top of page

Genialu, kas paprasta: ledo kubelių istorija + vaizdo pamoka, kaip pasigaminti ledukų su uogomis

Apie tai, kaip vieną dieną į stiklinę su gėrimu pliumptelėjo ledo kubelis, istorija nenutyli vien dėl to, kad šios revoliucijos iniciatorius buvo tais senais laikais daug įvairiausių, neva, tuščių ir beprasmių užmojų turėjęs, bet niekada nepasiduodantis žmogus.



Amerikiečių verslininkas Fredericas Tudoras buvo apsėstas minties užsidirbti iš ledo gabenimo ir tam buvo pasiryžęs paaukoti visą visą savo turtą. Jis ėmėsi vadovauti Naujojosios Anglijos valstijoje telkšinčių užšalusių ežerų ledo pjovimo ir jo gabenimo į pietų valstijas bei tokias karšto klimato valstybes kaip Kuba ir Martinika, vėliau ir Indija, Kinija, Australija, darbams. Tai vyko XIX a. pradžioje ir F. Tudoru niekas netikėjo. Nepaisydamas skeptikų, Fredericas nusipirko net laivą, kuriuo galėtų gabenti ledą.


Prekyba ledu buvo svarbi ne tik pramonei, bet ir kulinarijai. F. Tudoro laikais Europoje ledas įvairiomis formomis (drožtas ledas, ledo luitai) jau naudotas, pavyzdžiui, ilgiau išsaugoti produktus šviežius, tačiau ši prabaga buvo įkandama tik turtingiesiems – visai kaip Senovės Romos laikais, kai imperatorius Neronas savo vergams įsakydavo ledo parvežti iš kalnų. Na, o JAV turėjo tiek ledo, kad galėjo jį parduoti, todėl F. Tudoras to ėmėsi labai iniciatyviai. Iš pradžių didžioji F. Tudoro pajamų dalis, tiesiogine to žodžio prasme, tirpo karštyje, vėliau jis patobulino ledo laikymo ir gabenimo sąlygas ir netrukus tapo vienu pirmųjų šalies milijonierių.


Norėdamas praplėsti savo verslą tropinėse šalyse, amerikietis pradėjo siūlyti ledą naudoti ne tik šviežiam maistui saugoti, medicinoje, bet ir, visų nuostabai, gėrimams atšaldyti. „Kartą paragavę šalto gėrimo, jie daugiau negalėjo gerti jo šilto“, – viename laiške rašė F. Tudoras. Deja, šaltų kokteilių kultūrą, žavėjusią užsienio svečius, sužlugdė prohibicijos įstatymas. Tačiau verslininkas neklydo ir prie ledo pripratę žmonės ėmė ieškoti pigesnių būdų jį išgauti.



Didžiausia permaina išgaunant dirbtinį ledą įvyko tada, kai šaldymo sistema – šaldytuvas – pagaliau pasiekė namus. Nors tiksliai nėra žinoma, kas išrado formeles ledukams šaldyti, fiziko Johno Gorrie 1844 m. sukurtame šaldiklyje ledukų dėklas jau buvo ir namų reikmėms padėjo pasigaminti mažų ledukų. Amerikietiško ledo paklausa dar labiau padidėjo išaugus valgomųjų ledų populiarumui, kurių suvartojimu amerikiečiai atsilieka tik nuo Naujosios Zelandijos.


Tobulėjant technologijoms ledo kubeliai didėjo ir „giedrėjo": buvo išmokta ledukų gaminimo procese išsiurbti ledą drumsčiantį orą. Kartu su šiuo atradimu gimė ir visiškai kitokia ledo pramonė. 2011 m. kokteilių baras „Weatherup“ Niujorke pasiskelbė pirmuoju baru Rytinėje pakrantėje, savo baro rūsyje gaminančiu savo ledą. Tais pačiais metais buvo įkurta kompanija, gaminanti specialų ledą barams.


PASIDARYK PATS!

Pasigaminkite namuose ne šiaip tiesiog ledo kubelių, o tikrų meno kūrinių mažame ledo gabalėlyje. Pagardins ir suteiks ypatingo gėrimo statusą net paprasčiausiam vandeniui.


Reikia:

  • Mėgstamų vaisių ir uogų

  • Įvairių prieskoninių žolelių

  • Valgomų gėlių žiedų

  • Formelių ledukams

  • Vandens


Kaip gaminti:




TAIP PAT IŠBANDYKITE:



Skanaus!







Unsplash.com nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page