Šefė Rūta Augistinavičiūtė: kaip išgelbėti restoraną?

Nedidelis, 20 sėdimų vietų šeimyninis restoranas su malkine krosnimi pačiame Marijampolės senamiesčio centre vos atsidaręs sukėlė intrigą – Vilnių į Marijampolę iškeitusi šefė Rūta Augustinavičiūtė, mažesniems miestams neįprastas vos vieno puslapio meniu. „Iš pradžių visi norėjo užeiti pasižiūrėti. Tokia banga būna visada, buvo ir pas mus“, – sako Rūta. Jai atslūgus, prabėgus 9 mėnesiams, buvo nutarta restoraną uždaryti. Rūta su skaudžiu sprendimu jau buvo susitaikiusi, kai į pagalbą atskubėjo visai nepažįstamas žmogus. Apie netikėtą posūkį (ne)sėkmės istorijoje, ji sutiko papasakoti VMGonline.lt.


Šefė Rūta Augustinavičiūtė
Valerijos Stonytės nuotr.

Kaip teigia Rūta, tokios koncepcijos restoranas Marijampolėje buvo naujovė, kurią priėmė ne visi. Po kurio laiko pradėjo trūkti lankytojų. „Mus dažnai pavadina vilnietišku restoranu dėl trumpo meniu. Žmonės kartais nesupranta, kodėl pas mus nėra gausaus pasirinkimo, negalvoja apie kokybę, kad meniu siauras būtent norint ją išlaikyti ir užtikrinti šviežumą. Aš pati labai daug bendrauju su svečiais, dažnai juos aptarnauju ir matau, kad dėl trumpo meniu jie neretai išeina net nespėjus apie jį papasakoti. Bet tikiu, kad su laiku pavyks ištransliuoti mūsų idėją“, – kalba pašnekovė.

Rūtos Augustinavičiūtės nuotr.


Rūta vardija ir kitus niuansus: „Mes turim tokius pasaulietiškus patiekalus kaip anties krūtinėlė, steikas, neapolietiška pica, neįprasta, kad nesiūlome lietuviškų tradicinių patiekalų. Be to, Marijampolė yra gana mažas miestas, žmonės įpratę eiti į tam tikras vietas, kuriose lankosi ne vienerius metus, o kitas palieka nuošalyje. Tikrai nesakau, kad mano maistas turi patikti visiems, bet galbūt pas mus skaniausia kava mieste, bet tam, kad tą suprastum, turi paragauti“.

Žmonių finansai – dar viena mažesnių miestų problema, kurią spėjo pastebėti Rūta. Jos teigimu, atlyginimai nedideli, todėl žmonės neleidžia sau dažnai išeiti į miestą, apsilankyti restorane. „Dienos pietų metu sulaukiame daug lankytojų, o štai jeigu žmonės nusprendžia išeiti į miestą vakare, tai turi įprotį išleisti didesnę sumą ir nenorėdami rizikuoti, renkasi jau pažįstamą vietą. Čia neįprasta išeiti ir išgerti tik kavos ar suvalgyti sriubos“, – komentuoja restorano šefė.

Tačiau ryškėjo ne tik Marijampolėje vyraujančios maisto kultūros tendencijos, bet ir prastėjantys restorano finansiniai rodikliai. Sprendimas užsidaryti, kaip pasakoja, buvo priimtas gruodį drauge su kolege ir restorano bendraturte: „Aš tiesiog patikėjau likimu, kad taip turi būti ir galvojau, kad ateityje pabandysiu kažką kitokio“. Apie restorano uždarymą Rūta nusprendė pranešti savo „Facebook“ paskyroje.