Kaip ir mus visus, garsiausius šalies šefus karantinas taip pat buvo įkalinęs namuose. Skamba gal ir keistai, bet profesionalai tarsi iš naujo atrado savo namų virtuves, šaldytuvo ir spintelių turtus. Netrukus naują restoraną atidarysiantis šefas Deivydas Praspaliauskas – ne išimtis. Jis džiaugiasi atradęs mažuosius virtuvės pagalbininkus, kuriuos vadina labai skambiai – fėjomis!
Taigi, kaip skaniai gaminti namuose? 2 Deivydo patarimai.
1. Sekti ir stebėti
Pasak Deivydo, svarbiausia nebijoti surizikuoti paprastais dalykais. „Gaminimas yra kaip metų laikai, kurie keičiasi natūraliai, be jokių pastangų. Kiekvienas žmogus žino, ką nori valgyti. Kartais norisi užsisakyti picą į namus, o kartais – pačiam ją pasigaminti namuose. Manau, pravartu stebėti, socialiniuose tinkluose sekti du tris gerai gaminančius žmones, kurie gamina įdomų ir asmeniškai tau pačiam patinkantį maistą ir mokytis iš jų. Tačiau svarbiausia, kad jie gamintų naminį, o ne profesionalų maistą, nes kai atsiranda ambicijos namuose gaminti profesionaliai, viskas tampa išties labai sudėtinga, Svarbu suprasti, ką darai." – pastebi šefas.
2. Paprastumo principas
„Turėkite namuose paprastų,bet smagių ir būtinai kokybiškų produktų. Karantino metu laiką leisdamas namuose aš tarsi pamačiau kitą pasaulį, atradau mažuosius namų pagalbininkus, fėjas – tai prieskoniai, aliejai, pabarstukai, riešutai, pagardai… Ant paprasčiausių salotų užberkite sezamo sėklų, pagardinkite jas moliūgų ar kanapių aliejumi,– bus labai paprasta, net nepaprastai skanu."
„Ceviche" pagal Deivydą
„Ceviche" yra Lotynų Amerikos jūros gėrybių patiekalas, kilęs iš Peru, paprastai gaminamas iš šviežios žalios žuvies, Patiekalui pagal Deivydą pasigaminti reikės:
Geros saujos smulkintos labai šviežios žuvies. Tai gali būti otas, starkis, lašiša.
3-4 šaukštų laimo sulčių (maždaug 2 laimai)
Kubeliais pjaustytų pomidorų
Smulkinto raudonojo svogūno
Šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės
Šviežių garstyčių
Žalumynų – kalendrų, petražolių, krapų ir pan.
Gero alyvuogių aliejaus
Susmulkintus produktus sudėkite į dubenėlį, užpilkite laimų sultimis, pagardinkite prieskoniais, citrinų žievelėmis ir palaikykite šaltoje vietoje 10–15 min. Patiekite pagardinę alyvuogių aliejumi ir gausiai nubarstę žalumynais.
P.S. Vietoj žuvies gali būti krevetės, vėžių uodegėlės, blanširuotos daržovės, pavyzdžiui, smidrai, stambiai pjaustytos ir apkeptos cukinijos ir pan.
Skanaus!
Unsplash.com, Linos Jushkes nuotr.