Dietologė pataria, kaip į dienos meniu įtraukti daugiau sėklų ir riešutų

Salotas mėgstame visi, o pavasarį jų norisi dar labiau nei šaltuoju metų laiku. Taigi, verta žinoti, kuo galime jas pagardinti, kad gautume dar daugiau naudingųjų medžiagų. Gydytojos-dietologės Žanos Antonovos teigimu, verta prisiminti ir į savo mitybą įtraukti sėklų ir riešutų, kurie ypač svarbus gerųjų riebalų, ypač naudingų mūsų organizmui, šaltinis. Kaip tai padaryti?


graikiniai riesutai

GERŲJŲ RIEBALŲ KLUBAS

Gerieji riebalai mūsų mityboje turėtų užimti net apie 15–30 proc. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad mononesočiosios ir polinesočiosios riebalų rūgštys yra labai svarbios organizmui. Yra išskiriamos dvi pagrindinės polinesočiosios riebalų rūgštys – omega-3 ir omega-6. Kadangi žmogaus organizmas polinesočiųjų riebalų rūgščių pats nesintetina, jų turime pakankamai gauti su maistu.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vartojant polinesočiąsias riebalų rūgštis, gali sumažėti blogojo cholesterolio koncentracija, mažėja trombozių rizika. Omega-3 ir omega-6 yra svarbios smegenų vystymuisi, imuninės sistemos funkcijoms ir kraujo spaudimo reguliavimui. Polinesočiųjų riebalų rūgščių yra riebioje žuvyje, augaliniuose aliejuose, sėklose, anakardžių, karijų, migdolų riešutuose.


VERDU-KEPU_5_FINAL-89-1

PADAŽAS SU RIEŠUTAIS

Riešutus galima valgyti ne tik kaip užkandį, bet ir pasmulkinti jų ir įberti į salotas arba pasigaminti sveikesnių padažų. Pavyzdžiui, tereikia į elektrinį smulkintuvą įdėti puodelį anakardžių riešutų, nuluptą citriną be sėklų, pusę šaukšto garstyčių, skiltelę česnako, įberti žiupsnelį druskos, įpilti 2 šaukštus obuolių acto, pusę puodelio vandens ir viską sumalti iki kreminės konsistencijos. Toks padažas vos paragavus taps šeimos mėgstamiausiu, ir ne be reikalo – jis ne tik sveikas, maistingas, bet ir gardus.


POPIERINIS BARAS26

VIENAS ŠAUKŠTELIS PER DIENĄ

Autorius Patrick Holford knygoje „Nauja optimalios mitybos biblija“ rašo: „Sėklos yra nepaprastai papildytos būtinais riebalais, mineralais, baltymais ir vitaminu E. Tereikia 1 valgomojo šaukšto sėklų per dieną, kad būtumėte sveiki.“ Ir pateikiamas būdas, kaip iš anksto pasiruošti sėklas, kad jas vartoti būtų paprasta ir patogu:

„Pripildykite stiklinį hermetiškai uždaromą indą linų sėmenų sėklomis (turtingos omega-3) iki pusės. Kitą pusę pripildykite sezamų, saulėgrąžų ir moliūgų sėklų (turtingos omega-6). Gerai uždarykite indą ir laikykite jį šaldytuve, kad būtų kuo mažesnis šviesos, šilumos ir deguonies poveikis. Sumalkite kavamalėje 1 valgomąjį šaukštą sėklų ir valgykite kartu su pusryčių maistu.“

<