Po sočių trečiadienio pietų ketvirtadieniui paruošėme paprastą derinį be jokios mėsos ar žuvies. Pikantiškumo šiam deriniui suteikia džiovinti pomidorai, sotumo – avokadas. Rekomenduojame valgyti su juoda duona, pagardinta sėklomis.
Ingredientai
Avokadas Didelis pomidoras arba kupina sauja spalvotų vyšninių pomidorų Kelios saujos špinatų 3–4 saulėje džiovinti pomidorai
Padažui: aliejus nuo saulėje džiovintų pomidorų
Paruošimas. Pomidorą supjaustome, avokadą išskaptuojame šaukšteliu arba supjaustome kubeliais, didesnius špinatų lapelius suplėšome, mažesnius sudedame visus. Džiovintus pomidorus supjaustome juostelėmis, salotas pašlakstome keliais šaukšteliais aliejaus iš džiovintų pomidorų stiklainiuko. Sugaišite ne daugiau nei 5 minutes, o organizmas jums padėkos, nes:
Avokade yra 11 rūšių vitaminų ir 14 rūšių mineralų. Iš pagrindinių maisto medžiagų avokadas daugiausiai turi riebalų (iki 32 %), taip pat angliavandenių (iki 10 %) ir baltymų (nuo 0,4 iki 4,4 %). Palyginimui, vidutinio dydžio banane (100 g) yra apie 0,3 % riebalų, 23 % angliavandenių ir 1 % baltymų.
Apie 30 g špinatų turi 20 % rekomenduojamos paros normos maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, saugo nuo vidurių užkietėjimo, palaiko mažą cukraus kiekį kraujyje ir padeda nepersivalgyti.
Suvalgę vieną porciją pomidorų (apie 150 g, arba vidutinio dydžio pomidoras), gaunate 2 g skaidulų, o tai sudaro 7 % kasdienės rekomenduojamos paros normos. Pomidorai padeda išlaikyti cukraus kiekio kraujyje pusiausvyrą, juose gausu chromo. Kai trūksta chromo, mes norime saldumynų.
Sveiko ir skanaus ketvirtadienio!