Sveiki, aš esu Davina. Sergu priklausomybe. Esu priklausoma nuo cukraus.
Taip Davina McCall, Didžiojoje Britanijoje populiari TV laidų vedėja, knygoje „Virtuvė be cukraus“ pradeda savo istoriją sveikesnės gyvensenos link. Nutarusi atsisakyti cukraus, pusgaminių ir balintų kvietinių miltų, Davina, į pagalbą pasikvietusi dietologus ir virėjus, parengė 5 savaičių mitybos planą, kaip palaipsniui atsisakyti cukraus, jaustis puikiai ir išlikti sveikiems. Autorė pabrėžia, kad šis mitybos planas neskirtas mesti svorį, tačiau pažada, kad skaitytojai pasijaus lengviau, nes išvengs tuščių kalorijų.
Kepti obuoliai (Jurgita Vaskel nuotr.)
Knygoje gausu pikantiškų patiekalų receptų: kepsnių, troškinių, salotų, sriubų. Jei klausiate, kodėl, nors pavadinimas tarsi savaime diktuoja knygos turinį, desertų jame – vos saujelė, ir kuo dėtas cukrus keptoje vištienoje ar daržovėse, Davina turi atsakymą. Cukrų mūsų organizmas pasisavina ne tik iš saldžių pyragų. Jo gauna iš greitai energijos suteikiančio maisto – perdirbtų angliavandenių: baltų miltų, makaronų, ryžių. Toks maistas greitai pakelia cukraus lygį kraujyje, suteikia trumpalaikės žaibiškos energijos. Nuolatinis cukraus lygio šokinėjimas kenkia organizmui. Daug skaidulinių medžiagų turintis maistas (pvz., žalios daržovės) išskiria energiją daug lėčiau ir yra labiau naudingas mūsų kūnui, virškinimo sistemai.
Ne nauja, tačiau tikrai naudinga idėja, kuria ir aš vadovaujuosi virtuvėje, – maisto gaminimo planavimas. Turėdami konkretų planą, ką gaminsite tą savaitę, išvengsite pagundos valgyti beverčius pusgaminius, perdirbtų angliavandenių gausius saldumynus ar greitosiomis susiteptus sumuštinius.
Kiniškų makaronų sriuba su vištiena (Jurgita Vaskel nuotr.)
Mėgstu desertus, todėl receptų knygas įprastai imu versti nuo pabaigos. Nors jų šioje knygoje nėra daug, tačiau rinktis yra iš ko – nuo naminio kondensuoto pieno, glazūruotų apelsinų su migdolais iki Viktorijos biskvito ir karijų pyragaičių su klevų sirupu. Niekur nenaudojamas cukrus, jis keičiamas medumi arba klevų sirupu. Autorė nesiūlo atsisakyti pieno ar kitų gyvulinės kilmės produktų, tik keisti baltus miltus į speltą ar visų grūdo dalių miltus, tad kepinių receptai – ne patys liesiausi, tačiau mums įprasti, be nematytų ingredientų ir gana glausti, jiems paruošti nereikės ilgai užtrukti virtuvėje.
Virtuvėje nemėgstu suktis ilgai, ypač ruošdama kasdienius skanius kąsnelius, tad ir šįkart sklaidydama knygą pasirinkau energijos suteikiančias „bulvytes“ ir keptus obuolius. „Bulvytės“ labai patiko. Kita vertus, nepatikti ir nepavykti jos tiesiog negali – sunku suklysti naudojant įvairias riešutų ir sėklų kombinacijas. Šių mažų rutuliukų ašis – traškus riešutų sviestas. Smagiausia, kad prieš akis turint bazinį receptą, paprasta susikurti kaskart vis kitokį desertą.
Energijos suteikiančios „bulvytės“ (Jurgita Vaskel nuotr.)
Keptais obuoliais, matyt, nieko nebenustebinsi. Neturėdama laiko ir norėdama greito deserto-užkandžio, pasinaudojau autorės patarimu keptus obuolius suporuoti su jogurtine grietine. Patiko. Sotu, švelniai saldu ir jokios širdgraužos dėl kalorijų.
Taip pat akį patraukė keptų pomidorų sriuba su mocarelos rutuliukais. Knygos 55 psl. dabar pat atskiriu skirtuku ir jau imu laukti vasaros ir sultingų, saulėje sunokusių pomidorų, su kuriais ši sriuba turėtų būti dieviško skonio.
„Virtuvė be cukraus“ patiks tiems, kurie nori gyventi sveikiau. Kad ir nuo rytojaus ar kito pirmadienio. Ar bent jau atsisakyti cukraus, balintų miltų, perdirbtų maisto produktų. Davina McCall nesukūrė naujo stebuklingo būdo, greičiau primena senas taisykles, kurias galbūt buvome pamiršę.
Davina McCall. VIRTUVĖ BE CUKRAUS, leidykla „Smaguris“
Jurgita Vaskel www.duonosirzaidimu.lt