Pro kiek rūšių dešrų ir dešrelių kasdien praeinate parduotuvėje, ko gero, būtų sunku suskaičiuoti, tačiau tikriausiai nesate ragavę tokių, kurias netrukus pristatysime. Ne tik todėl, kad jos gaminamos Baltarusijoje, bet ir dėl to, kad tai – veganiškas produktas. Svarstote, koks galėtų būti veganiškų dešrų ar dešrelių skonis? Sužinoti galėsite jau šį savaitgalį, mat tokius produktus siūlantis prekės ženklas „Amala“ su įkūrėju Viktoru Serovu priešakyje atvyksta į Vilniuje vyksiantį „Vegfest LT Vilniaus ruduo“ festivalį.
Kaip pasakoja Viktoras, mėsos jis nevalgo jau nuo vaikystės, o prieš 10 metų atsisakė bet kokių gyvulinės kilmės produktų ir tapo veganu. „Noriu žmonėms siūlyti „švarų“ maistą. Mano veganiškų dešrų ir dešrelių prekės ženklo pavadinimas „Amala“, išvertus iš sanskrito kalbos, tai ir reiškia – „švarus“, – paaiškina jis.
Šiais produktais Baltarusijoje, sako, prekiaujantys kelis metus ir kol kas yra vieninteliai: „Mintį gaminti veganiškas dešras pakišo mano draugas, taip ir pradėjome eksperimentuoti. Ir dabar ieškome naujų skonių, kuriame naujus receptus. Pradžioje turėjome tik vienos rūšies dešrelių, o dabar turime ir dešrų, kuriame naujus paštetus.“ Jo teigimu, gaminiai tinka ir sumuštiniams, ir dešrainiams, ir grilio iškyloms.
Jų kuriami produktai, vardija Viktoras, sudaryti iš seitano, kuris gaminamas iš kviečių baltymo, taip pat – sojos baltymų, daržovių aliejaus ir įvairių suderintų prieskonių: „Visi ingredientai yra aukščiausios kokybės ir neturi nieko bendro su GMO (genetiškai modifikuotais organizmais). Be to, mūsų produktuose nėra cholesterolio, todėl nemažai žmonių renkasi mūsų produktus dėl priežasčių, susijusių su sveikata. Vis dėlto, seitanas turi gluteno, todėl yra netinkamas jo netoleruojantiems žmonėms.“
Pašnekovas patikina, kad jų dešros bei dešrelės tikrai nesiskiria nuo tradicinių, gaminamų iš mėsos. „Žmonės, kurie jų paragauja, negali patikėti, kad valgo gaminį, kuriame nėra jokių gyvulinės kilmės ingredientų. Kai kurie žmonės netgi bijo paragauti mūsų produktų, nes jų skonis per daug atitinka mėsos skonį“, – intriguoja verslo įkūrėjas.
Pasak Viktoro, nors ir vegetarizmas, ir veganizmas Baltarusijoje vis labiau populiarėja, jo nuomone, procesas dar labai lėtas. O štai įspūdžiais po apsilankymų Lietuvoje negali atsidžiaugti. „Lietuvoje turime draugų, kurie paprašė atvežti jiems paragauti mūsų gaminamų dešrų bei dešrelių, tuomet prašyti pradėjo ir jų draugai. Galiausiai nusprendėme sudalyvauti keliuose festivaliuose ir įsitikinome, kad lietuviai yra labai malonūs ir plačių pažiūrų žmonės, pasiruošę išbandyti kažką naujo. Mūsų gaminiai išties buvo sutikti su dideliu susidomėjimu. Džiaugsimės, jei atrasime dar daugiau naujų draugų šioje nuostabioje šalyje!“ – entuziastingai kalba Viktoras.
Komentarai