežiai kepyklėlėje keptas sviestinis kruasanas): storas sluoksnis kreminio ožkų pieno sūrio, ant viršaus kelios riekelės šviežio traškaus burokėlio (nevirto!), sluoksnis dižono garstyčių, rūkyta arba sūdyta lašiša, šlakelis citrinos/laimo sulčių, saulėgrąžų daigai/sultenės arba špinatai bei švieži krapai.

Lėtesniam variantui sotūs pusryčiai: ant aliejaus arba sviesto pakepkite įmuštus kiaušinius (didesnė kaitra trumpą laiką ir galima uždengti, kad trynio tik plonas sluoksnis sutvirtėtų, o jis pats liktų skystas). Kitoje gerai įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus pakepkite plonai pjaustytus pievagrybius (jų neplaukite, nešvarumus nuvalykite šepetėliu), kol apskrus, kepimo pabaigoje apšlakstykite tamari sojų padažu. Nedideliame puode pakaitinkite sviestines pupeles iš skardinės su puse skardinės pomidorų tyrės, pagardinkite rūkyta paprika, saldžiąja paprika, kajenu, druska, šaukšteliu medaus, galima įmaišyti ir šaukštą bbq padažo. Kiaušinius skanaukite su pupelėmis ir pievagrybiais bei paprastomis žalėsių salotomis su šalotiniais svogūnais. Jei esate pomidorų gerbėjai, galite šalia patiekti keptuvėje paskrudintų vyšninių pomidoriukų (kaitinti, kol suplyš luobelė).


Papasakok apie ryto laiką sau. Koks tas mėgstamiausias gėrimas, rytinė muzika ar knyga?

Mėgstamiausi karšti gėrimai ryte man yra kava, juodoji arbata arba matcha/matcha latė. Man patinka lėti rytai, todėl apsimiegojusi dažniausiai įsijungiu meditacijos arba ramų sekmadieninį grojaraštį.

Vienu metu aš skaitau tik vieną knygą, todėl ir rytais atsiverčiu būtent tą, kurią tuo metu esu pradėjusi. Ką tik perskaičiau Giedriaus Vilpišausko „Vėjas nuo jūros” – ši knyga sėkmingai įgyvendino siaubo romano (aš sakyčiau, jog tai sci-fi ir fantasy mišinys) žanrą, kas tarp lietuvių autorių reta. Rekomenduoju. Tarpušvenčiu planuoju pradėti Nir Eyal „Indistractable” arba Jolitos Skablauskaitės „Žiežulės” bei „Sado sindromas”, taip pat turiu dar neperskaitytą Romualdo Granausko apysakų rinkinį.



Gal Tavo naujoji receptų knyga rašyta kaip tik savaitgaliais?

„KitchenJulie" receptų knyga rašyta per kelias Lietuvos vietoves ir įvairiais laikais. Tikrai būta savaitgalių. Prie tekstų prisėsdavau ir rašydavau tol, kol likdavau patenkinta minčių išdėstymu.


Kaip atsirinkai receptus kn