Ką valgo kunigai? Alfas pateko į parapiją, kur verdami vėžiai ir dūmo kvapo žuvienės iš eršketų


Šiandien skonių ieškotojas Alfas lankosi Bernardinų parapijoje pas brolį Evaldą Darulį. Ką šiais laikais valgo kunigai? Ar dar egzistuoja šeimininkutės, kurios už juos daro valgyti? Kunigas šiandien siūlo pavasarišką ir kitokią žuvienę – nustebsite sužinoję, kokie jos ingredientai!



„Aš save vadinu sriubiniu, o kadangi žuvis man – vienas iš mėgstamiausių patiekalų, tai man dažniausiai patinka žuvies sriubos. Dažniausiai tai darau, kai gamtoje būnu, žygyje“, – pasakoja kunigas E. Darulis.


Kokie šios žuvienės ingredientai yra būtini, o kuriuos galima keisti?

Noriu, kad žuvis būtų ta, kuri gyvena Lietuvoje, arba atplaukia kartkartėmis – tai lašiša arba upėtakis. Eršketai taip pat pagaliau atsiranda mūsų tvenkiniuose – tai yra žuvis, kuri buvo išnykusi. Ir vėžiai, kurie kaip jau ir nyksta, bet šitie vadinami invaziniais, bet skonis tas pats. Taip pat naudojamos šakninės daržovės.

Svogūnų laiškus aš pakepinu su tarkuotom morkom, o agurkus įdedu jau į išvirusią sriubą, kad jie tokie žali plaukiotų, gaivumo duotų, man patinka.


Nuo ko reikėtų pradėti?

Pasiruošti žuvį, nusiskusti morkas, bulves, topinambus. Bulves ir topinambus nulupu, nuplaunu ir supjaustau nedideliais gabalėliais, morkas nulupu, nuplaunu ir sutarkuoju. Jos gali būti ir skirtingų spalvų. Man visą laiką atrodė įdomios geltonos morkos. Dedu parūkytą upėtakį. Pavyzdžiui, kai būni gamtoje, gali lapuočio medžio pagalį dėti į laužą ir vėliau kaip nuodėgulį kišti į pačią sriubą. Bet galima dėti bet kokią išrūkytą žuvį ir tada sriuboje atsiranda dūmų kvapas – išeina tarsi gamtoje virta sriubytė.

Tuomet supjaustome eršketą. Taip pat naudosime kavamale sumaltą trimitėlį ir alvytę. Trimitėlį galima valgyti net žalią. Šie grybai išvirti tampa labai blogai virškinami, kaip kokia kremzlė, tad juos geriau džiovinti.


žuvienė, VMG receptai