Belaukiant alternatyviųjų valgiaraščių – VMG pietauja kartu su kariūnais
- 2017-03-11
- 3 min. skaitymo
Atnaujinta: 2021-10-28
VMG mėgsta valgyti ir mėgsta domėtis tuo, ką ir kaip valgo kiti. Ypač didžiausi mūsų šalies patriotai, pietaujantys uždarose teritorijose su patikros postuose. Išgirdę, kad jau nuo rudens mūsų kariūnai galės pasirinkti alternatyviuosius – vegetarišką ir veganišką – valgiaraščius, apsilankėme ten, kur nėra taip paprasta patekti – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos valgykloje. O dar manėme, kad tobulų eilių nebūna!

Valerijos Stonytės nuotr.
Dar 2016 metų rudenį kariuomenės specialistai atliko apklausą, kuria siekė išsiaiškinti karių mitybos įpročius ir apsvarstyti galimybę įvesti alternatyvų maitinimą išlaikant reikiamą maistinių medžiagų balansą. Už tradicinį valgiaraštį iš 1092 apklaustųjų privalomosios pradinės karo tarnybos karių pasisakė dauguma, o norą maitintis pagal alternatyvius valgiaraščius pareiškė 34 kariai. Atsižvelgdama į tai Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyba parengė subalansuotus alternatyvaus maitinimo valgiaraščius. Nors šiuo metu ir nėra karių, pareiškusių norą maitintis be gyvūninės kilmės produktais, tačiau numatoma, kad poreikis gali iškilti, todėl iš viso buvo parengti trys valgiaraščiai.


Valgykloje kariūnai valgo prie jų kuopoms paskirtų staliukų (Valerijos Stonytės nuotr.)
Pagrindinis karių valgiaraštis išliko nepakitęs, tačiau atsirado karių maitinimo be mėsos ir žuvies produktų valgiaraštis vegetarams – į jį nėra įtraukta mėsos ir jos produktų, taip pat – žuvies ar jos gaminių patiekalų. Taip pat atsirado ir karių maitinimo be gyvūninės kilmės produktų stacionarioje valgykloje valgiaraštis veganams. Į jį išviso nėra įtraukta jokių gyvūninės kilmės maisto produktų: pieno, kiaušinių, mėsos produktų ir jos gaminių, taip pat – žuvies ir jos gaminių, medaus.

Kelias iki maisto prasideda padėklo ir įrankių pasiėmimu (Valerijos Stonytės nuotr.)
Apklausos metu iš tradicinio valgiaraščio išskyrė šiuos savo mėgstamiausius patiekalus: vištienos ir tarkuotų bulvių patiekalus, mėsos kepsnius, varškės apkepą, miltinius blynus, balandėlius. Prie labiausiai patinkančių patiekalų buvo paminėti lietuviški šaltibarščiai su virtomis bulvėmis, omletas, kiaulienos plovas.

Pagal valgiaraštį, kariūno pietums priklauso vienas bananas ir du mandarinai (Valerijos Stonytės nuotr.)
Sukūrus alternatyvius valgiaraščius bus užsakoma daugiau negu 20 dar iki šiol įprastame valgiaraštyje nenaudotų produktų: kokosų pienas, migdolų grietinėlė, sluoksniuota bemielė tešla, gražgarstės, spindulinės pupuolės, japoninės pupuolės, bolivinės balandos, sojų pupelių varškės sūris (tofu), sojų pupelių sūris (tofu minkštasis), pomidorų ir pievagrybių užtepėlė, avinžirnių ir sezamų pastos užkandėlė (humusas), saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, sojų pasta miso, meksikietiškas padažas salsa, tortilijos, linų sėmenys, ožragių sėklos, „garam masala“ prieskoniai, asafetidos prieskoniai, juodgrūdžių sėklos, sezamų sėklos, kviečių sėlenos, sojų desertas, sojų jogurtas.


Taip pat – lėkštė salotų ir kiek norima duonos (Valerijos Stonytės nuotr.)
Visi kariuomenės valgiaraščiai, taip pat – ir alternatyvaus maitinimo, turi atitikti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtintas karių mitybos fiziologines normas, todėl prieš patvirtinant valgiaraščius reikėjo parengti tikslias gaminių receptūras. Šiam tikslui bendradarbiauta su Sveikatos apsaugos ministerijos mitybos specialistais ir netgi pasitelkti patys kariai – dvi savaites Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo valgykloje patiekalus iš alternatyvaus valgiaraščio degustavo vegetariškų patiekalų norintys paragauti valgyklos lankytojai.


Pietūs pradedami 11 val., bet didžiausi kariūnų srautai užplūsta apie 12 val. (Valerijos Stomytės nuotr.)
Pagal nustatytas karių mitybos fiziologines normas, kariams yra rekomenduojama per dieną suvartoti 3800–4400 kalorijų (vidutiniškai moteriai reikia suvartoti 2000 kcal, vyrui – 2500 kcal). Labai didelio fizinio ir emocinio krūvio metu rekomenduojama suvartoti 30–34 proc. riebalų, apie 14 proc. baltymų ir 50–55 proc. angliavandenių.


Mūsų apsilankytą dieną kariūnų pietų padėklą sudarė ryžių ir krabų lazdelių salotos, pupelių sriuba, „Klumpės“ kotletas su bulvių koše ir šviežių kopūstų salotomis, vaisiai, sultys (Valerijos Stonytės nuotr.)
Tradicinio ir vegetarinio valgiaraščių skirtumai atrodys taip:Tradicinis valgiaraštis Vegetarinis valgiaraštisPusryčiaiOmletas su karštai rūkyta dešra, šviežiais agurkais, sūriu, sviestu, duona, arbata.Varškės apkepas su apelsinų padažu ir grietine, virtas kiaušinis, sūris, sviestas, duona, jogurtas su vaisiais ar uogomis, kava.Pietūs Žirnių sriuba (+ duona), kiaulienos kepsnys su bulvių koše, pekininių kopūstų ir morkų salotomis, troškintais burokėliais, sviestas, obuolių kompotas, mandarinai.Pupelių sriuba (+ duona), avokadų ir agurkų salotos su linų sėmenimis, balandėliai su ryžiais ir daržovėmis, bulvių košė, apelsinų sultys, kriaušės, natūralus mineralinis vanduo.VakarienėBiri ryžių košė su virtomis dešrelėmis, pomidorų padažu, šviežių pomidorų salotomis, varškės sūris, duona, sviestas, jogurtas, natūralus medus, arbata.Blyneliai, įdaryti bananais su grietine, sviestas, lydytas sūris, duona, arbata, bandelė su džemu.

Pirmosios kuopos kariūnai savo pietus pradeda nuo rikiuotės (Valerijos Stomytės nuotr.)
Kaip atrodo karių valgiaraštis palyginus konkrečius produktus? Pavyzdžiui, mėnesio trečiąją dieną įprastą maistą valgantys kariai pusryčiams valgo keptus varškėčius, vegetarai, nevalgantys mėsos ir žuvies, – omletą su sūriu, o kariai, valgantys pagal valgiaraštį be gyvūninės kilmės produktų, – lęšių troškinį su šviežių daržovių salotomis. Kai įprasto maisto mėgėjai pietums gauna agurkinės sriubos, guliašo ir grikių košės, pagal valgiaraštį be mėsos ir žuvies duodama agurkinės sriubos ir sojų kotletų su ryžių koše bei sviestu, o tie, kurie nevalgo gyvūninės kilmės produktų, pateikiama agurkinės sriubos, sojų kotletų ir birios ryžių košės.


Kariūnai savo gausius pietus turi sudoroti per 15 minučių (Valerijos Stonytės nuotr.)
Pranešama, kad alternatyvus maitinimas valgyklose galės būti taikomas net ir tuo atveju, jei iš kelių šimtų karių jo pageidaus tik vienas ar keli kariai. Alternatyviųjų valgiaraščių patiekalai kariuomenės valgyklose bus pradėti ruošti nuo rudens.

Pakibusios kėdės mums sukėlė klausimų, bet kariūnams jas nusikabinti prieš pietus ir pakabinti po pietų yra natūralu (Valerijos Stonytės nuotr.)