Kaunas – virtuvės šefų kalvė

Daugelis pagalvotų, kad norint tapti tikru kulinarijos virtuozu, būtina nuvykti mokytis mažų mažiausiai į Bulgariją, Ispaniją ar Angliją. Pageidautina – į Prancūziją. Tačiau, jei dar neteko girdėti, ir Lietuvoje kasmet atrinktiems 10-12 studentų yra prieinama niekuo nuo užsienio standartų neatsiliekanti „Kulinarinio meno“ studijų programa. Kaip pasakoja šios studijų programos vadovė Eglė Purvaneckaitė, tokios universitetinį bakalauro laipsnį suteikiančios studijos Lietuvoje analogų tikrai neturi. Tai – unikali proga išmokti ir įgyti tarptautinio lygio žinių bei patirties savoje šalyje.

Kad čia dedasi kažkas nepaprasto, pajuntame vos atsidūrę prie Šv. Ignaco Lojolos kolegijos, kurioje ir vykdoma „Kulinarinio meno“ programa. Kolegija įsikūrusi pačioje Kauno senamiesčio širdyje, ypatingą atmosferą kuriančiuose buvusiuose dominikonų vienuolyno pastatuose. Štai čia visai neseniai, tik 2017 metais, ir buvo pakviesti mokytis norintieji pažinti virtuvės paslaptis – kas žino, galbūt daugelio iš jų vardus ne kartą linksniuosime ateityje.

Eglė Juzumas nuotr.


Bet kuo programa tokia unikali? Atsakius vienu žodžiu – turiniu: „Nieko panašaus iki šiol nebuvo. Būta metus, semestrą, modulį trunkančių kursų, kuriuos baigęs gaudavai pažymėjimą. Ir dar yra universitetinės studijos, tačiau jos arba pernelyg akademinės, arba pernelyg specializuotos. Pavyzdžiui, yra labiau į viešąjį maitinimą orientuotos studijos, susijusios su administraciniais dalykais. Kitos studijos ruošia įvairius gamybininkus: sūrininkus, pieninkus, mėsininkus. O programos, kuriai būtų svarbu darbas restoranuose, su šefais, apskritai daug praktikos ir užsiėmimų su dėstytojais virtuvėje, tiesiog nebuvo,“  – studijų poreikį komentuoja Eglė.

Kuriant šias trejus metus trunkančias bakalauro studijas, nuo pat pradžių buvo lygiuojamasi į užsienį. Ir Lietuva nuo Europos nei kiek neatsiliko: prieš kelis metus Paryžiuje įsivyravo tendencija, kad visos prestižinės kulinarijos persiorientavo ir ėmė siūlyti nebe atskirus kursus, o bakalauro studijas. 2017 metų rudenį Paryžiuje net 4 mokyklos atvėrė duris į naujas bakalauro studijų programas. Tuo pačiu metu Lietuvoje ėmė veikti ir „Kulinarinio meno“ studijos, ir šiemet priėmimai bus vykdomi jau trečią kartą. O sudarant studijų programos tinklelį vėlgi buvo konsultuojamasi su Paryžiuje ir Ispanijoje įsikūrusiomis mokyklomis.

Eglė Juzumas nuotr.


„Pirmasis rudens semestras prasideda nuo maisto mokslų modulio,“ – pasakojimą apie programos turinį pradeda jos vadovė. „Jį kuruoja Kauno technologijos universitetas, tad džiaugiamės, kad studentai turi galimybę nuvykti ir mokytis tikrai aukšto lygio universitete. Ten dėstoma maisto mikrobiologija, chemija ir sensorinė analizė, sauga. Norint tapti tikrai aukšto lygio šefu, visi šie dalykai yra svarbūs. O nuo sausio… nuo sausio prasideda intensyvi praktika mokantis gamybos technologijų.“

Pirmaisiais metais studentai darbuojasi su prancūzų šefu Xavieru Bouriot, vienu trijų vyriausiųjų (angl. executive) šefų, kuruojančių studijas. Krūvis išties ne iš lengviausių: reikia būti pasiruošus tiek fiziškai, tiek psichologiškai, nes stovėti virtuvėje nuo ryto iki vėlyvos popietės penkias dienas per savaitę nėra paprasta. Be Xaviero, kolegijoje su studentais dirba ir kviestiniai svečiai: „Mūsų tikslas yra, kad studentai susipažintų su įvairiomis gastronominėmis kryptimis, stiliais, šefų filosofijomis“, – programos koncepciją atskleidžia Eglė. Be gamybos technologijų, Xavieras supažindina studentus su klasikine ir aukštąja prancūzų virtuve bei Viduržemio jūros.