Jau girdite už durų besibeldžiančius draugus ir nežinote, už ko griebtis vituvėje? Griebkitės batono. Smagiam draugų susibūrimui puikiai tiks CEZARIO batonas – ir itališkiems sumuštiniams, ir salotoms. Tad cezariška nuotaika užtikrinta, o jūs būsite išgelbėti.
Cezario salotos
Klasikinės virtuvės kanonas ir XX a. pradžios didžiųjų kino žvaigždžių pamėgtas valgis.
Reikės (4 asm. / Gaminimas 20 min.):
4 CEZARIO batono riekelių
2 mažų gūžių romaninių salotų
50 g netarkuoto parmezano
Padažui:
2 kiaušinių
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 šaukštų citrinų sulčių
½ šaukštelio Vusterio padažo
4 ančiuvių filė
Druskos, juodųjų pipirų
1 skiltelės česnako

Gaminimas:
CEZARIO batoną supjaustykite 1 cm kubeliais. Suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir paskrudinkite orkaitėje 5–7 min.
Salotas nuplaukite, nupurtykite vandenį ir padalykite gabalėliais.
Specialia sūrio trintuve sutarkuokite parmezaną.
Kiaušinius pavirkite 2 min., tada išimkite ir įmuškite į dubenėlį (taip pat galima naudoti ir tik trynius). Ančiuvių filė nuplaukite šaltu vandeniu, labai smulkiai supjaustykite.
Alyvuogių aliejų maišykite su citrinų sultimis, Vusterio padažu, ančiuviais ir kiaušiniais, kol susidarys tirštas padažas. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Skiltelę česnako nulupkite, perpjaukite per pusę ir įtrinkite dubenėlį, į kurį tada sudėkite salotas. Jas išmaišykite su padažu. Viską pabarstykite parmezano sūriu ir CEZARIO batono skrebučiais. Išsyk patiekite.
Klasikinė brusketa su lašiša ir kiaušiniu
CEZARIO batonas dar kartą pabrėžia, kad puikiai paskrudinta duona – tai ypatingo brusketos skonio paslaptis.
Reikės ( 4 asm. / Gaminimas 5 min. / Virimas 5 min. / Kepimas 5 min. / Orkaitės t-ra 200 °C):
4 riekelių CEZARIO batono
1 šaukšto geros kokybės alyvuogių aliejaus
4 šaukštelių kreminio sūrelio be priedų
4 riekelių sūdytos lašišos
2 trumpavaisių agurkų
4 kiaušinių
Žiupsnelio rupios druskos
50 ml baltojo vyno acto (virti)

Gaminimas:
Dėkite CEZARIO batono riekeles į skardą, šaukite į stipriai įkaitintą orkaitę. Naudokite grilio funkciją. Kepkite iš abiejų pusių. Iškepusias batono riekeles pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Užvirinkite vandenį plačiame puode. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo tik judėtų, bet ne kunkuliuotų. Pasūdykite vandenį, supilkite baltojo vyno actą. Atsargiai įleiskite kiaušinį ir virkite apie 4–5 min. Išgriebkite kiaušinį, nusausinkite ant popierinių rankšluosčių.
Skrudintą batoną patepkite kreminiu sūreliu, uždėkite agurko riekelių, lašišą, ant viršaus – kiaušinį.
Brusketa su lapiniais kopūstais ir avinžirniais
Dar vienas puikios brusketos pavyzdys.
Reikės ( 4 asm. / Gaminimas 5 min. / Kepimas 5 min. / Orkaitės t-ra 200 °C):
4 riekelių CEZARIO batono
1 šaukšto geros kokybės alyvuogių aliejaus
4 šaukštų humuso
Saujos virtų avinžirnių
1–2 apvirtų lapinių kopūstų lapų
Kopūstų padažui:
2 šaukštų aliejaus
1 šaukšto garstyčių
1 šaukšto balzaminio acto
1 smulkintos skiltelės česnako
Žiupsnelio druskos

Dėkite CEZARIO batono riekeles į skardą, šaukite į stipriai įkaitintą orkaitę. Naudokite grilio funkciją. Kepkite iš abiejų pusių. Iškepusias batono riekeles pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Produktus, skirtus kopūstų padažui, sumaišykite, trumpai palaikykite jame apvirtus kopūstų lapus. Išgriebkite, nuvarvinkite.
Skrudintą batoną patepkite humusu, uždėkite kopūstų lapų ir virtų avinžirnių.
* Pagrindinė brusketos taisyklė – paskrudinkite duoną taip, kad ji būtų traški iš išorės, bet minkšta viduje.
* CEZARIO batoną taip pat galite skrudinti grilinėje keptuvėje ar skrudintuve.
CEZARIO batonas – naujiena, sukurta specialiai itališkiems sumuštiniams gaminti. Išskirtinė produkto gamybos technologija reikalauja daug rankų darbo, dėl to CEZARIO batonas yra ypač lengvas, purus, o viduje – korėtas. Savo tekstūra išsiskiriantis iš kitų produktų CEZARIO batonas – dar skanesnis skrudintas. Tad lengvai apskrudusios traškios batono riekelės puikiai tinka ruošiant brusketas ar tepant užtepėles. Gaminant šį itališko tipo batoną nėra naudojami konservantai, o sudėtyje mažai cukrų ir sočiųjų riebalų, tad produktas sveikesnis bei natūralesnis.
Daugiau patarimų ieškokite žurnale „Verdu ir kepu“!
