Kartais ima kažkas ir pasibaigia. Pavyzdžiui, kiaušiniai šaldytuve. Bet neskubėkite į parduotuvę, nueisite, kai pritrūksite daugiau dalykų. Kiaušiniams yra ne viena alternatyva. Omleto iš pakaitalų gal ir neišsikepsite, tačiau blynų ir sausainių – kuo puikiausiai!
Konditerės Dovilės Valentienės patarimai pravers ir tiems, kurie netoleruoja kiaušinių ar yra jiems alergiški.

Kiaušinį gali pakeisti:
Trintas bananas. 65 g šio iki tyrės konsistencijos trinto vaisiaus pakeis vieną kiaušinį. Šį variantą geriausia rinktis, kai kepate pyragus, šokoladainį, keksus. Bananas suteiks gaminiui ir daugiau drėgmės, ir papildomo saldumo, todėl galite šiek tiek sumažinti cukraus kiekį. Venkite šio pakaitalo, jei nemėgstate bananų poskonio, mat po kepimo jausis švelnios bananų natos. Vietoje banano galite naudoti 65 g tirštos nesaldintos obuolių tyrės.
7 g maltų linų sėmenų arba 3 valgomuose šaukštuose vandens išbrinkintų chia sėklų. Naudojant šį pakaitalą, kepiniai turės riešutų poskonį. Labai tinka naudoti kepant blynus, duoną, sausainius.

2 valgomi šaukštai vandens, 1 arbatinis šaukštelis aliejaus, 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių. Geriausiai tinka keksams, biskvitamas, pyragams.
45 g aquafabos. Tai skystis nuo konservuotų avinžirnių arba pupelių.Plakdami jį išgauname į plaktą kiaušinio baltymą labai panašią tekstūrą. Idealiai tinka gaminiuose, kur receptas reikalauja įmaišyti plaktą baltymą, pavyzdžiui, morengams, biskvitams, nugai.
Žemės, lazdyno ar migdolų riešutų sviestas. 60 g pakeičia vieną kiaušinį. Gaminiai turės riešutų poskonį, dėl sunkios struktūros ir didelės maistinių riebalų vertės šis pakaitalas geriausiai tinka kepant sausainius, šokoladainius, keksus.

Praktiškai idealiausias pakaitalas, nes nesuteikia jokio poskonio ir chemine sudėtimi yra panašiausias į kiaušinį – tai 45 g aquafabos ir 14 g sojos lecitino.
1 arbatinis šaukštelis sodos, nugesintos 1 arbatiniu šaukšteliu acto. Labai svarbu gerai nugesinti sodą, kad nejaustumėte jos aitroko poskonio. Geriausiai tinka pyragams, biskvitams, puriems blynams kepti.
2 šaukštai žirnių miltų, išbrinkintų 2 šaukštuose vandens. Tinka pyragams, blynams kepti.
Sėkmės!
Unsplash.com nuotr.