
Reikia:
2 šaukštų melasos (galima keisti auksaspalviu sirupu, bet spalva nebus tokia intensyvi)
40 g šviežių mielių
300 g kvietinių miltų
200 g viso grūdo kvietinių miltų
150 g ruginių miltų
1 šaukšto druskos
250 ml tamsaus alaus
150 ml vandens
80 g graikinių riešutų
20–30 g skrudintų svogūnų
1. Sirupą šiek tiek pašildykite, ištrinkite su mielėmis, įmaišykite 2 šaukštus kvietinių miltų ir palikite 15 min.
2. Į virtuvinio kombaino indą suberkite visus miltus, supilkite mielių tirpalą ir suberkite druską. Alų sumaišykite su vandeniu, supilkite į kombaino indą ir viską minkykite, kol pasidarys vientisa, glotni tešla.
3. Uždenkite indą maistine plėvele ir palikite maždaug valandai.
4. Perminkykite tešlą, įminkykite smulkintus riešutus ir sudėkite į 2 išklotas kepimo popieriumi keksines formas (22x10 cm). Palikite 30 min. kildintis.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Kepaliukų viršų patepkite vandeniu ir pabarstykite skrudintais svogūnais. Šaukite duoną į orkaitę ir iš karto sumažinkite temperatūrą iki 160 °C.
6. Kepkite apie 50 min.
7. Aušinkite duoną ant grotelių.