Belaukiant alternatyviųjų valgiaraščių – VMG pietauja kartu su kariūnais

VMG mėgsta valgyti ir mėgsta domėtis tuo, ką ir kaip valgo kiti. Ypač didžiausi mūsų šalies patriotai, pietaujantys uždarose teritorijose su patikros postuose. Išgirdę, kad jau nuo rudens mūsų kariūnai galės pasirinkti alternatyviuosius – vegetarišką ir veganišką – valgiaraščius, apsilankėme ten, kur nėra taip paprasta patekti – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos valgykloje. O dar manėme, kad tobulų eilių nebūna!

Valerijos Stonytės nuotr.


Dar 2016 metų rudenį kariuomenės specialistai atliko apklausą, kuria siekė išsiaiškinti karių mitybos įpročius ir apsvarstyti galimybę įvesti alternatyvų maitinimą išlaikant reikiamą maistinių medžiagų balansą. Už tradicinį valgiaraštį iš 1092 apklaustųjų privalomosios pradinės karo tarnybos karių pasisakė dauguma, o norą maitintis pagal alternatyvius valgiaraščius pareiškė 34 kariai. Atsižvelgdama į tai Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyba parengė subalansuotus alternatyvaus maitinimo valgiaraščius. Nors šiuo metu ir nėra karių, pareiškusių norą maitintis be gyvūninės kilmės produktais, tačiau numatoma, kad poreikis gali iškilti, todėl iš viso buvo parengti trys valgiaraščiai.

Valgykloje kariūnai valgo prie jų kuopoms paskirtų staliukų (Valerijos Stonytės nuotr.)


Pagrindinis karių valgiaraštis išliko nepakitęs, tačiau atsirado karių maitinimo be mėsos ir žuvies produktų valgiaraštis vegetarams – į jį nėra įtraukta mėsos ir jos produktų, taip pat – žuvies ar jos gaminių patiekalų. Taip pat atsirado ir karių maitinimo be gyvūninės kilmės produktų stacionarioje valgykloje valgiaraštis veganams. Į jį išviso nėra įtraukta jokių gyvūninės kilmės maisto produktų: pieno, kiaušinių, mėsos produktų ir jos gaminių, taip pat – žuvies ir jos gaminių, medaus.

Kelias iki maisto prasideda padėklo ir įrankių pasiėmimu (Valerijos Stonytės nuotr.)


Apklausos metu iš tradicinio valgiaraščio išskyrė šiuos savo mėgstamiausius patiekalus: vištienos ir tarkuotų bulvių patiekalus, mėsos kepsnius, varškės apkepą, miltinius blynus, balandėlius. Prie labiausiai patinkančių patiekalų buvo paminėti lietuviški šaltibarščiai su virtomis bulvėmis, omletas, kiaulienos plovas.