„El Mercado“ – į ispanišką gardumynų turgų nuo šiol galite pakliūti pravėrę vos vienas duris Vilniau

Didžiojoje gatvėje, tarp italų restorano „T’iana“ ir Prancūzų kultūros instituto įsispraudė dar vienas Viduržemio jūros kraštas – Ispanija. 2017-iesiems einant į pabaigą duris atvėrė „turgus“ (isp. el mercado).

Tie, kurie lankėsi Madride, tikriausiai iškart prisiminė San Miguel turgų. Arba Maravillas. Arba Paz. Jų Madride ne vienas ir ne du. Sūrio luitais, tapomis, alyvuogėmis nukrauti prekystaliai ir pokalbiai – savita dvasia, kurią žodžiais perteikti sunku. Panašiai mus nuteikia apsilankymas „El Mercado“.

Apie tai, kaip sekėsi kurti ispaniško turgaus šurmulį Vilniaus senamiestyje, kalbamės su naujojo restorano įkūrėja ir 7-erius metus veikiančios kepyklos „Pinavija“ bendraturte Vija Zaneve.

Kaip ir kada gimė idėja atidaryti ispaniškos virtuvės restoraną?

Idėja kilo iš didelės meilės ir susižavėjimo Ispanija, šalies kultūra ir neatsiejama jos dalimi – virtuve, kuri yra viena turtingiausių ir gardžiausių pasaulyje. Ispaniškasis mokėjimas džiaugtis gyvenimu ir mažais, paprastais dalykais inspiravo mintį atidaryti šios šalies virtuvės restoraną Lietuvoje prieš 7-erius metus. Be abejonės, iki idėjos įgyvendinimo teko nueiti ilgą ir labai įdomų potyrių kelią – apkeliauti visą šalį, pažinti jos regionus, perprasti ir išmokti virtuvės subtilybes, pagyventi Ispanijoje.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kodėl pasirinkote tokią koncepciją – gastrobaras, šeimos restoranas ir krautuvėlė?

Pats pavadinimas – „El Mercado“ – reiškiantis turgų, tarsi padėjo mums pasirinkti tinkamą kelią, kuriuo džiaugiamės tiek mes, tiek lankytojai. Kurdami restoraną siekėme po vienu stogu sutalpinti tikriausias ir geriausias ispaniškosios virtuvės ir maisto kultūros detales: galimybę smagiai leisti laiką prie gardaus vyno taurės, apsilankyti restorane su mažaisiais gurmanais sukuriant atitinkamą erdvę ir tuo pačiu nesukelti nepatogumų kitiems lankytojams; turėti galimybę įsigyti patikusių ispaniškų produktų, gėrimų. Taip gimė ir restorano koncepcija, ir erdvių paskirstymas: „El Mercado“ pirmajame aukšte vyrauja industrinio turgaus stilistikos restorano erdvė, čia veikia gastrobaras, vyno ir gourmet produktų parduotuvėlė, o antrajame aukšte lankytojus kviečiame į pajūrio stiliaus restorano erdvę su žaidimų zoną mažiesiems.

Gastrobare lankytojai kviečiami pusryčiauti, užsukti greitų dienos pietų ar pavakaroti ragaujant ispaniškų užkandėlių – tapų ar pinčų. Pagrindinis jo akcentas – ekspozicinė vyno parduotuvėlė, kurioje lankytojai gali atrasti net tik gerai žinomų gėrimų, bet ir susipažinti su dar neragauta vietinių Ispanijos gamintojų produkcija. Antrasis restorano aukštas – elegantiškai nerūpestinga ispaniško pajūrio stiliaus restorano erdvė, skirta vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, pietums ar vakarienei su didesne bičiulių kompanija ar šeimomis.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kaip sudarytas jūsų restorano meniu? Ar siekiate pristatyti įvairių Ispanijos regionų virtuvę, ar kuriai nors jų skiriate daugiau dėmesio?

Restorano meniu stengiamės atspindėti visų Ispanijos regionų virtuvę, siūlome atskirų šalies regionų vyno ir maisto derinius. Ne paslaptis, kad ispanų virtuvė yra be galo įvairi ir įdomi, todėl idėjų, manome, niekada nepritrūksime. Artimiausiu metu planuojame pasiūlyti degustacines atskirų Ispanijos regionų vakarienes, supažindinti su vyno gamintojais.