„Habit“: stilinga vieta ir gero maisto įprotis

Apvalus aštuonvietis stalas, slaptame stalčiuke randami vario spalvos įrankiai, mįslingas aštuonkojo karpačas ir šakšuka, kurią kabliuoti norisi kiaurai kompiuterio ekraną. Jei nesnaudžiate socialiniuose tinkluose, jau galėjote sužinoti, kad Vilniuje savo duris atvėrė naujas restoranas „Habit“, ypač greitai tapęs populiaria vėlyvųjų pusryčių vieta. Kaip vėliau išsiaiškins VMG komanda, šis kruopštumas, stiliaus pojūtis ir kūrybiškas požiūris gali pasirodyti pažįstami visai ne be reikalo. „Habit“ protėvė yra jau seniai miestiečių pamėgta desertinė „Atostogos“.

Valerijos Stonytės nuotr.

Restorano įkūrėjai Antonas ir Svetlana Vaganovai (Valerijos Stonytės nuotr.)


Kaip pasakoja viena restorano įkūrėjų Svetlana Vaganova, iš desertinės į minimalistinio restorano batus peršokti pastūmėjo ribotos desertinės galimybės patiekti visus norimus pusryčius:

„Desertinė buvo mano saldžioji svajonė. Norėjau įkurti tokią jaukią, mažą kavinę, kokios būna Londone, Niujorke. Kad čia būtų galima pusryčiauti, užkąsti, gerti kavą, valgyti desertus. Maistas visada buvo mano aistra, todėl visada norėjosi turėti restoraną. Galiausiai pradėję ruošti pusryčius „Atostogose“, galvojome ir apie vakarienes, bet to jau nebegalėjome“.

Besiruošiant „Habit“ atidarymui, visas galvoje kauptas patiekalų idėjas Svetlanai padėjo realizuoti didelę tarptautinę patirtį turintis restorano brand-šefas Dmitrijus Markovas. Gimęs ir augęs Lietuvoje, Dmitrijus savo, kaip puikaus virtuvės šefo, vardą yra pelnęs Londone. Čia jis dirbo Gordonui Ramziui priklausančiuose restoranuose, o vėliau su kitais virėjais atidarė vieną „Michelin“ žvaigždę nugvelbusį „Social Eating House“.

Azijietiškas jautienos karpačas, izraelietiška šakšuka su ispaniškais elementais. Įkvėpimą virtuvei foodie Svetlana ir „Habit“ kartu kūręs jos vyras Antonas pasakoja atrandantys kelionėse, kurioms paruošia specialius lankytinų restoranų sąrašus. Tokios kelionės, anot įkūrėjų, paskatina diskutuoti, lyginti, vertinti ar pritaikyti savo restorane patiekalą dar labiau patobulinant.

Tuomet į kokius rėmus save stato „Habit“? Svetlana tai vadina virtuve su šiuolaikiniu, gražiu, skirtingų tekstūrų maisto paruošimu („nes maistas turi būti ne tik valgomas, bet ir gražiai atrodyti“), ir autorine virtuve su skirtingų kraštų akcentais. Vienas didžiausių restorano akcentų skiriamas savaitgalį, nuo 9 val. iki 14 val., ruošiamiems vėlyviesiems pusryčiams:

Socialinių tinklų akis prikausčiusi šakšuka (Valerijos Stonytės nuotr.)

Socialinių tinklų akis prikausčiusi šakšuka (Valerijos Stonytės nuotr.)


„Norėjome pasiūlyti platesnį meniu ir parodyti, kaip pusryčiauja žmonės kitose šalyse, ar tai būtų JAV, ar Europos sostinės, Maskva, kurioje labai aukštas restoranų lygis. Todėl mes turime sotesnių, sveikuoliškų ir saldžių pusryčių – taip kiekvienas žmogus gali surasti savo skonio pusryčius. Mūsų vieta yra skirta visiems, kurie vertina kokybę ne tik lėkštėje, bet ir atmosferoje, tiems, kurie ieško naujų įspūdžių valgydami“, – pasakojo Antonas.

 Prieš tai šiame Gedimino pr. name veikė optika. Interjeras pakeistas kardinaliai – atsisakyta visų gipso kartono sienų ir parodytas tikrasis, plytinis senojo Vilniaus veidas (Valerijos Stonytės nuotr.)

Prieš tai šiame Gedimino pr. name veikė optika. Interjeras pakeistas kardinaliai – atsisakyta visų gipso kartono sienų ir parodytas tikrasis, plytinis senojo Vilniaus veidas (Valerijos Stonytės nuotr.)