Greitoji pagalba, kad košė nesviltų

Visi žinome, jog, atsitraukus nuo košės puodo trims sekundėms, ji visada ir būtinai prisvyla. Gal tai, ką perskaitysite apie kruopas ir keli triukai padės suderinti pareigas ir malonumus? Pabandom.  



Grikiai dera su džiovintais ir šviežiais vaisiais, mėsa, žuvimi, riešutais, grybais, daržovėmis. Vienintelė išimtis – cukrus, kuris neutralizuoja naudingąsias kruopų savybes. Neskaldyti grikiai yra skirti birioms košėms virti, įdarams, pagrindiniams patiekalams, o skaldyti – tirštoms košėms, dietiniam maitinimui.


Žali grikiai yra natūralios, švelniai žalsvos spalvos, termiškai neapdoroti. Laikant šviesioje vietoje žalsvos kruopos keičia spalvą į rusvą. Žalius grikius galima daiginti. Šie grikiai gaminami lygiai taip pat, kaip ir įprasti rudieji grikiai, taip pat juos galima kelioms valandoms arba nakčiai užmerkti vandenyje, piene, kefyre arba kitame skystyje, o po užmerkimo valgyti nevirtus – tai puikus dietinis produktas. Švelnaus, neutralaus skonio žalius grikius galima derinti su įvairiausiomis daržovėmis, gaminti košes, paštetus, salotas, sklindžius, naudoti kaip įdarą daržovėms, pyragėliams, pyragams arba virtiniams.


Pupelės. Neapsiribokite vien baltomis pupelėmis. Pikantiškas juodąsias pupeles prisiminkite gamindami Pietų Amerikos patiekalus, „Borlotti“ naudokite tradiciniams itališkiems patiekalams, spindulinės pupuoles „Mung“ – indiškiems troškiniams, daiginimui.

Pupeles prieš virdami būtinai užmerkite vandenyje, geriausia nakčiai. Po to būtinai nuskalaukite, užpilkite šviežio vandens ir virkite labai mažoje kaitroje – taip, kad vanduo vos vos judėtų. Virimo laikas priklauso nuo pupelių rūšies.


Metai bėga lęšių naudai. Senovėje „neturtingųjų mėsa“ vadinti lęšiai, kasmet yra pagerbiami nacionaliniame lęšių festivalyje, vykstančiame Pullman mieste, Vašingtono valstijoje (JAV). Kitaip nei kitos ankštinės daržovės, prieš gaminant lęšiai neturi būti mirkomi vandenyje. Lęšius virkite įpylę truputį aliejaus – taip nesusidarys putos ir lęšiai taps glotnesni, lengvai šilkiniai. Pažinkite visą spalvotųjų lęšių vaivorykštę: geltonuosius, ruduosius, žaliuosius, juoduosius, raudonuosius.


Biblijoje minimo bulguro paruošimo būdas nesikeičia jau tūkstančius metų! Skaldyti kietieji kviečiai yra apdorojami nuplikant, išdžiovinant ir dalinai pašalinant luobą (nuvalant sėlenas). Bulguras gali būti įvairių dydžių – nuo kruopelyčių iki beveik neskaldyto grūdo. Biriam bulgurui paruošti imamas kruopų ir vandens santykis 1:1,5, gaminant tirštą – 1:2,5. Dažniausiai bulguras naudojamas plovams, salotoms, įdarams, garnyrams gaminti. Bulgurą galima derinti su kitomis kruopomis – ryžiais, balandomis, burnočiais. Iš bulguro gaminamos libanietiškos salotos „Tabule“, pudingas, verdamos sriubos, garnyrai, daugiaryžis, juo pakeičiamas kuskusas.


Miežiai patenka į daugiausia pasaulyje užauginamų javų penketuką, o iš miežių gaminamas perlines kruopas dėl jų tankios tekstūros ypač mėgsta makaronų mylėtojai. Perlinės kruopos užima svarbią vietą arabų kraštų virtuvėje – čia Ramadano metu su jomis yra verdamos sriubos. Taip pat perlines kruopas naudokite troškiniams, salotoms, košėms, daugiaryžiui. Perlines kruopas prieš gamindami užmerkite – taip virti teks trumpiau. Šaukštelis riebalų – aliejaus, šviesto, virimo metu priduos košei švelnumo.


Spelta yra viena seniausių žmogaus prisijaukintų grūdinių kultūrų, siekiančių Neolito laikus. Už paprastuosius kviečius speltos kviečiai yra pranašesni savo chemine sudėtimi: jie apdovanoti didesniu baltymų, neprisotintų riebiųjų rūgščių, ląstelienos kiekiu. Nors speltos grūdai turi gliuteno, jis yra lengviau virškinamas nei randamas paprastuosiuose kviečiuose. Iš speltos gaminamas daugiaryžis, žymusis Toskanos pyragas, sriubos, salotos.




Pasaulyje skaičiuojama daugiau nei 40 tūkst. ryžių rūšių, bet būkite įsitikinę, kad jūsų vartojami ryžiai yra nepoliruoti. Nepoliruotuose ryžiuose randama tiek pat vitaminų kaip ir poliruotuosiuose, bet svarbiausia, kad jie turi trigubai daugiau virškinamajam traktui reikalingos ląstelienos. Naudokite salotoms, sriuboms, užkandžiams, įdarams.


Bolivinės balandos yra pilnaverčių baltymų šaltinis. Balandų galima rasti trijų spalvų: šviesiai kreminės, juodos ir rusvai-raudonos, bet vertybinis-skoninis skirtumas tarp skirtingų spalvų balandų nežymus. Prieš gaminant balandas reikėtų kruopščiai perskalauti po tekančiu vandeniu – tai padės išvengti kartumo. Balandų skonis sūrokas, tad prieš sūdant paragaukite. Išvirusios kruopos tampa praskaidrėja, bet stenkitės kruopų nepervirti. Galima virti tiesiog košes, galima gaminti apkepus, pudingus, salotas, garnyrus, dėti į sriubas, gaminti įdarus. Balandomis galima drąsiai keisti ryžius, kuskusą, bulgurą, burnočius arba derinti su šiomis kruopomis.


Populiariausias patiekalas iš sorų kruopų – košė. Su soromis galima pagaminti ir sriubas, sklindžius, apkepus, kotletukus, įdarus pyragams, apkepus. Rinkite ryškiai geltonos spalvos kruopas, pirkite nedidelius kiekius, laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje, nes nuo šviesos kruopos apkarsta. Prieš verdant būtina kruopas perskalauti po tekančiu vandeniu tiek, kad vanduo liktų skaidrus, o paskutinį kartą perlieti verdančiu vandeniu. Po to nuskalauti ir virti. Skystai košei imama kruopų ir skysčio santykiu 1:3,5, biriai – 1:2. Verdama apie 20 minučių, baigti virti galima orkaitėje arba šiltai apvyniojus apklotu.




Ką daryti, kad nesviltų?


  • Pirmiausia, pasirinkite tinkamą kruopų ir vandens santykį. Jei norite, kad koše būtų biri, geriausias santykis beveik visoms kruopos yra 1:2. tik avižiniams dribsniams kitoks - 1:1,8. Jeigu norite skystos košės, avižinėms kruopoms reikalingas santykis yra 1:3, soroms - 1:35

  • Kruopas berkite į verdantį vandenį – taip mažiau šansų joms sudegti.

  • Košėms virti naudokite virintą vandenį.

  • Tam, kad košės neprisviltų ir ilgai išliktų karštos, galite pabandyti išvirti jas „pagalvėse“ – kai vanduo su kruopomis užverda, uždenkite sandariai puodą dangčiu ir suvyniokite į popierių, o po to į šiltą apklotą. Po pusvalandžio košė bus gatava.

  • Karštiems pusryčiams užpilkite kruopas verdančiu vandeniu termose.


Sėkmės ir skanaus!