Per patį pietų meto karštymetį įbėga jaunuolis, pietietišku papročiu paplekšnoja šefą Ericą per petį, jiedu apsikeičia „How are you“ ir šefas grįžta prie darbastalio gaminti tos dienos ypatingo patiekalo – Cezario salotų pitoje.
Akcentas – atviros ugnies krosnis
Pro prieš pusmetį duris atvėrusių „Alkanų“ atlapas duris veržiasi karštas picos ir šviežių salotų kvapas. Tą karštį ir, pasak vadovo Dmitrijaus Petrausko, skaniausią picą mieste „gamina“ atviros ugnies krosnis. Ji ir yra pagrindinis visų greito maisto restoranėlyje siūlomų užkandžių „prieskonis“ ir svarbiausia interjero detalė, kurios triumfo valandos išmuš gerokai atvėsus orams. „Jau dabar žmonės sako, kad čia jaučiasi kaip namuose, lyg būtų užbėgę pietų pas savo mamas ar močiutes, kurios visus savo vaikus priima atvira širdimi, šypsodamos ir su dubenėliu šiltos šviežutėlės sriubos. Darganotą rudenį ir rūsčią žiemą gyvos ugnies skleidžiama šiluma ir šilta sriubytė lankytojus „apkabins“ dar stipriau“, – vaizdžiai kalba Dmitrijus.
Vytautės Ribokaitės nuotr.
Myli prancūzai
Ne itin gera reputacija visą savo gyvavimo laiką garsėjusią Sodų gatvę visai šalia autobusų stoties Dmitrijus pasiruošęs prikelti naujam gyvenimui: „Iki vienuoliktos nakties dirbantis restoranėlis, šviesa pro langus ir čia valgantys žmonės yra ir bus saugumo garantas. Anksčiau daug kas vengdavo čia vaikštinėti pėsčiomis, stengdavosi prazvimbti taksais, tačiau gero greito maisto pietų restoranas, nuoširdus bendravimas, manau, viską pakeis. Jau dabar čia suguža gana gausi Vilniaus prancūzų bendruomenė, nes myli prieš bene penkiolika metų iš Prancūzijos į Lietuvą atvykusį šefą prancūzą Ericą (Ericas yra meilės emigrantas – aut. past.) ir jo gaminamą maistą, numalšinti pietų ir vakaro alkio sugrįžta aplinkinių ofisų darbuotojai.“
Vytautės Ribokaitės nuot.
Šefo ypatingasis
Prie įėjimo ant sienos kabančioje mokyklinėje lentoje surašytas standartinis meniu, kuris nesikeičia, jo patiekalų kaina – taip pat. Į pagrindinio patiekalo sąskaitą įskaičiuota ir dienos sriuba. „Ericas – trintų sriubų meistras. Štai šiandien siūlome trintą morkų ir paprikų sriubą, labai populiari pomidorų ir apelsinų, česnakinė, klasikinė svogūnų sriuba, vasarą – gaspačas. Kainos nesikandžioja, pavyzdžiui, klasikinė itališka pica „Margarita“ ir sriuba – 4,50 Eur, pica „Saliami“ ir sriuba – 5,50 Eur.“
Meniu paįvairinimui ir gomurių palepinimui šefas kasdien gamina ypatingą dienos patiekalą, pavyzdžiui, teisingas Cezario salotas, kurios gali būti patiektos lėkštėje arba pitoje. D. Petrauskas ir VMGonline.lt komanda rekomenduoja rinktis pitoje, nes, pasak Dmitrijaus, taip patiektų kitur vargu ar rasite: „Vakar ypatingasis patiekalas buvo rizotas, užvakar – Mac and cheese’as, gaminame falafelius, fish and chips’us, karį – pasirinkimą diktuoja dar ir sezonas. Kasdien siūlome kažką naujo. Tiesa, ypatingojo gaminame nedaug, bet galima paskambinti ir rezervuoti.“
Cezario salotos pitoje ir trinta pomidorų ir apelsinų sriuba. Vytautės Ribokaitės nuotr.
Italija, Prancūzija ir knygos
Dmitrijus įsitikinęs, kad užkandžių kultūra, gatvės maistas turi būti nebrangus: „Turi būti skanus ir kokybiškas, bet neplėšyti kišenės. Tokia yra „Alkanų“ koncepcija, todėl visi produktai, iš kurių gaminame, pavyzdžiui, picas, yra išskirtinai itališki.“
„Alkani“ įsikūrę buvusio knygyno patalpose, ta aura, tiesą sakant, vis dar justi. „Bistro ir turėtų būti gana paprastas, svarbu, kad būtų švaru, patogu ir jauku. Atvira virtuvė su visais rakandais, malkos krosniai ir šiltas šefo bendravimas pagyvina gana santūrų interjerą. Visgi mes manome, kad ne interjeras svarbiausias. Jei nebus gero maisto, interjeras neišgelbės“, – svarsto Dmitrijus, kuris dažnai pats ir pasitinka išalkusiuosius, mėgstantiems aštriau, pasiūlo picą gausiau pagardinti Chalapos paprikomis, mėgstantiems daržoves – gausiau uždėti gražgarsčių ar grybų. Tad jei esate alkani ir ilgitės betarpiškumo, „Alkanų“ durys visada atviros.
Vytautės Ribokaitės nuotr.
Adresas: Sodų g. 3, Vilnius.
Darbo laikas: I 11:00– 15:00, II–V 11:00– 15:00 ir 16:00, VI 16:00 – 23:00., VII 16:00–22.00
Feisbuko puslapyje kasdien skelbiamas ypatingas šefo patiekalas.
Comments