Ką įdomaus virtuvėje galima nuveikti su burokėliu? Alfas Ivanauskas ir Agnė Jagelavičiūtė patikina – egzistuoja ne vienas gardus šios daržovės paruošimo būdas.
Alfas pristato burokėlių ir ožkų sūrio tartalečių receptą. Šis sotus ir gurmaniškas patiekalas turėtų patikti tiems, kurie nenori lėkštėje preciziškai dėlioti ingredientą prie ingrediento. O štai ruošiant Agnės rekomenduojamą burokėlių karpačą kruopštumo prireiks. Kaip sako pati Agnė, būtent nuo burokėlių supjaustymo ir patiekimo priklausys, ar jie bus viliojančiai skanūs, ar ne. Šis patiekalas turėtų papirkti ir grybų gerbėjus – čia svarbus vaidmuo atitenka marinuotiems baravykams ir voveraitėms.
Kerniaus Pauliukonio nuotr.
Luko Griciaus nuotr.
Burokėlių ir ožkų sūrio tartaletės pagal Alfą (6–8 asmenims)
Jums reikės:
2 raudonųjų svogūnų
1 šaukšto cukraus
1 šaukšto sviesto
500 g sluoksniuotos bemielės tešlos
400 g virtų burokėlių
150 g ožkų sūrio (galite keisti fermentiniu)
4 kiaušinių + 1 plakiniui
žiupsnelio džiovintų čiobrelių
druskos, juodųjų pipirų
Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais ir apkepkite keptuvėje su sviestu ir cukrumi, kol gražiai karamelizuosis. Įberkite druskos, pipirų ir leiskite atvėsti.
Sluoksniuotą tešlą supjaustykite kvadratėliais ir išklokite nedidelėse tartalečių formelėse, arba galite naudoti 1 didelę pyrago formą, išklotą kepimo popieriumi arba pateptą sviestu.
Maisto smulkintuvu sutrinkite burokėlius, ožkų sūrį ir atvėsusius karamelizuotus svogūnus. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska, džiovintais čiobreliais, pipirais ir gerai išplakite.
Įdarą supilkite į paruoštas tešlos formeles. Tešlos kraštus aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
Kerniaus Pauliukonio nuotr.
Luko Griciaus nuotr.
Burokėlių karpačas pagal Agnę (4 asmenims)
Jums reikės:
500 g virtų burokėlių
100 g marinuotų baravykų ir voveraičių
50 g fetos
1–2 šaukštų balzaminio acto kremo
šviežių čiobrelių (papuošti)
Burokėlius supjaustykite labai plonais griežinėliais ir išdėliokite vienu sluoksniu didelėje lėkštėje.
Apibarstykite burokėlius feta, viduryje sudėkite marinuotus grybus.
Apšlakstykite balzaminio acto kremu ir papuoškite čiobreliais.
O kaip burokėlius mėgstate ruošti jūs? Visą 100-uką gardžių Alfo ir Agnės receptų pusryčiams, pietums ir vakarienei rasite knygoje „Gal pavalgom?“.