Kaip parinkti vyną prie keptos žuvies? Pataria garsus vyno žinovas



Nors neretam suaugusiam lietuviui vasaros žuvis yra pajūrio kurorte su alumi dorojamas karštai rūkytas karšis, pravartu pakalbėti ir apie kitokią žuvį bei jos dermę su atvėsinto vyno taure. Tačiau ką tiksliai į taurę pilti? Į klausimus, su kokiu vynu derinamos populiariausios keptos žuvies rūšys, atsako „Master of Wine“ studijuojantis „Vyno klubo“ steigėjas, Lietuvos someljė mokyklos studijų koordinatorius Arūnas Starkus.


Ant grilio ar keptuvės kepta lašiša

Tai – bene dažniausiai sutinkamas žuvies patiekalas restorane. Su lašiša geriausiai tinka brangus baltasis vynas – rieboka ir kvapni rožinė lašiša reikalauja svarumo, gaivumo ir intensyvumo, arba juos visus kompensuojančio minerališkumo. Tiks „Chardonnay“, „Sauvignon Blanc“ ir ypač ąžuole brandinto versijos, taip pat „Fiano“, „Gruner Veltliner“, „Verdejo“. Vasarą nebijokite pabandyti ir su tikrai gaiviu, tinkamai atvėsintu rožiniu. Neabejotinai su lašiša draugaus šampanas arba jo alternatyvos, tačiau su proseku būkite atsargūs – jis kiek lengvokas, neretai nėra pakankamai sausas.

Baltasis: „Clos Henri Sauvignon Blanc Marlborough“ (Naujoji Zelandija), „Wente Vineyards Morning Fog Chardonnay Californija“ (JAV), „Planeta La Segreta Bianco Sicilia DOC“ (Italija), „Salomon Undhof Wachtberg Gruner Veltliner Kremstal“ (Austrija), „Bodegas Ordonez Nisia Old Vines Verdejo Rueda DO“ (Ispanija), „Chateau Carbonnieux Blanc Pessac-Leognan“ (Prancūzija).

Rožinis: „Henri Bourgeois Petit Bourgeois Rose de Pinot Noir IGP“ (Naujoji Zelandija).

Putojantis: „Champagne Louis Roederer Brut Premier“ (Prancūzija), „Champagne Eric Rodez Blanc de Blancs Ambonnay Grand Cru“ (Prancūzija), „Antech Grande Cuvee Brut Cremant de Limoux“ (Prancūzija).


Screen Shot 2017-07-17 at 20.29.33

Tunas

Jis išskirtinis ir rausva spalva, ir skoniu. Keptas tunas puikiai dera su daugeliu vidutinio svarumo ne per daug rūgščių baltųjų, daugelis rožinių ir su labai lengvais atvėsintais ąžuolo nemačiusiais raudonaisiais: „Pinot Noir“ iš Pietų Burgundijos, „Marlborough“, baltoji Pietų Italija, „Soave“, „Chardonnay“ iš viso pasaulio.

Raudonasis: „Faiveley Pinot Noir Bourgogne“ (Prancūzija), „Clos Henri Petit Clos Pinot Noir Marlborough“ (Naujoji Zelandija).

Baltasis: „Graziano Pra OTTO Soave Classico DOC“ (Italija), „De Martino 347 Chardonnay 2011“ (Čilė).

Rožinis: „Protos Rosado Ribera del Duero“ (Ispanija), „Masciarelli Rosato delle Colline Teatine“ (Italija).


pleksne

Plekšnė, otas

Taurų plekšnės ar oto skonį reikėtų tausoti, todėl rinkitės nelabai rūgštų baltąjį, truputį mačiusį ąžuolo: Čilės, Naujosios Zelandijos „Chardonnay“, Ispanijos „Reserva“, kramano iš Elzaso.

Baltasis: „Vincent Chateau Fuisse Macon Village