Darbas tėvo kavinėse, politiko karjera, teisės studijos, emigracija į Jungtinę Karalystę, tarptautinis įvertinimas, neplanuotas grįžimas į Lietuvą, darbas viename maitinimo tinkle, savi restoranai netradicinėse lokacijose ir kitos veiklos, kurias laiko paslaptimi. Visa tai Lukas Slavėnas (Dūda Gulijevas) jau spėjo įgyvendinti dar iki savo 24-ojo gimtadienio.
„Gyvenime mėgstu rizikuoti. Kitaip gyventi – man tiesiog nuobodu. Apskritai galvoju taip: jei pažiūrėtum į savo gyvenimą kaip į filmą, tai rašydamas scenarijų tikrai norėtum kokios nors paslapties, intrigos, netikėtų posūkių. Labai smagu, kai be visų kitų įdomių dalykų žmogus turi ne visiems žinomų veiklų, kurios jį asmeniškai veža ir tampa tarsi maža paslaptimi, kuri neleidžia nuobodžiauti.“, – mano Valakampiuose įsikūrusio restorano „The Owls“ savininkas L. Slavėnas.
Šefas nebijo eiti kitiems nepatogiais keliais. Galbūt būtent dėl šios priežasties antrus metus veikiančiame restorane – kairiajame Neries upės krante, miškų ir upės vingio apgaubtoje vasaros terasoje „The Owls“, lankytojų netrūksta. Nuo miesto dulkių pavargę vilniečiai čia plūsta paragauti amerikietiško stiliaus šonkauliukų, legendinių miso baklažanų ir kitų puikių vasariškų patiekalų.
Ponas Varnas nuotr.
„Mano asmeninė maisto filosofija yra tinginystė. Visada siekiu, kad maistas būtų kuo lengviau pagaminamas, tačiau nuo to nenukentėtų jo kokybė. Naudoju mažiau ingridientų, tačiau noriu, kad visi skoniai patiekale būtų aiškiai juntami. Tuo pačiu man svarbu, kad įdedant kuo mažiau darbo būtų sukurtas maksimalus efektas, t.y. skanus patiekalas, geras aptarnavimas, maloni aplinka.“, – pasakoja restorano savininkas.
Kuriant Valakampiuose įsikūrusio „The Owls” restorano meniu, Lukas pagalvojo apie visus: ne tik greito amerikietiško ar azijietiško maisto mėgėjus, tačiau ir vegetarus bei mažuosius lankytojus: „Mūsų klientas yra žmogus, kuris nori pailsėti gamtoje toli nenuklystant nuo Vilniaus. Esame restoranas gamtoje, kurio pagrindinis klientas – jauna šeima su vaikais. Nepaisant to, mūsų pastovūs lankytojai labai įvairūs: nuo „Rupert“ apsistojusių menininkų, iki geru oru besimėgaujančio jaunimo. Todėl užsukę pas mus kažką išsirinkti gali ne tik šeimos su mažais vaikais, tačiau ir veganai bei greito ir sotaus maisto mėgėjai. Tokia ir yra „The Owls“ meniu koncepcija.”, – sako L. Slavėnas.
Didžioji dalis „The Owls“ tiekėjų – mažos parduotuvėlės, ūkininkai ir, žinoma, turgus, kuriame Lukas perka sezoninius ingredientus. Restorano savininkas pasakoja, kad kiekviename meniu pasirodančiame patiekale siekia pabrėžti lietuviškus ir sezoninius akcentus. Net tuo atveju, kai patiekalas įkvėptas Azijos virtuvės, jis bus pagardintas lietuviškomis žolelėmis ar sezoninėmis daržovėmis ir vaisiais.
Ponas Varnas nuotr.
Absoliutus restorano favoritas – amerikietiško stiliaus šonkauliai, kurie yra gaminami 16 val. Vietoje gaminami ir naminiai agurkų bei braškių limonadai, kurie būna ypač populiarūs karštomis vasaros dienomis.
„Man nėra svarbu laikytis vienos virtuvės krypties. Meniu sudarytas iš įvairių patiekalų, kurie yra įkvėpti skirtingų pasaulio virtuvių, yra intensyvių skonių, aštrių kvapų ir tvirtų tekstūrų. Didžiausią dėmesį skiriame sezoniškumui, šviežumui ir greitam rezultatui.“, – aiškina „The Owls“ savininkas, kuris taip pat pabrėžia, kad jam sunku nustygti vienoje vietoje, o monotonija tiesiog kelia nuobodulį.
Tėvo klaidos neatgrasė nuo restoranų verslo
Restoranų versle Lukas sukasi nuo maždaug 15 metų. Luko tėvas turėjo kelis restoranus ir užkandines Vilniaus centre, todėl, pamatęs galimybę, prie šeimos verslo prisijungė ir pats.
„Tėvo verslas mane išmokė, ko reikia nedaryti norint turėti sėkmingą restoranų verslą.“, – juokiasi „The Owls“ šeimininkas.
Paklausus, kaip vyro neatgrasė tokia patirtis nuo restoranų, Lukas prisipažįsta, kad sezoninis darbas pas tėvą nebuvo rimtas, bet mama buvo žmogus, kuris visada įkvėpdavo įdomiais patiekalais, taip ir atsirado ankstyva meilė maistui, o restoranų pasaulis rimčiau įtraukė šiek tiek vėliau, jau studijų metu:
„Pradėjęs studijuoti teisę, ieškojau vakarinio darbo. Taip patekau į prancūziško stiliaus restorano komandą, kur viskas vyko jau kitaip ir man tai patiko. Ten vadovavau vyninės virtuvei, tiksliau, buvau eilinis ir generolas viename. Netrukus atsirado ir ambicija, ir noras siekti daugiau.“
Ponas Varnas nuotr.
Restoranai Luką taip užkabino, kad nepaisant teisės studijų bei pradėtos jaunojo politiko karjeros, siekdamas įgauti daugiau patirties, vyras viską metė ir išvyko į Jungtinę Karalystę, kurioje įsidarbino Mančesteryje esančiame restorane „Almost famous“. Per pusantrų, Britanijoje praleistų metų, Lukas vos po septynių darbo mėnesių su restorano komanda laimėjo „Best casual dining restaurant in North England“ apdovanojimą. Pradėjęs nuo paprasto virėjo, lietuvis greitai ir užtikrintai užkopė karjeros laiptais iki virtuvės šefo pavaduotojo (ang. Sous chef). Pagaliau gavęs išsvajotą virtuvės šefo (ang. Head chef) poziciją, Lukas pajuto, kad čia jau išmoko viską, ką norėjo.
„Padaviau pareiškimą išeiti ir niekam nieko nesakęs grįžau į Lietuvą. Iš tiesų žinojau, kad vienas iš kolegų po kelių mėnesių planuoja atidaryti naują restoraną, kuriam norėjo, kad vadovaučiau aš. Prieš naują iššūkį norėjau pailsėti. Tačiau vieną dieną sulaukiau skambučio iš restoranų tinklo „Jurgis ir Drakonas“. Taip prisijungiau prie jų komandos. Įsisukus darbams taip į Jungtinę Karalystę nebegrįžau, o netrukus atsirado ir pirmas mano paties restoranas ant ratų. Pradėjau dirbti su veiklos optimizavimu, kaštų mažinimu ir meniu kūrimu, taip padėjau ne vienam garsiam Vilniaus restoranui tapti pelningu.“
Verslininkas prisipažįsta, kad jam daug kas labai greitai nusibosta. Būtent dėl to jis stengiasi kuo greičiau pasiekti rezultatą ir veikti kuo efektyviau. „The Owls“ – vienas iš ilgesnių Luko projektų, tačiau taip yra matyt dėl to, kad kol kas – tai sezoninis restoranas, kuriame kiekviena diena – vis kitokia.
Lukas pasakoja, kad norėtų, jog restoranas veiktų ir žiemą: „Šiuo metu tai yra mūsų prioritetas. Didžioji „The Owls“ klientų dauguma – nuolatiniai lankytojai, kurie vertina kokybišką maistą. Žiemą norėtume išpildyti pop up restorano formatą ir laikinai iš Valakampių persikelti į kitą lokaciją. Šiuo metu ieškome tam tinkamos vietos“, – paslaptingai pokalbį baigia Lukas.