6 dienos – tiek laiko turime pasiruošti gražiausiai pavasario šventei. Kaip iškepti Velykų bobą, jau atskleidėme, dabar metas pakalbėti apie margučius. Vadinate save marginimo ekspertais? Ar tikrai išbandėte dažyti vašku, chna dažais ir net nagų laku? Jei į visus klausimus atsakėte „taip“, lenkiame galvą ir plojame. Vis dėlto, lengvai nepasiduodame. Turime dar vieną pasiūlymą. Tai – natūralūs dažai.
Bundančios gamtos žaluma
Išgauti ryškiai žalią spalvą dažant kiaušinius nėra lengva, tačiau įvairūs jos atspalviai pavyksta puikiai. Norint turėti mėlynai žalių kiaušinių, reikės raudonųjų svogūnų lukštų, o gelsvai žaliam atspalviui –geltonųjų (golden) obuolių, kurių net ir šiuo metų laiku galite rasti parduotuvėse, ir pankolių. Nulupkite 6 svogūnus ir tuos lukštus virinkite apie 15 min. su 2 šaukštais acto. Dažymui obuoliais reikės tik obuolių žievelių ir pankolio kotelių. Žieveles ir kotelius virinkite apie 20 min., žinoma, įpylę acto. Užvirinus skysčius, merkite kiaušinius ir laikykite juos ten kelias valandas.
Dangaus mėlis
IKONA.TV portale rasite Alfo Ivanausko videopatarimus, kaip išgauti tobulą mėlyną spalvą. Viskas labai paprasta – tereikia raudonojo kopūsto.
Auksas ir saulė
Geltonus atspalvius išgauti bene lengviausia, o ir atspalviai gali būti patys įvairiausi. Ryškiai geltoną spalvą suteiks morkos. Supjaustykite jas piršto pločio gabalėliais. Stiklinei verdančio vandens reikės maždaug 50 g morkų. Užvirinkite vandenį, suberkite morkas ir pavirinkite 15 min. Į litrą vandens įpilkite porą šaukštų acto (laikykitės tokios proporcijos visiems natūraliems dažams) ir išmaišykite. Sudėkite virtus kiaušinius ir palaikykite juos ten kelias valandas.
Garstyčių geltonumo spalva gaunama iš ciberžolės. Priklausomai nuo to, kiek jos įbersite, tokio ryškumo atspalvį ir gausite. 2 šaukštai ciberžolės miltelių kiaušinį nudažys būtent garstyčių spalva, o 3 šaukštai jį pavers tarsi auksiniu (ypač jei nudažytą kiaušinį aptepsite riebalais). Litrui vandens įberkite 2–3 šaukštus ciberžolės, įpilkite 2 šaukštus acto, sudėkite kiaušinius ir virkite juos apie 30 min.
Įdomaus atspalvio geltona spalva išeis į litrą vandens įmerkus 4–6 pakelius žalios ar ramunėlių arbatos ir pavirinus 5 min. kartu su pora šaukštų acto. Į šią „arbatą“ dėkite kiaušinius ir arba laikykite juos skystyje kelias valandas, arba iš puodo ištraukę arbatos pakelius pavirinkite dar bent 15 min.
Rausvų žiedų spalvos
Ryškią raudoną spalvą, kaip ir žalią, išgauti sudėtinga. Tačiau rožinė ir violetinė pavyks visiems. Ryškiai rožinė spalva išeis kiaušinius įmerkus į burokėlių sultis arba sunką nuo konservuotų burokų. Įpylus kelis šaukštus acto, sumerkus kiaušinius į šį skystį ir palaikius per naktį kiaušiniai bus ryškios rožinės spalvos. Galima ir patiems pasigaminti burokėlių nuoviro, kuris puikiai nudažys kiaušinius. Tiesiog supjaustykite vieną burokėlį nedideliais gabalėliais ir virkite jį vandenyje (4 stiklinės vandens – vienam burokėliui) su 2 šaukštais acto. Leiskite skysčiui atvėsti, ištraukite burokėlių gabalėlius ir sumerkite kiaušinius.
Levandų spalvą išgausite kiaušinius sumerkę į greipfrutų sultis (1 stiklinei sulčių – 1 šaukštas acto) ir palaikę per naktį. Visiškai „levandiniai“ kiaušiniai bus tada, kai dar ir kvepės levandomis, todėl įlašinę kelis lašus levandų eterinio aliejaus į vandens stiklinę ir tokiu tirpalu aptepę kiaušinius turėsite ne tik gražią spalvą, bet ir puikų kvapą.
Comments