Jordanijos virtuvė: neaštrus maistas, saldi kava ir po žeme keptas barbekiu

Pigių skrydžių bendrovei „Ryanair“ sujungus Vilnių ir Amaną, keliauti po Jordaniją vyksta vis daugiau lietuvių. Kai kuriems jų ši Artimųjų Rytų valstybė į širdį įstringa giliai. Keliautoja, fotografė, tinklaraščio „Ko nepametus“ autorė, natūralaus ūkio bendraturtė Irma Trečiokienė galėtų būti tokiu pavyzdžiu. Prieš šešerius metus ten nuvykus pirmąkart, Jordaniją pamilo iš pirmo žvilgsnio. Neseniai solidžias pareigas didelėje įmonėje moteris iškeitė į galimybę įgyvendinti savo svajones – keliauti, auginti ir gaminti sveiką maistą, dalytis savo patirtimi ir žiniomis, fotografuoti. VMGonline.lt ji sutiko papasakoti apie Jordanijos virtuvę, vietinių svetingumą ir pasidalyti restoranų rekomendacijomis.

Jordanijos prieskoniai
Irmos Trečiokienės nuotr.

Irma, kaip ir kada pirmąkart atvykote į Jordaniją, t. y. kaip užsimezgė jūsų santykis su šia Artimųjų Rytų šalimi?

Pirmąjį kartą su Jordanija susidūriau prieš šešerius metus, kai dukrai savanoriaujant Izraelyje nusprendžiau ją aplankyti ir kartu vykome pakeliauti po Jordaniją. Tai buvo meilė iš pirmo pajautimo – man čia tinka viskas: žmonės, maistas, gamta, o ypač myliu Vadi Rumo dykumą. Tuomet praleidome Vadi Rume parą – jojome kupranugariais, lankėme įvairius objektus, pietavome dykumoje, vakarienė prie laužo tarptautinėje kompanijoje, skambant beduinų dainoms. Kitą dieną vykome į Petrą, kuri priešingai daugelio nuomonei, sužavėjo kur kas mažiau. Paskambinus stovyklos Vadi Rume šeimininkui, jis mus pakvietė grįžti į dykumą kaip viešnioms. Šį kartą nebuvo turistinių dalykų, bet turėjome galimybę ilgiau pabendrauti, kartu gaminome vakariene, padėjome rūpintis svečiais.

Antras, trečias ir visi kiti kartai tiesiog ištiko, kai 2018 m. rudenį „Ryanair“ pradėjo tiesiogiai iš Vilniaus skraidinti į Jordanijos sostinę Amaną. Būdama ten vėl ir vėl suprantu, kad meilė iš pirmo pajautimo buvo tikra – su kiekvienu kartu atrandu vis naujų ir gilesnių šios šalies sluoksnių, artimiau susipažįstu su žmonėmis, kultūra.

Irmos Trečiokienės nuotr.


Kaip apibūdintumėte Jordanijos virtuvę? Ar beduinų ruošiami patiekalai skiriasi?

Artimuosiuose Rytuose ir Jordanijoje yra toks posakis: „Net ir tada, kai esate sotus, galite suvalgyti dar bent 40 kąsnių.“ Svetingumas ir vaišingumas neatsiejama jų kultūros dalis. Kai jau lankaisi ne kaip turistas, o kaip draugas, Jordanijos žmonės padarys viską, kad jaustumeisi jų šalyje puikiai. Man klaidžiojant po Džaraso miestą ir bandant rasti senamiestį, du nepažįstami vyriškiai pakvietė mane pietų, pavaišino, papasakojo apie miestą, palydėjo, kur man reikėjo. Man panorus susimokėti už savo pietus, labai įsižeidė – mes tave pakvietėme, tu mūsų viešnia. Kitoje vietoje prekiautojas kava ir arbata, pavaišino mane kava, ilgokai pasikalbėjome ir ne tik, kad pinigų neėmė, bet dar ir arbatžolių maišelį dovanų įdėjo.

Jordanija nuo seniausių laikų yra kelias tarp Europos, Azijos, Arabijos ir Afrikos, dėl to jos virtuvė yra labai įvairi, įtaką jai padarė Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų, Persijos ir Viduržiemio jūros regionai. Maistas įvairus ir skanus, tinka europiečių skoniui – nėra labai aštrus. Čia ras ką valgyti tiek visavalgiai, tiek vegetarai ar veganai. Aš nepriskiriu savęs jokiai kategorijai, tiesa, įprastai mėsos nevalgau, bet atsilaikyti prieš zarb arba maqluba neįmanoma.

Taigi, viešint pas beduinus galima paragauti ypatingo, visiškai išskirtinio patiekalo – beduinų barbekiu zarb, kuris yra ruošiamas po žeme. Į smėlį įkasama talpa (tai gali būti paprasčiausia metalinė statinė), joje sukuriamas laužas ir valandą ar ilgiau kūrenama. Tuo tarpu mėsa – ėriena arba vištiena arba ir viena, ir kita – marinuojama su žolelėmis, prieskoniais. Vėliau į 2–3 aukštų kepsninę apačioje dedamos daržovės, o viršuje mėsa ir visas šis įtaisas įleidžiamas į statinę, uždengiama, apkasama smėliu, viršuje dar sukuriamas laužas ir 4 valandas troškinama. Tai absoliučiai dieviškas kvapas ir skonis. Maqluba – kitas patiekalas, kuris nerealiai gaminamas mano draugo Ali stovykloje Vadi Rumo dykumoje. Tai taip vadinamas apverstas patiekalas, kai viename puode ant mažos ugnies ilgai troškinama sluoksniais sudėta ėriena, daržovės, ryžiai, o patie