9 būdai panaudoti nesuvalgytą apelsiną

Apelsinai – vieni populiariausių vaisių pasaulyje. Kulinarijoje jie vartojami labai įvairiai: ir sultys, ir minkštimas, ir žievelės – viskam galima rasti tinkamą panaudojimą.

Kartais apelsinų nusiperkame kiek per daug ir nesuvalgome. Nelaukite, kol visiškai sudžius, panaudokite kitaip.



Nors skaniausi apelsinai parduotuvių lentynas pasiekia tik po Kalėdų, jų nusipirkti ir įvairiai panaudoti galime ištisus metus.


Naudingosios savybės:

  1. Gaivus burnos kvapas – pusę minutes pakramtykite apelsinų žievelę.

  2. Eteriniai aliejai, esantys apelsinų žievelėje, turi baktericidinių savybių: naikina bakterijas, esančias burnoje.

  3. Vitaminas C, kurio gausu apelsine, stiprina kraujagysles, imunitetą, veikia virusus, yra galingas antioksidantas, saugo burnos ertmę. Apelsinas turtingas kalcio, kuris būtinas gerai kaulų ir dantų būklei palaikyti.

  4. Užvirinkite vandenį ir įmeskite apelsinų žievelių – malonus aromatas pasklis po visą patalpą.

  5. Apelsinų žievelės padeda kovoti su įvairiais vabzdžiais. Išdėliokite jų ant vabzdžių takų – tai juos atbaidys.

  6. Apelsinų žievelę galima naudoti kaip metalinių virtuvės plautuvių valymo priemonę: patrinkite nešvarumus šviežiai nupjauta apelsino žievele – ir nuvalys, ir suteiks gaivų kvapą. Be to, citrusinių vaisių kvapas skatina darbingumą.

  7. Kepdami mėsą, ypač paukštieną, kartu įdėkite kelias skilteles apelsino – mėsa bus aromatingesnė, o padažas – gardesnis.

  8. Stipriai vandeniu skiestos ir atšaldytos apelsinų sultys puikiai malšina troškulį ir atgaivina karštą dieną.

  9. Apelsinai – puikus maistinių skaidulų šaltinis.



PATARIMAS: